home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A palicsi magyarság új otthona
Tóth Lívia
2022.02.17.
LXXVII. évf. 7. szám
A palicsi magyarság új otthona

Használatba vette a palicsi Magyar Művelődési Központot a Palics Magyar Művelődési Egyesület. Az alkalmi összejövetelen jelen volt Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, valamint dr. Pásztor Bálint parlamenti képviselő, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, aki átadta Csiszár Molnár Anna elnöknek az önkormányzat tíz évre szóló bérleti szerződését. 

A Colourful Cooperation (Sokszínű Együttműködés) Szerbia és Magyarország közötti határon átnyúló Interreg—IPA-projektum keretében épült meg a Kolo Szerb Kulturális Központ Mórahalmon és a palicsi Magyar Művelődési Központ. A tervezet célja egy művelődési intézmény létesítése, valamint kulturális és turisztikai fejlesztés volt, hogy a határ mindkét oldalán élők megismerhessék egymás szokásait, hagyományait, vallását, kultúráját, művészetét.


Pásztor István, Pásztor Bálint és Csiszár Molnár Anna

Régóta folyik a találgatás, hogy a palicsiak mikor veszik birtokukba az új művelődési házat — kezdte a felszólalását Pásztor István, és hozzáfűzte, ennek a jogi feltételei február 4-én teremtődtek meg, amikor a művelődési egyesület aláírta az erről szóló megállapodást Szabadka polgármesterével.

— A palicsi művelődési ház fölépítésének gondolata 2008-ban fogalmazódott meg, és politikai szándékként az akkori önkormányzati választási kampányban hangzott el. Ezt követően rengeteg előkészítésre volt szükség, a telekvásárlástól kezdve a tervdokumentáció kialakításán át a pénzelés kérdésének a megoldásáig. Az utóbbi egy határon átnyúló IPA-program részeként sikerült, a palicsiak, a mórahalmiak és a szabadkaiak összefogásának eredményeként. A fejlesztésnek az összértéke 3,17 millió euró, amiből 85%-ot az Európai Unió biztosított. Erre az épületre egészen pontosan 961 000 eurót juttatott, amihez a város önrész formájában mintegy 170 000 euróval járult hozzá. Ez az objektum egyrészt az ittenieknek a kulturális igényét szolgálja, valamint Palics turisztikai kínálatának az egyik fontos eleme lesz — hangsúlyozta Pásztor István, és köszönetet mondott mindenkinek a türelemért, a támogatásért és azért az ambícióért, amelynek a segítségével a tér megtelik tartalommal, élettel, kulturális eseményekkel.

Pásztor Bálint kiemelte, egy tizennégy éves folyamat végére értek, mellyel a palicsiak több évtizedes álma valósul meg. 

— Szeretnék gratulálni elsősorban a Palics Magyar Művelődési Egyesületnek, amely a következő tíz évben kedvezményes feltételek mellett ennek az objektumnak a bérlője lesz, valamint köszönetet mondani Horvát Tímeának, aki a projektumnak a vezetője volt. Az épületnek a pályázat értelmében is a palicsi magyarság művelődési igényeit kell szolgálnia, ami természetesen nem jelent sem bezárkózást, sem bárkinek a kirekesztését vagy kizárását. A mórahalmi művelődési ház már működik, és teljesítette a hozzá fűzött reményeket, és ezt várjuk a palicsitól is. Itt már az idei évben nagyon fontos regionális jellegű rendezvények lesznek, de emellett elsősorban a helyiek elvárásait kell kielégítenie — hangsúlyozta Pásztor Bálint, megemlítve, hogy a koalíciós partnereiket és Szabadka város polgármesterét is köszönet illeti. Megjegyezte, az elmúlt hónapokban sokan aggódtak az épület sorsáért, de erre nincs szükség, mert a palicsiak gondját viselik majd a művelődési háznak.

A rendezvény folytatásában átnyújtotta a bérleti szerződést Csiszár Molnár Annának, a Palics Magyar Művelődési Egyesület elnökének. 

