home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A nyelvápoló fókapár
Bíró Tímea
2021.01.17.
LXXVI. évf. 2. szám
A nyelvápoló fókapár

A Nyíregyházi Állatpark a Palicsi Állatkertnek egy fókapárt ajándékozott, mely december 22-én érkezett meg az új otthonába. Beni, a tizenkilenc éves hím és Kuksza, a tizennyolc éves nőstény reformokat hozott magával, amiről Jánosi Tibor, az állatkert állatorvosa mesélt az olvasóinknak.

— A legtöbb állatkertben sok egyedet tréningeztetnek, de nem a látogatók szórakoztatására, hanem ez jelentősen megkönnyíti az állatorvos vagy a gondozó munkáját, ezáltal ugyanis könnyebbé válik a gyógykezelés, az állatokkal való foglalkozás. A tréningnek köszönhetően megengedik, hogy például a szemükbe csöpögtessünk, ultrahangos vizsgálatot végezzünk el, vért vegyünk tőlük, vagy levágjuk a körmüket, mely itt nem tud úgy kopni, mint a természetes élőhelyükön. Az itteni gondozó szerb nemzetiségű, és a vezényszavakat, bizonyos mondatokat meg kellett tanulnia magyarul, mert ezek a fókák magyarul értenek. Zürichben születtek, de fiatalkorukban Nyíregyházára kerültek. Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a fogaikat, és odafigyelünk arra, hogy ha valamilyen gyógyszert vagy vitamint adunk nekik, akkor azt a táplálékba rejtve kapják, hogy ne stresszeljük őket fölöslegesen. Naponta 4—6 kilogramm halat kapnak fejenként, ha lecsökken a hőmérséklet, akkor nagyobb a fogyasztás — tudtuk meg Jánosi Tibortól.

Az állatorvos azt is elmondta, hogy a 200 köbméteres medence fölött árnyékolót használnak napos idő esetén, a klóros vízen kívül ugyanis az erős napfény is károsítja a fókák szemét. Kuksza sajnos még Nyíregyházán elveszítette a látását, de már alkalmazkodott az új környezetéhez, ahol magabiztosan úszkál. A palicsi állatkert medencéjét nem klórozzák, ezzel is megelőzve a szeme állapotának további romlását.

Ottlétünkkor megtudtuk, sajnos már volt példa arra, hogy a látogatók botokkal bántották vagy kavicsokkal dobálták a fókákat, ezért valójában az állatokat kell megvédeni az emberektől, nem pedig fordítva.

— A nőstény fókák a természetben harminc, míg a hímek húsz-huszonöt évet élhetnek, az állatkertben pedig ez a szám még nagyobb lehet, ha megfelelőek a körülmények. Igyekszünk optimális élőhelyről gondoskodni számukra. Mivel csak tengeri halat fogyasztanak, háromféle hallal, vitaminokkal és vastablettákkal etetjük őket. A tengeri állatok számára külföldről hozatjuk a vitaminkészítményeket, mert az országban nem kaphatóak — emelte ki Jánosi Tibor.

Az állatkert munkatársai télen is igyekeznek megfelelő körülményeket teremteni a lakók számára. A majomfélék és a húsevők étrendjét az év leghidegebb évszakában vitaminokkal egészítik ki, illetve az utóbbiak, valamint a kérődzők táplálékadagját megnövelik. A trópusi állatok a fagypont alatti időszakban az objektumok belső részében élnek, ahová a látogatók nem tudnak bemenni, ebből adódóan a majomfélékkel és a hüllőkkel ilyenkor egyáltalán nem, míg az egypúpú tevével csak az enyhébb téli napokon találkozhatnak az érdeklődők. Az állatkert barna medvéje nem alszik téli álmot, viszont amikor csak teheti, élvezi a padlófűtést az otthonában.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..