home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A példaértékű egyesület
Bacsik Lőrinc Natália
2023.09.25.
LXXVIII. évf. 38. szám
A példaértékű egyesület

A magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület elnök asszonya már hat éve Hódi Judit. Vezetése óta tartalmilag és formailag (külalakban) is gyarapodott, gazdagodott a kultúregyesület.

Táncegyüttesek, citeracsoport, zenekar, énekkar működik az egyesületben. Új színpadot, függönyöket avattak fel, a székek, padlózat is kicserélődött a nézőtéren, korszerű világítással, fényekkel bővült, a bejárati ajtó, a mosdók is újak. Színesebbnél színesebb előadásokat rendeznek, ünnepi műsorokat, nótaesteket, néptánctalálkozókat, szórványnapot stb., és vendégszereplések is vannak.

Az egyesület az idén ünnepli fennállásának 75. évét. Ebből az alkalomból nagyon szép születésnapi ajándékot kapott, Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjban részesült. Az elismerést az elnök asszony, Hódi Judit vette át Budapesten. Őt kérdeztem a díjátadóról, az eddigi munkáról és a további tervekről.

— A nyári szünet után teljes erőbevetéssel kezdjük meg az őszi idényt. Az eddigi három helyett négy tánccsoporttal indítjuk az évadot. A citerások is megkezdik próbáikat, az Őszirózsa asszonykórus és a zenekar pedig folyamatosan gyakorol, a nyár folyamán több fellépésük volt. Az anyaországi, valamint a tartományi pályázatok nagyon nagy segítséget nyújtanak az egyesület számára. Ezekből tudunk felújítani, viseletet varratni, különféle műsorokat szervezni. Most is sikeresen pályáztunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél, az előcsarnokot újítanánk fel. Ezt az év végéig meg is kell valósítanunk. Továbbá egy nagyszabású műsorral készülünk egyesületünk fennállásának 75. évfordulója alkalmából. Természetesen a karácsonyi műsor sem maradhat el, melyen minden évben csomagot osztunk az egyesület gyermek tagjainak. Tehát munkánk, dolgunk lesz, panaszra semmi okunk.

* Milyen érzés volt átvenni a díjat?

— Nemzeti ünnepünk alkalmából az a megtiszteltetés érte a művelődési egyesületet, hogy a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat vehettük át a Hagyományok Házában Budapesten. A kitüntetést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Potápi Árpád János államtitkár adták át a külhoni magyar közösségek érdekében kiemelkedő tevékenységet végző szervezeteknek. Felemelő érzés a díjazottak közé tartozni, és számomra ez a kemény, kitartó és lelkes munkánk elismerése. Megerősít bennünket abban, hogy amit csinálunk, azt jól csináljuk. Ez a díj nem csak az én érdemem, hiszen mögöttem kiváló csapat működik, mely a munkájával segíti az egyesületet. Gondolok itt az elnökségi tagokra, a tagokra, a szülőkre, akik nélkül nem volnánk itt, ahol ma tartunk. Az elmúlt tíz év igen termékenynek bizonyult, szép számú résztvevőt sikerült összetoborozni. A település és magyar közössége számára felemelő a 2023. év, hiszen első ízben nyerte el a LIX. Gyöngyösbokréta és a XLVI. Durindó rendezési jogát.

* A közeljövőben milyen célokat tűztetek ki?

— Terveink a jövő évre is vannak. 2024-ben ünnepeljük a tánccsoport 10. születésnapját. Ezt egy szép programmal kívánjuk megünnepelni, valamint jövőre is szeretnénk megszervezni a magyarnóta-estet, és ezzel is hozzájárulni a magyar nóta megmaradásához. A gyerekek részére vallási ünnepeinkhez kapcsolódó kézműves-foglalkozásokat tervezünk, mert fontosnak tartjuk, hogy megismerjék és továbbadják hagyományainkat.

Minden településnek kulcsfontosságú része, fontos láncszeme a művelődési egyesület. Magyarcsernyén gazdag kultúrélet zajlik, mely sok munkával jár, de ez a befektetés mindig megtérül. Vagy egy díj, vagy a gyermekek néptánc iránti lelkesedése által. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..