home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A ránk hagyott küldetés
Bíró Tímea
2019.04.23.
LXXIV. évf. 16. szám
A ránk hagyott küldetés

Ha megöröklünk valamit az őseink után, úgy érezzük, felelősséggel tartozunk érte. Egy régi épületet nyilván egyszerűbb lenne ledózerolni, de ezzel megszüntetnénk a hozzátartozóink fáradozását és az életükbe vetett hitüket is.

A Törökfalu bejárata előtti, az elején aszfaltozott út az akácfákkal és császárfákkal körülölelt Mátyás Tanyára vezet bennünket, mely több mint száz éve őrzi a múltat. Hat évvel ezelőtt családi örökségként került Csincsik Edit kezébe.

— A dédnagytatám, Mihalek Mátyás építette ezt a birtokot, aki állati és emberi erővel művelte a szállás körüli területet. Jelentős elképzelései, céljai voltak, melyeket el is ért. Meg sem fordult a fejemben a gondolat, hogy eladjuk a tanyát, mivel erősen munkálkodik bennem egy érzés, hogy ezt nekem kell továbbvinnem, a rám hagyott örökséggel nekem küldetésem van. Jelenleg két hektáron folyik az ipari paprika termesztése, további két hektáron más növényekkel foglalkozunk a vetésforgó miatt, és egy hektárt parkosítottunk. Édesanyám itt töltötte a nyarakat, és valójában ezt tekintette az otthonának. Olyannyira kiismerte az őt körülvevő növényvilágot, hogy gyógyszerésznek szeretett volna tanulni. Ez az álma azonban a háború miatt sajnos nem vált valóra, de a tanya szeretetét megörököltem tőle, állandóan azt vártam, hogy kijöjjünk a természetbe. Itt tudtam feltöltődni, kikapcsolódni, és ez ma is így van.

Az egész család összefogásának köszönhetően kitartó munkával sikerült helyreállítani a rossz állapotban levő épületet, megőrizve annak eredeti mivoltát. Még az ablakkereteket is a régi kor szellemében újították fel. Az ebédlőben és a három szobában található régi bútorok, kézimunkák, használati és dísztárgyak az eredeti állapotukban várják azokat a látogatókat, akik szeretnének bepillantást nyerni a tanyavilágba.

— Minden téren törekedtünk a régi stílus megőrzésére, viszont a vendégek komfortérzetére is odafigyelünk, ezért például a fürdőszoba a mai kornak megfelelően van kialakítva. Így találkozik nálunk a múlt és a jelen. A spalettás ablakokat muszáj volt megtartani, mivel édesanyám egyszer azt mondta, hogy enélkül elveszne a tanya jellege. Rengeteg munka volt a házban, a fél tetőszerkezetet ki kellett cserélni, mindent újrafesteni, és a falakon is volt mit javítani. Nagy segítség volt, hogy a Prosperitati pályázata által meg tudtunk vásárolni egy fűnyíró kistraktort, és méheket telepítettünk a birtokra. Szedret is ültettünk, melyből majd bort szeretnénk készíteni, illetve egy tavat is létesítettünk, melyben nyáron nagyokat lehet fürödni. A kemence is épül, hiszen anélkül nem lehet elképzelni egy tanyát.

Az udvar hátsó részében áll az az épülőfélben levő ház, amely tizenkét vendég elszállásolására lesz alkalmas, valamint a tervek között egy pavilon is szerepel, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik majd a tóra. A Mátyás Tanya 2018-ban a magyarországi Agrárminisztérium pályázatán elnyerte Az év határon túli tanyája díjat.

— A legfőbb indoklás az volt, hogy megőriztük az eredeti állapotot, és úgy vélték, hogy ez egy példamutató hozzáállás. Ennek a díjnak anyagi vonzata nem volt, viszont erkölcsi annál inkább, hiszen ez egy megerősítés számunkra, hogy jó úton haladunk, és ezen kell tovább menni. Szeretnénk még többet foglalkozni a falusi turizmussal, ha már kaptunk egy ilyen örökséget a sorstól és a felmenőinktől. A teraszon vendégül tudunk látni harminc személyt, aki rostélyozhat vagy bográcsozhat nálunk, kikapcsolódhat, fürödhet a természetben, és egy kis ízelítőt kap abból a régi világból és hangulatból, amely ma már egyre ritkábban érzékelhető. Ünnepségek megtartására is lehetőség van, azzal, hogy mi a helyet adjuk a vendégek számára, az étkeztetést viszont más módon kell megoldaniuk. Szeretnénk szélesíteni a lehetőségek skáláját, és együttműködni másokkal, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy beinduljon a falusi turizmus Ada környékén. Miért ne ajándékoznánk meg egymást élményekkel, ha már az elődjeink keményen megdolgoztak érte? Úgy érzem, fentről figyelik a tanya életét és minden egyes holnapját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..