home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A palicsi Víztorony
Kubicskovity Ákos
2022.05.10.
LXXVII. évf. 18. szám
A palicsi Víztorony

A Szabadkai Városi Múzeum Pillantás a múltba elnevezésű projektje keretében kéthetente más és más műtárgyat mutatunk be a múzeum különböző gyűjteményeiből. A tárgyakat a múzeum bejáratának jobb oldalán lévő, külön erre a célra kialakított kirakatban láthatják az érdeklődők.

Kezdeményezésünk lehetővé teszi, hogy Szabadka lakói megismerhessék a múzeumban őrzött kincseket, miközben intézményünk is bemutathatja gyűjteményeinek sokszínűségét olyan tárgyakon keresztül, melyek nincsenek kiállítva aktuális tárlatainkon. A kiállított tárgyak történelmi és kulturális hátteréről a mellettük lévő képernyőn juthatnak információhoz az érdeklődők. 

Nagy ünnepség volt 1912 szeptember 15-én Szabadkán, ami érintette Palicsot is. Ezen a terjedelmes ünnepségen adták át a szecessziós szabadkai Városházát, valamint a felújított, immár szecessziós stílusú palicsi épületeket is. Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti műépítészek (akik egyébként a szabadkai Városháza tervezői is egyben) a palicsi park bejárataként megtervezték a Víztorony multifunkcionális épületét. Palics története során ekkor kapott először ilyen díszes kaput.

A bemutatásra kerülő tárgy egy 1929-ből származó képeslap, amely magát a Víztornyot ábrázolja, azt az épületet, amely idén, immár 110. éve ékesíti Palicsot.

A Víztorony a fürdőhely nevezetesebb épületei között foglal helyet. Maga az építmény három egységből áll: víztorony, fürdőbejárat (ami jellegzetes székely kapura emlékeztet) és az 1897-ben elindított Szabadka-Palics villamosjárat fedett megállója. Ez magyarázza az épület multifunkcionalitását. A 21. századra már, talán csak a második, a fürdőbejárat funkciója maradt meg. Magát a 31,75 m magas Víztornyot, a nyitott pavilonnal – a villamosjárat fedett várakozójával – egy központi áthidalás köti össze, így képezve magát a bejáratot. A bejárat összeköti a palicsi parkot a fősétánnyal, így képezve egységes egészet. Az innen induló sétány az 1840-es és 1850-es években fásított parkon keresztül vezet a Vigadó épületéig, majd tovább a tóig, amely előtt az Emlékszökőkútnál kétfelé válik.

Ez a kolosszus Palics település címerében is domináns helyet foglal el. Büszkén mondhatjuk azt is, hogy a településnek ma is méltó szimbóluma.

Fényképezte: Kolovity Szvetlana

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..