home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A puskaporos hordó
Talpai Lóránt
2020.08.13.
LXXV. évf. 33. szám
A puskaporos hordó

Növekvő elégedetlenség Libanonban — 250 000-es motorostalálkozó a járvány közepén — Egy rossz kipufogó miatt pusztít bozóttűz Kaliforniában

Növekvő elégedetlenség Libanonban

Egyre nagyobb a közfelháborodás Libanonban. A gazdasági bajokat tovább nehezíti a múlt heti robbanás, a helyzetért pedig sokan a politikai elitet tartják felelősnek. A francia elnök Bejrútban segítséget ígért és politikai változást sürgetett. Vérünket adjuk és kitesszük a lelkünket Bejrútért — egy nemzet vagyunk, nem halunk meg. Ezt skandálta az az 50-60 ember, aki seprűvel és lapáttal indult a romok eltakarítására a libanoni fővárosban. Előbb az utcákat kell járhatóvá tenni, az épületek helyrehozása hónapokba vagy még inkább évekbe telik majd. Bejrút belvárosában máshol is feltűntek a seprűk és a lapátok — majd előkerültek a vizespalackok. Azokkal dobálták meg és vízzel öntötték le az egyre dühösebb emberek Marie-Claude Nadzsm igazságügyi minisztert. A várost szinte romba döntő robbanásért sokan a politikusokat tartják felelősnek. A tavaly óta tartó gazdasági válság miatt munka nélkül maradt vagy elszegényedett emberek szerint a vezetők hanyagsága és a korrupció miatt maradhatott hat éven át a lakóépületek és az élelmiszer-raktárak közelében a hatalmas mennyiségű ammónium-nitrát, mely aztán felrobbant.


Fotó: MTI

 

250 000-es motorostalálkozó a járvány közepén

Az Egyesült Államokban a kisebb rendezvényeket is veszélyesnek tartják az egészségügyi hatóságok, több államban kötelező karantén vár azokra, akik fertőzött területekről érkeznek vissza. Ennek ellenére a dél-dakotai Sturgisben megkezdődött a tíznapos motorostalálkozó, melyre 250 000 résztvevőt és érdeklődőt várnak. Sturgis egy 7000 fős városka, mely az évente megrendezett fesztiváljáról híres, nem véletlenül a motorosok városaként is emlegetik. Az első találkozót nyolcvan éve tartották meg, azóta hagyomány. A település polgármestere szerint nem lehet leállítani a tömeget, az egyetlen, amit tehetnek, hogy figyelmeztetnek a felelősségteljes viselkedésre, és maszkokat osztanak, noha azok viselése nem lesz kötelező. Az önkormányzat házhoz szállítással segít azoknak, akik a tömeg miatt nem akarnak elmenni otthonról.

 

Egy rossz kipufogó miatt pusztít bozóttűz Kaliforniában

Egy meghibásodott dízelmotoros jármű miatt lobbant lángra több helyen a növényzet Kaliforniában, és emiatt kellett elhagynia 8000 embernek az otthonát. A jármű égő szenet köpködött ki a kipufogócsövén, és azzal gyújtotta meg a növényzetet. A tűz több száz négyzetkilométeren perzselte fel a növényzetet. A szárazság, illetve a 37—44 Celsius-fokos kánikula csak kedvezett a lángoknak. A több mint ezer tűzoltónak szerencsére sikerült megfékeznie a tüzet. Az oltás során helikoptereket és oltórepülőket is bevetettek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..