A pincétől a padlásig megújult az oroszlámosi iskola

A pincétől a padlásig megújult az oroszlámosi iskola

A Törökkanizsa községhez tartozó Oroszlámos település általános iskolája még 1858-ban, vagyis az Osztrák—Magyar Monarchia idején épült. Mi sem bizonyítja jobban, mint ez az adat, hogy a több mint 160 éve használatban levő objektum megérett a felújításra.

Amikor az idén júliusban a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete negyedik riporttáborának résztvevőivel a faluban jártunk, felállványozott épület fogadott bennünket. Nemrégiben viszont örömmel értesültünk róla, hogy az építkezés befejeződött, és alkalmi ünnepség keretében át is adták rendeltetésének, illetve az ott tanuló 128 diáknak a pincétől a padlásig teljesen felújított általános iskolát. A munkálatok júniusban kezdődtek, és rekordidő alatt, október 1-jére be is fejeződtek. A jelentős beruházást a szerb kormány befektetési igazgatósága finanszírozta. 

A felújítási tervet Törökkanizsa Önkormányzata pénzelte. Az előzetes számítások szerint 50,8 millió dinárra lett volna szükség, de időközben kiderült, hogy a pince is rendkívül rossz állapotban van, ezért az összeget 3 millió dinárral meg kellett toldani.

A korszerű oktatási követelményeknek megfelelő épületben a tanárok és a diákok egyaránt jobb körülmények között dolgozhatnak és tanulhatnak. Emellett ígéretet kaptak a szerb kormány oktatási miniszterétől, hogy gondoskodik három tanterem teljes felszereléséről.

A törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola oroszlámosi kihelyezett részlegének tizenhárom tagozatán az oktatás szerb és magyar nyelven folyik. A helybeli diákok mellett a podlokányi, a szigeti, a rábéi és a majdányi gyerekek is itt tanulnak, azzal, hogy Majdányon az alsós magyar tanulók hétfős, összevont tagozatot alkotnak. Az utazók költségeit a község a költségvetésből támogatja. Az újjávarázsolt objektumnak az a húsz óvodás is örül, akinek szintén ez az épület ad otthont.

A tervek szerint jövőre a törökkanizsai iskola következik, melyre 247 millió dinárt fordít a szerb kormány. Az intézmény emellett a tartományra is számíthat majd, hiszen a tartományi költségvetés átütemezésével újabb 50 millió dinár jut az iskolaépületek felújítására, átalakítására, karbantartására. A legutóbbi pályázat útján tizenhét oktatási intézménynek — tizenkét általános és öt középiskolának — ítélték meg a munkálatokhoz szükséges eszközöket. Közöttük van a törökkanizsai általános iskola is, melyet 7 millió dinárral támogatnak.

Ugyanebből a forrásból több bánáti oktatási intézmény is részesül: a fehértemplomi Marko Stojanović-iskola 4,5, a verseci Moša Pijade-iskola 2, a szerbittabéi Miloš Crnjanski-iskola 1,9, a nagybecskereki Josif Marinković Zeneiskola pedig 1,2 millió dinárt kap.


Fotók forrása: Facebook

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A pincétől a padlásig megújult az oroszlámosi iskola
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.01.20.
  • LXXV. évfolyam 3. szám
A pincétől a padlásig megújult az oroszlámosi iskola
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.01.13.
  • LXXIV. évfolyam 2. szám
Facebook

Támogatóink