home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A nyugdíjasok szolgálatában
(P. M)
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
A nyugdíjasok szolgálatában

Sok szép oldala van a nyugdíjas-életnek — hallhatjuk többször, mások viszont roppant nehezen fogadják el. Mi is az igazság? Úgy véltem, legjobb lesz, ha utánajárok és megérdeklődöm, hogy látják maguk a nyugdíjasok és azok az emberek, akik nap mint nap velük, az ő érdekükben, közöttük dolgoznak.

Több mint hatvan éve léteznek

A csantavéri nyugdíjas-egyesületből Szabó Józsefet kértem fel arra, mesélje el nekem, annak idején hogyan alakult meg a klub a falunkban, és miért tartották egyáltalán szükségét létrehozni.
— Annyit tudnék mesélni, hogy arról könyvet lehetne írni — mondja mosolyogva a mi Józsi bácsink, és folytatja: — Az 1948-as év derekán összefogott öt nyugdíjas ember, hogy megalapítsák az egyesületet. Farkas János lett az elnöke. Az idő tájt nem volt székhelye az egyesületnek, így hát a megbízottak házról házra jártak begyűjteni a tagsági díjat. Néhány év elteltével egy kisebb helyiséget kapott az akkori tagság: egy tömbház földszintjét, ahol már összejöhettek a nyugdíjasok és elmesélhették egymásnak megélt történeteiket, megoszthatták egymással gondjaikat, örömüket. Sőt vasárnaponként az elnök és személyi titkára is fogadta őket bármilyen ügyben.
Teltek-múltak az évek, évtizedek, és az egyesület nem győzte változtatni a helyét — helyszűke miatt. A tagság egyre bővült, és minden egyes költözés azért történt, mert a klub kinőtte az adott helyiséget.

Megoldódó helygondok

— 1995-ben kaptuk el ezt a szép, nagy helyiséget, ahol jelenleg is beszélgetünk. Azóta, hogy ide átköltöztünk, lett a nevünk hivatalosan is Nyugdíjasok Egyesülete. 2000 óta vagyok a tagság vezetője. Jó erőben voltam, tele bizonyítási vággyal, és meg akartam mutatni mindenkinek, hogy mennyi mindenre vagyunk képesek, ha összefogunk!
Bevezettük azt a lehetőséget, hogy a nyugdíjasok tüzelőt és élelmiszercsomagot is vásárolhassanak az egyesületen keresztül, részletlefizetésre, ami igen sok család helyzetét megkönnyítette. Volt arra is példa, hogy Ausztráliából kaptunk segítséget. Hatalmas mennyiségű tartós élelmiszerrakományt küldtek nekünk. Természetesen a nyugdíjasok és a rászoruló családok között osztottuk szét. Idővel bevállaltuk a betegkönyvek csoportos hitelesítését is, tehát próbáltuk megkímélni az idősebbeket az utazástól és a felesleges sorbaállástól.
Hogy mindnyájuknak könnyebb legyen
— Minden hónap első csütörtökjén vércukorszint- és vérnyomásmérés zajlik az egyesületünkben, minden hónap utolsó csütörtökjén pedig optikus látogat el hozzánk és ingyenes, számítógépes szemvizsgálatot végez. Nem utolsósorban említeném meg, hogy ingyenkonyha is működik nálunk a rászorulók részére. Szokásunkká vált évente többször is bált szervezni, ahol az egyesület tagjai összejöhetnek, vigadhatnak, élvezhetik egymás társaságát. Szeretném hangsúlyozni, hogy minden szervezésben hatalmas szerepet vállal mellettem a helyettesem, Eraković Marija, valamint a titkárnőm, Janković Mitra. Ezúton is köszönöm nekik az odaadó munkájukat, melyet a közösség érdekében végeznek. Remélem, sokáig vezethetem még az egyesületet, és bízom abban is, hogy ilyen szépen tudunk majd továbbra is együtt dolgozni, mint eddig!

Ingyenes, számítógépes szemvizsgálatot végeznek augusztus 15-én, 8 órai kezdettel a csantavéri nyugdíjasok egyesületében. A helyszínen szemüveget is vásárolhatnak négyhavi részletre. Minden érdeklődő tagot szeretettel várnak.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..