home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A nyájterelés technikái
Talpai Lóránt
2020.10.28.
LXXV. évf. 44. szám
A nyájterelés technikái

Manipulálás, irányítás és átterelés, ezek a hatalmi technikák talán aktuálisabbak, mint valaha. A térségünkben és a világban zajló események kapcsán a legfőbb kérdés manapság az, hogy hogyan lehetséges a békésen legelésző nyájakat átterelni az egyik mezőről — pontosabban az egyik rendszerről —, melyen évtizedek óta legelnek, a másik mezőre, illetve rendszerre. Minderre különféle technikák vannak, az egyik ezek közül a forradalom, mely a legtöbb esetben vér nélküli. Hiszen forradalomról nemcsak rendszerváltás vagy rendszerváltoztatási szándék kapcsán beszélhetünk, hanem a kultúra, a zene és a divat kapcsán is. Ide sorolhatjuk még a szexuális forradalmakat is. A felsoroltak a múltban és a jelenben is mindig úgy zajlottak le, hogy a hátterüket mozgató erők pontosan tudták, milyen változásokat akarnak elérni, milyen manipulációkat akarnak végrehajtani.

A forradalmak mellett a másik meghatározó módszer a válságkeltés, egyszerűbben fogalmazva a „válságcsinálás”. Az elmúlt években az egyik válság után a másik zúdult az emberek nyakába. Ezek valójában globális kísérletek, avagy a tömegek sokkolásának kísérletei. A hadiipar évszázadok óta alkalmazza a sokkolótechnikákat, a közelmúltban e téren akusztikus fegyvereket használtak, melyekkel megijesztik, illetve semlegesítik az ellenséget. Az öbölháborúban is bevetettek úgynevezett pszichotikus hangtechnikát, mellyel az ellenfél elméjére hatottak. Ugyanilyen sokkoláson alapuló módszer a válságok egymást követő generálása is, melyekkel egész régiókat, országokat és kontinenseket lehet félelemben tartani. Az efféle tömegpszichózisok még a legkiegyensúlyozottabb embereket is össze tudják roppantani.

Az állandósuló és mindenre kiterjesztett válság, a végletekig szigorodó korlátozások, a terrorizmussal és a különféle járványokkal való folyamatos fenyegetettség olyannyira megfélemlíti a társadalmat, hogy a háttérben működő főszereplők az aktuális hatalom nevében könnyedén átveszik az irányítást. A meggyőzés technikáját alkalmazzák, mellyel bizonyos egyéneket, sőt egész generációkat képesek manipulálni, és átirányítani arra a bizonyos másik mezőre, avagy rendszerre. A generált válságok ugyanis kívül esnek a magánemberek hatáskörén, ezáltal egyre többen érzik magukat tehetetlennek. Mindez a feltartott kéz magatartásra készteti a tömegeket. Már jó ideje masszív pszichológiai hadviselés tart, mellyel mindenkit a félelem állapotába próbálnak taszítani.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..