home 2024. július 24., Kinga napja
Online előfizetés
A paradigmaváltásról az MTTK-n
Gábor Tímea
2022.11.03.
LXXVII. évf. 44. szám
A paradigmaváltásról az MTTK-n

Kétnapos konferenciasorozat kezdődött meg Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Az eseményen hetvenöt előadást hallgathatnak meg a jelenlévők, akik kilenc országból érkeztek. A rendezvény témája a paradigmaváltás az oktatásban és a tudományban.

Az évente megrendezendő nemzetközi konferencia három területet ölel fel, a szélesen értelmezett interdiszciplináris, az oktatásmódszertani, valamint az IKT alkalmazását tematizáló előadásokat. Az idei évben Boszniából, Horvátországból, Németországból, Szlovéniából, az Egyesült Királyságból, Indiából és Észak-Macedóniából érkeztek résztvevők, valamint magyarországi és szerbiai előadók is vannak.

A tanácskozást Búzás Brigitta, a Karrierépítő Központ képviselője indította rövid beszédével, melyben üdvözölte a jelenlévőket. Külön köszöntötte a konferencia plenáris előadóit, Hózsa Évát, az Újvidéki Egyetem tanárát, Bókay Antalt, a Pécsi Tudományegyetem professzorát, valamint Molnár Györgyöt, az Óbudai Egyetem megbízott dékánját, egyetemi docensét.

Raffai Judit, az MTTK tanára az ünnepélyes megnyitó előtt elmondta, hogy az előadás-sorozat három tematikus konferencián alapul. Ezek a nemzetközi tudományos, a nemzetközi módszertani és az IKT az oktatásban.

— Főként pedagógusképző szakemberek jelentkeztek előadónak. Nemcsak a téma körüljárása miatt fontos az, hogy ilyen sok országból érkeztek vendég előadók, hanem a nemzetközi kapcsolatok kialakításának szempontjából is jelentős az intézmény számára. Emellett a tudományos tevékenység is szerepet kap, hiszen a mi kollégáink is nagy számban tartanak előadást — tette hozzá Raffai Judit.

Az előadás-sorozatot három nagy szekción belül tizenkét alszekcióba osztották be, így az előadások négy helyszínen folyamatosan zajlanak. A konferencia menetének rövid ismertetése után a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar megbízott dékánja, Ivanović Josip nyitotta meg a nagyszabású eseményt.

— A téma, vagyis a paradigmaváltás az oktatásban és a tudományban, szinte ránk erőszakolta magát. Az elmúlt két esztendőben online folyt az oktatás, amire senki sem volt felkészülve, hiszen a koronavírus-járvány egyik napról a másikra kényszerített rá erre bennünket. De ez csak egy a sok dolog közül, amely miatt változtatnunk kell, mert nem dolgozhatunk úgy, ahogyan eddig tettük. Ennek következtében felgyűlik a rengeteg újdonság, és paradigmaváltás következik be — emelte ki Ivanović Josip, majd mindenkit üdvözölt magyar és szerb nyelven is.

Miután a meghívott előadók és résztvevők jelképes ajándékot adtak át a konferencia házigazdájának, megkezdődtek az előadások.


Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..