home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A pedagógustársadalom megerősítése a cél
Talpai Lóránt
2016.01.01.
LXX. évf. 52. szám
A pedagógustársadalom megerősítése a cél

Vita a Magyar Nemzeti Tanács új oktatásfejlesztési stratégiájáról

Megtartotta tizenkettedik rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. Az ülés napirendi pontjai közül kiemelkedett a 2016—2020. évi oktatásfejlesztési stratégia.

A stratégiáról elsőként Hajnal Jenő, az MNT elnöke fejtette ki véleményét. Az elnök szerint a stratégia abból az európai uniós elvárásból indult ki, amely szerint az egész életen át tartó tanulás ösztönzésének legfontosabb eszköze egy-egy ország képzési rendszere. E rendszer legfontosabb közreműködői egyrészt a fiatalok — a tankötelezettség végétől a kezdetéig —, valamint a felnőttek, akik egész életük folyamán tanulnak. Hajnal Jenő szerint a különféle képzéseket a jövőben a valódi munkaerőpiaci igényekhez kellene igazítani. Ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy a fiatalabbak vagy az idősebbek az ismereteket anyanyelven sajátítsák el. Felsorolta azokat a kompetenciákat is, amelyek az említett ismeretek elsajátítását segíthetik. Az anyanyelvi és az idegen nyelvi kommunikáció, az információs technológiák használata, a matematikai műveltség, a tanulás tanulása, a személyközi és az állampolgári kompetenciák, a vállalkozói képességek, valamint a kulturális és a környezeti tudatosság mind-mind fontos tényezők az oktatás fejlesztése kapcsán.

Perpauer Attila, az oktatási bizottság elnöke a stratégia tartalmi elemeit ismertette. Az oktatási stratégia a vajdasági magyarság jelenlegi állapotát egyfajta helyzetképpel vázolja, mely az alapnépesség, az oktatási skála, valamint a különféle ráhatások és átfedések elemzését tartalmazza. Mindezt a vajdasági magyar óvoda- és iskolahálózatról szóló értékelések követik. Az oktatási bizottság elnöke kiemelte a kulturális intézmények szerepét, valamint a konzultatív testületek fontosságát, emellett pedig szólt a pedagóguskataszter elkészítéséről, valamint a művelődési intézmények, a kulturális rendezvények, a tehetséggondozás, a felnőttképzés, illetve a felzárkóztatás szerepéről is. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke abban bízik, hogy az új oktatási stratégia az itt élő magyar közösség megtartását, továbbá a gazdasági előrelépését segíti elő hosszú távon.

Paskó Csaba, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja szerint a stratégia valójában a vajdasági magyarság társadalmi, gazdasági és kulturális jövőképét próbálja felvázolni.

Az ülésen az MNT elnöke és a végrehajtó bizottság tagjai mellett a tanácstagok többsége is megszólalt — némelyek kritikával, mások dicsérettel illették a tervezetet. Bacskulin István az iskolanevek pontos használatára hívta fel a figyelmet. Vidrács Krisztina az anyanyelven és a szerb nyelven folyó oktatás fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta, Dudás Károly pedig örömét fejezte ki amiatt, hogy a stratégia készítői nem egy szakmai burokból próbálták papírra vetni elképzeléseiket. Ezzel szemben Joó-Horti Lívia a dokumentum hiányosságira hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint a tervezet egy kissé átláthatatlan, továbbá nincsenek felelősségvállalói, nincsenek benne fontos időpontok, illetve határidők, és kimaradt az anyanyelvápolás szükségességének hangsúlyozása is. Zsoldos Ferenc Joó-Horti Líviához csatlakozva a különféle mérőszámokat, valódi adatokat, illetve a feladatok elvégzésének időhatárait hiányolta. Tari István szintén a hiányosságokról beszélt. Szerinte a vajdasági magyarság céljainak és elképzeléseinek cselekvési terveit kellene meghatározni homályos stratégiák helyett. A feladatoknak konkrétabbaknak, határozottabbaknak kellene lenniük, valamint határidejük kellene hogy legyen. Végül, de nem utolsósorban Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának és Oktatási Bizottságának tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a stratégia révén a vajdasági magyar pedagógustársadalmat kell egyértelműen megerősíteni. Ha ez sikerül, abban az esetben jelentős előrelépésre kerülhet sor az oktatás területén.

Az ülés végén számos vajdasági általános és középiskola igazgatóját is megválasztották, valamint utcanevekről, illetve pályázatokról is döntöttek. Az oktatási stratégiát 20 igen és 7 tartózkodás mellett szavazták meg a tanács tagjai.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..