home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A radikalizmus nem megoldás
(tv.)
2006.12.14.
LXI. évf. 50. szám
A radikalizmus nem megoldás

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a párt pénteki sajtótájékoztatóján elégedettségét fejezte ki afölött, hogy december 5-én átadhatták a listájukat, több mint 11 ezer támogató aláírással. - Fontos kiemelnem, hogy ez rendkívül nagy siker a VMSZ részéről, de mindenekelőtt a va...

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, a párt pénteki sajtótájékoztatóján elégedettségét fejezte ki afölött, hogy december 5-én átadhatták a listájukat, több mint 11 ezer támogató aláírással.
- Fontos kiemelnem, hogy ez rendkívül nagy siker a VMSZ részéről, de mindenekelőtt a vajdasági magyar polgárok részéről, ugyanis a 11 ezer aláírás mintegy hét munkanap alatt jött össze, olyan körülmények között, hogy a bíróságok nem tudtak vagy nem akartak biztosítani elegendő számú aláírás-hitelesítő tisztviselőt - mondta az elnök, majd hozzátette, hogy a választópolgárokban megvan a bizalom a VMSZ iránt, és érzik annak szükségességét, hogy a vajdasági magyarságnak legyen parlamenti képviselete. Az elnök felhívta a figyelmet a december 5-i dátumra, amikor 2 évvel ezelőtt bebizonyosodott, hogy az anyaországban nincs meg a kellő érzékenység a határon túliak iránt. A vajdasági magyarság nem keseredett el december 5-e után, nem várja mástól a megoldást, hanem saját maga ténykedik sorsának jobbá tételéért. Az elnök kiemelte, hogy a lista a nyolcas szám alatt fog szerepelni. A kisebbségi pártok közül elsőként, és több szerbiai párt előtt adta át a VMSZ az aláírásokat, ezzel is azt igazolva, hogy a kisebbségek körében a legtámogatottabb pártszervezet.
- A Magyar Összefogás néven létrejött koalícióra mondhatnám azt, hogy megtalálta a zsák a foltját, ugyanis a VMDK először a Szerb Radikális Párttal kötött koalíciós együttműködést, majd most a szélsőséges Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal, amelynek vezetője az a Torockai László, aki a magyar közszolgálati televízió épülete ellen irányuló támadást vezette. Kasza József felhívta a figyelmet arra, hogy a szélső jobb összefogása van a Magyar Összefogás koalíció mögött, és a kisebbségek számára a radikalizmus soha megoldást nem hozott.
- Csak kemény, véres összetűzésekbe torkolló politizálást hozhat az ilyen összefogás. A VMSZ ettől elhatárolódik, és nagyon jól éreztük, hogy ebben a koalícióban semmi áron nem szabad részt venni, ugyanis mi nem a radikalizmus felé szeretnénk elvinni a délvidéki magyar politizálást, hanem az együttélés és egymás megbecsülése felé - fogalmazott Kasza. Ezek a gondolatokat tükröződtek minden egyes felszólalásukban Brüsszelben. Az elmúlt héten Korhecz Tamás tartományi kisebbségjogi, közigazgatási és jogszabályügyi titkár társaságában utazott az elnök a belga fővárosba, s azt az üzenetet vitték, hogy Szerbiában vannak progresszív erők, amelyek képesek előrevinni ezt az országot. Brüsszelben egyértelműen kijelentették, hogy Európa számít Szerbiára, és szükséges az országnak a progresszív irányvétel.
A pártelnök végezetül reagált a Szabadkai Rádió nyílt levelére. Elmondta, hogy a VMSZ évek óta szorgalmazza a Szabadkai Rádió helyzetének a megoldását. Négy év alatt nem sikerült előbbre vinni az ügyet, jóllehet számtalanszor szóvá tették Szerbia legmagasabb politikai vezetőinél. Az ígérgetéseken kívül azonban mást nem kaptak. Hozzátette, hogy az említett időszakban a szabadkai önkormányzat sem tett meg mindent azért, hogy ne kerüljön veszélybe az adás.
- A Vajdasági Magyar Szövetség kiáll a magyar rádiózás kérdéséért, az egész napos magyar rádióműsor megtartásáért - jelentette ki az elnök.
Varga László, a VMSZ kampánystábjának vezetője elmondta, hogy a hetekben elkezdődött lakossági fórumoknak kettős célja van: egyrészt ismertetni a VMSZ fő céljait, illetve lehetőséget biztosítani a választóknak, hogy elmondják problémáikat, észrevételeiket. Varga László hozzátette, hogy annál jobb eredményeket tudnak felmutatni, minél több képviselőjük jut be a parlamentbe, ehhez viszont az szükséges, hogy január 21-én minél többen szavazzanak a VMSZ listájára.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..