home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
A pályázatok korát éljük
o. i.
2006.07.05.
LXI. évf. 27. szám
A pályázatok korát éljük

Az ICR-iroda a Gesztenyefasor 32. szám alatti épületben székel. Akinek nincs számítógépe, az is tájékozódhat: a hirdetőtáblán elolvashatja az éppen aktuális pályázati kiírásokat - Szabó Attila felvételeMagyarkanizsai Községfejlesztési Információs Központ, azaz ICR (Informacioni Centar za Ra...

Az ICR-iroda a Gesztenyefasor 32. szám alatti épületben székel. Akinek nincs számítógépe, az is tájékozódhat: a hirdetőtáblán elolvashatja az éppen aktuális pályázati kiírásokat - Szabó Attila felvétele

Magyarkanizsai Községfejlesztési Információs Központ, azaz ICR (Informacioni Centar za Razvoj). Az irodát a Tisza menti község önkormányzata alapította azzal a céllal, hogy segítse a község fejlődését. Az ICR dolga a folyamatos pályázatfigyelés, az információszolgáltatás - pályázatokról, hitel- és kölcsönlehetőségekről, a befektetési lehetőségekről. Feladatkörébe tartozik a pályázati tanácsadás, valamint a pályázat- és projektumírás az önkormányzat, annak intézményei és a község más szervezetei számára. Az alapító szándéka szerint iroda kezeli a község adatbázisát is, amely átláthatóbbá és egyszerűbbé teszi a gazdasági együttműködést. Szolgáltatásai között szerepel még a jogi, könyvelői és pénzügyi tanácsadás; az angol, német, szerb és magyar nyelvű fordítás; a pályázatíró képzések, tréningek, szakmai előadások szervezése és lebonyolítása; üzleti tervek készítése és egyéb szakmai szolgáltatások is.
- Bár Magyarkanizsa község polgárai folyamatosan tájékozódhatnak a munkánkról a www.icr.co.yu honlapról, s az irodaépület (Gesztenyefasor 32.) utcai falán hirdetőtáblánk is van, ennek ellenére egy év után is csak kevesen tudnak rólunk. Kevesen tudják, hogy vagyunk, s mivel is foglalkozunk - mondta a minapi sajtótájékoztatón FEJSZTÁMER Róbert, a központ igazgatója. - Pedig csak az elmúlt fél évben 34 megírt pályázat áll mögöttünk 33 millió dinár értékben, mely pályázatok esetében még várjuk az eredményeket. Tájékoztató előadásokat tartottunk a község településein a kölcsön- és hitellehetőségekről. A kezdeti 64 helyett jelenleg 160 jogi és magánszemély kap tőlünk heti rendszerességgel tájékoztatást az aktuális pályázati lehetőségekről. Nagyon sok szakmai tanácskozáson és konferencián vettünk részt, ahol a község fejlesztési érdekeit képviseltük. Internetes honlapunkról a vállalkozók és a polgárok egyaránt hasznos információkhoz jutnak. Ezen a honlapon például fenn van a község teljes művelődési programja csakúgy, mint az útmutató, amely abban igazítja el az érdeklődőket, hogyan kell bejegyeztetni egy céget. Ezen a honlapon természetesen fönn van Magyarkanizsa község nemrég elfogadott stratégiai fejlesztési terve.
Aktuális feladatok?
- Mindenekelőtt az inkubátorház indításával kapcsolatos munkáról szólnék: július közepén kerül sor a pályázati felhívás kiírására. Erre fiatal vállalkozók jelentkezését várjuk, akik közül a legígéretesebbek ingyenesen jutnak majd irodahelységhez az inkubátorházban. Ezzel igyekszünk háttértámogatást, vagy ha úgy tetszik, mankót adni a kezdeti lépésekhez a kis- és középvállalkozásoknak. Az aktuális tevékenységek között meg kell említenem azt a két EU-s pályázatot, amelyet megnyertünk. Az egyik az Exchange program megvalósítása. Ezt a hosszú nevű projektumot - ,,Az európai integráció elősegítése a helyi kapacitások kiépítésével és a nyilvánosság bekapcsolása a község fejlesztésébe és a nyilvános politika alakításába' - az Európai Unió pénzeli, az Európai Újjáépítési Ügynökség koordinálja, s a városok és a községek állandó értekezlete hajtja végre. E projektum részeként a szlovéniai Vodice küldöttsége július 12-14 között tartózkodik majd Magyarkanizsán azzal a szándékkal, hogy feltérképezzék a helyzetet és a lehetőségeket, s meghatározzák, melyik az a néhány program, amelyben a két önkormányzat együttműködhet. Melyek azok a területek, amelyben az immár EU-tag Szlovénia települése segít nekünk abban, hogy minél sikeresebben felkészüljünk az integrációra, eleget tudjunk tenni a követelmény- és elvárásrendszernek. A másik az Interreg program megvalósítása - ,,A magyar-szerb vállalkozói és intézményi együttműködés elősegítése Bácska térségében' - amelyet szintén az Európai Unió pénzel, s amely pályázaton a támogatást Röszkével közösen nyertük meg.
A sajtótájékoztatón az ICR egy statisztikai kimutatást is kiosztott az újságíróknak, amelyből kiderül, hogy az iroda, fennállásának egy éve alatt összesen 183 esetben végzett tanácsadói munkát, 57 projektum esetében végzett koordinátori teendőket - az 57 pályázat összesen 98 millió dináros támogatást célzott meg. A pályázatokon nyertes projektumok száma 13, ami összesen 17,7 millió dinárt hozott a községbe. Az idei év első hat hónapjában a magyarországi Szülőföld Alap, a köztársasági mezőgazdasági minisztérium, a Vajdasági Fejlesztési Alap és a tartományi mezőgazdasági titkárság által kiírt pályázatok iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés.
Azért vagyunk, hogy segítsünk - üzeni az ICR igazgatója, Fejsztámer Róbert, aki megígérte, hogy ezentúl a sajtó rendszeresen kap majd írásos tájékoztatót. Az a cél, hogy a község polgárai tájékozódjanak: a pályázatok korát éljük, ami azt jelenti, hogy vállalkozásfejlesztéshez pénzforráshoz, támogatáshoz lehet jutni. Az iroda pedig azért van, hogy segítsen eligazodni, és segítséget nyújtson a támogatások elnyerésében. Ezt a segítséget az iroda eddig teljesen ingyenesen nyújtotta - hiszen az ICR pénzelését az önkormányzat vállalta. Községi támogatásra még két évig számíthat majd az iroda, ám lassan saját lábára kell állnia. Ennek szellemében az ICR igazgatóbizottsága júniusi ülésén kidolgozta a szolgáltatások díjszabását. A díjszabást az alapító községi képviselő-testületnek kell elfogadnia.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..