home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A parlament után az utcán is tiltakoztak
Markovics Annamária
2023.02.23.
LXXVIII. évf. 8. szám
A parlament után az utcán is tiltakoztak

Koszovó függetlensége kikiáltásának az évfordulója minden évben heves reakciókat generál Belgrádban és Pristinában is. Nem volt ez másként az idén sem, amikor a koszovói állampolgárok azt ünnepelték, hogy éppen tizenöt éve élnek önálló államban. A pristinai eseményekkel egy időben Belgrádban több száz fős tiltakozást tartottak ultranacionalista, szélsőjobboldali aktivisták.

A tüntetést a Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat rendezését célzó úgynevezett francia—német javaslat robbantotta ki. A szélsőjobboldali tüntetők azt követelték, hogy Szerbia vezetősége semmiképp se fogadja el a dokumentumot — annak ellenére, hogy szövege és pontos tartalma nem ismert, így senki nem tudja, mit fogadna, illetve mit utasítana el Belgrád —, a köztársasági elnök lépjen ki a tárgyalásokból, és ne folyjon a jövőben párbeszéd vagy vita arról, hogy Szerbia bármilyen módon is elismerje Koszovó függetlenségét, illetve lehetővé tegye, hogy Pristina belépjen az ENSZ-be vagy más nemzetközi szervezetbe.  


Fotó: Tanjug

A tiltakozók az elnökség épületébe akartak bejutni, át is törték a védőkordont, de a rendőrség megállította őket. A történésekkel összefüggésben három embert vettek őrizetbe az alkotmányos rend erőszakos veszélyeztetése miatt. A tüntetést a Nemzeti Járőrök nevű ultranacionalista csoport szervezte. A Nemzeti Járőrök vezetője, Damjan Knežević — aki összefüggésbe hozható az orosz Wagner magánmilíciával — a több száz tiltakozó előtt arról beszélt, hogy Szerbia nem fontolgathatja, hogy engedélyezi Koszovó felvételét az ENSZ-be, és ha ezt Szerbia nem tudja megakadályozni, akkor Oroszországot kell megkérni arra, hogy vétózza meg Koszovó belépését, az ultranacionalista csoport pedig kér egy hónapot arra, hogy „elintézze ezt az árulót” (árulón Aleksandar Vučić köztársasági elnököt értve). Az uszító férfit és további kettőt — akinél fegyvert találtak — elfogták.

Maja Popović igazságügyi miniszter az esettel összefüggésben leszögezte, a szélsőséges csoportok azzal, hogy az alkotmányos rend erőszakos megdöntésére bujtottak fel, destabilizálni akarták az országot. Szerbia erős és stabil állam, és egyetlen szélsőséges csoport — még ha külföldről segítik is — sem lehet erősebb az államnál.

Ana Brnabić miniszterelnök azokra a találgatásokra reagált, amelyek szerint orosz érdekcsoportok vagy maga Moszkva áll a tüntetések hátterében. Véleménye szerint Oroszország túlságosan is komoly állam ahhoz, hogy ilyen csoportokkal szóba álljon. Mint mondta, nagyon jól bizonyítja, hogy mekkora „hazafiak” ezek a más államokra hivatkozó önjelölt patrióták, ha éppen az államiság napján buzdítanak az elnök elleni támadásra.

Aleksandar Vučić államfő a biztonsági szervek vezetőivel történő egyeztetés után elítélte a tüntetést és annak szervezőit, nem a tiltakozás, hanem az erőszakra való felbujtás miatt. Rámutatott, hogy a szélsőjobboldalnak nincs a kezében más érvrendszer, mint az erőszak. Emlékeztetett arra, hogy a parlamentben is akkor kezdtek el ily módon fellépni, amikor kiderült, hogy nincsenek érveik, a képviselőházból pedig már az utcára helyeződött át az agresszió.

Szerbia és Koszovó ügye tehát továbbra is lezáratlan. A szerb elnök és a koszovói miniszterelnök február 27-én ül le egymással újra tárgyalni a kapcsolat rendezéséről, de hogy nem fognak semmire sem jutni, az már most borítékolható.

SMS küldésével is segíthetünk

Szerbiából SMS küldésével is segíthetjük a földrengés sújtotta országok lakosságát. Törökország károsultjait az 1003-as számra a Turska szót elküldve támogathatjuk, a szíriaiaknak pedig az 1004-es számra a Sirija szót kell elküldeni. Egy SMS 200 dinárba kerül.

A Vöröskereszt szerbiai szervezete is azt ajánlja, hogy a segíteni szándékozók pénzt adományozzanak.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..