home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A profi sportoló kizárja a külvilágot a verseny előtt
MTI
2016.08.12.
LXXI. évf. 32. szám

Az igazán profi szemléletű sportolónak meg kell próbálnia kizárni a külvilágot a verseny előtt — mondta Kárpáti Róbert sportpszichológus az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. A pszichológus — aki részt vett a Rióban olimpiai bajnoki címét megvédő Szilágyi Áron kardvívó felkészítésben — azt mondta, a sportolóknak részben a belső nyomással, a belső elvárásokkal, az esélyesség terhével kell megküzdeniük, részben pedig a nagyon komoly külső nyomással a sportszövetség, az edző és a társadalom részéről.

Felidézték: a riói játékokon a nyolcaddöntőben kiesett Tóth Krisztián cselgáncsozó arról beszélt, „agyonnyomja az olimpia” a magyar sportolókat, és épp a versenye előtt olvasott olyan cikkeket az interneten — „borzalom volt” —, amelyekből az derült ki számára, hogy „Otthon senkinek nem felel meg semmi”. A pszichológus ezzel kapcsolatban kifejtette: ha Tóth Krisztián valóban a közösségi médiát és az internetet bújta verseny előtt, azzal „túl sok jót nem tett magának”.

A hírek, a hozzászólások nagyon zavaróak tudnak lenni, és ha egy versenyző rutintalan, "belemehet ilyen kommentolvasgatásba", ami visszahúzhatja őt. Az igazán profi szemléletű sportoló semmi ilyennel nem foglalkozik közvetlenül a verseny előtt - jegyezte meg.

A szakember szerint ha a sportoló jelzi, hogy nem tudja kizárni a környezetét, akkor koncentrálási, figyelemjavítási gyakorlatokat írnak elő, és „egyszerűen letiltjuk a közösségi médiáról”.

 
A pszichológus is hozzáteszi a maga munkáját a sportoló sikeréhez, de hogy milyen mértékben, azt a sportoló maga döntheti el — jegyezte meg Kárpáti Róbert.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..