— Az egyesületünk 2006 óta létezik, és jelenleg ott tartunk, hogy megvannak a szakosztályaink, van tagságunk, és most már helyünk is, ahol működhetünk — mondta az elnök, és hozzátette, már nagyon készülnek június 11—12-ére, amikor Palics lesz a házigazdája a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának. — Emellett más programjaink is lesznek, hiszen a már meglévő hagyományos rendezvényeinkre a közönségünk a jövőben is számíthat. Igyekszünk újabb eseményeket is kitalálni, melyekkel még több palicsit szólíthatunk meg. Szeretnénk, ha minden korosztály az otthonának érezhetné ezt a szép épületet.


A palicsi Magyar Művelődési Központ épülete

A háromszintes Magyar Művelődési Központban 803 négyzetméter hasznos terület található, a legmodernebb fény- és hangtechnikával szerelték fel, a nagyterme 250 férőhelyes. A mintegy 150 tagot számláló Palics Magyar Művelődési Egyesületben kilenc szakcsoportban foglalkoznak néptánccal, népzenével, irodalommal és képzőművészettel.

 

„Elégedettek vagyunk az együttműködéssel”

Pásztor István újságírói kérdésre beszámolt az Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnökkel folytatott múlt heti tárgyalásáról is — kiemelve a Palicsra és Szabadkára vonatkozó témákat.

— Arra kértem őt, segítsen abban, hogy ezt a félkarú óriást, amit aquaparknak nevezünk, befejezzük Palicson. Ehhez a mostani számítások szerint még 730 millió dinárra van szükség, amiből a szabadkai városi költségvetésben 111 milliót láttak elő ebben az évben. Ígéretet kaptam, hogy ennek a részleteit végigbeszélve el tudjuk indítani az építkezést, és az idei évben be is fejezhetjük. Ez azért fontos, mert olyan tartalmat hozunk Palicsra, ami vonzerőt jelenthet mindenki számára. Emellett szóba került a palicsi nagy hotel építésének az ötlete is, ami durván 40 millió euró értékű beruházás volna. A projektum iránt egy magyar befektető érdeklődik, és azt remélem, hogy belátható időn belül ennek az építkezésnek az elindítására is sor fog kerülni.

Pásztor István hangsúlyozta, a találkozó apropóját az előttünk álló választások adták, hiszen április 3-án elnök- és előre hozott parlamenti választás lesz, illetve vannak olyan községek, ahol önkormányzati választást is tartanak. Mint kiemelte, számunkra a belgrádi és a kúlai önkormányzati választás jelentős. 

— Ami a választásokat illeti, összegeztük a mögöttünk levő öt évet, és elmondtam, elégedettek vagyunk az együttműködéssel és azzal a partnerkapcsolattal, amit kiépítettünk, valamint azzal a kölcsönös bizalommal és megbecsüléssel is, amit tapasztaltunk. Éppen ezért készek vagyunk ezt az együttműködést folytatni, Vučić elnök urat támogatni, amennyiben vállalja a jelöltséget. Szó volt az előre hozott parlamenti választásról is, amelyen a Vajdasági Magyar Szövetség önálló listával, önálló név alatt fog szerepelni abban a reményben, hogy aránylag magas legitimitást tud újra kivívni, és a választások utáni koalícióban a parlamenti többségnek és a végrehajtó hatalomnak is része tud maradni. Az eddigi tapasztalatok arra jogosítanak fel bennünket, hogy azt állítsuk, ez a legjobb politizálási mód és lehetőség az érdekérvényesítés szempontjából.

Pásztor István kifejtette, Vučić elnöknek Szabadkával kapcsolatban is tolmácsolt egy olyan véleményt, amelyet sokan támogatnak.
— Járva-kelve az országban az ember nem lát olyan várost, amelyikben annyi nemzeti szimbólum és annyi nemzeti színű lobogó lenne, mint Szabadkán. Nem tudom, mi ennek az üzenete, de rengetegen keresnek meg ezzel, és azt gondolják, hogy ez nincsen rendben. Mi tiszteljük a nemzeti szimbólumokat, de ha azoknak a kirakása, mutogatása túllép egy bizonyos kereten, akkor az kontraproduktívvá válik. Igaz, hogy ez nem beruházás, de az embereknek a közérzete szempontjából fontos dolog. Arra kaptam ígéretet, hogy partner lesz ennek a kérdésnek a rendezésében, mert érti, hogy miről beszélek, és nem érti félre azt, amit mondtam.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..