A nótaszót jó hallgatni

A nótaszót jó hallgatni

Magyarcsernyén Könnyek nélkül élni könnyebb elnevezéssel magyarnóta-estet szervezett az Ady Endre Művelődési Egyesület. A rendezvény megálmodója Osztermann Emma nótaénekes, aki már több helyen is fellépett, és szerette volna szülőfaluját is megörvendeztetni egy vidám műsorral.

— Nagy öröm számomra, hogy énekes barátaim, akik rádióénekesek, díjazottak, ápolói a magyar nótának, itt vannak, elfogadták meghívásomat. Köszönetemet szeretném kifejezni a helyi közösségnek, dr. Tóth László polgármesternek, hogy segítséget nyújtott az anyagi támogatás megteremtésében, valamint a kultúregyesület tagjainak is a közreműködésért. Ha szeretné ez a kis közösség — és lehetőség adódna rá —, a jövőben létrejöhetne egy hagyományos nótaest, ezzel teremtenénk a szürke, téli estéken ünnepi hangulatot egymásnak, egymásért — mondta Osztermann Emma üdvözlőbeszédében.


Korom József felvétele

A műsorban fellépett Morvai Melinda Temerinből, Lapcsevity Jovica Ürményházáról, Cára Aranka, Jegercsik Mária és Petrik György Csókáról, Mezei Mónika, Palatinus Ervin Muzslyáról és a helyi Osztermann Emma. Az énekesek öt nótából álló csokrot adtak elő. Mindenkit vastapssal jutalmazott a közönség. Nagyon gyorsan és könnyen megszületett a vidám hangulat a színpadon és a nézőtéren egyaránt. Voltak, akik együtt énekeltek az előadókkal, a lábukban is érezték a ritmust. Ha lehetett volna, sokan táncra is perdülnek. A műsor végén többen a tenyerüket mutogatták, mely piros volt a sok tapsolástól. Az énekesek ráadásként közösen is elénekeltek két dalt. A Burai Irénke (cselló), Zsadányi Sándor (cimbalom), Zsadányi Ernő (klarinét), Fábián Zoltán (nagybőgő) és Horváth Károly (brácsa) felállású zenekart Lakatos Miklós prímás vezette.

Hódi Judit, az Ady Endre ME elnök asszonya elégedetten nyilatkozott a műsor után:

— Első alkalommal rendeztük meg Magyarcsernyén a nótaestet. A magyar nóta szerelmesei nemcsak a faluból, hanem a környék magyarlakta településeiről is ellátogattak hozzánk. A hangulat remek volt, sokszor a közönség együtt énekelt a fellépőkkel. Jó volt hallgatni az ismert dallamokat. A sikerre való tekintettel úgy döntöttünk, jövőre megismételjük ezt a rendezvényt, mert úgy látjuk, erre a műfajra is igény van.

Dr. Tóth László, a helyi közösség elnöke, valamint felesége, Tóth Kornélia is tetszését fejezte ki az eseménnyel kapcsolatban.

— Örömmel fogadtuk a hírt, hogy nótaestet szervez az Ady Endre ME Magyarcsernyén. Maga a műsor színvonalas volt. A fellépők igazi nótakosárral kedveskedtek a közönségnek. Nagyon jól éreztük magunkat, és bízunk benne, hogy lesz folytatása. Ha csak rövid időre is, de jó volt elkalandozni a magyar nóta világában, és megfeledkezni a mindennapi dolgokról.

Vidács Hajnalka helyi kismama is ellátogatott a műsorra.

— A művészek gyönyörűen énekeltek, zenéltek. Minden olyan esemény, amely összehozza az embereket, nagyon fontos. A szürke hétköznapokat mindig jó egy ilyen hangulatos estével megkoronázni.

Morvai Melinda fellépő, aki először járt Magyarcsernyén, szintén pozitívan vélekedett a programról.

— A magyar nóta kihagyhatatlan eleme az életemnek. Ez egy olyan műfaj, amelynél a zene is, és a szöveg is mély érzelmekkel van tele. Amikor énekelek, a saját örömömet, bánatomat láthatják rajtam. Nagy hálával és köszönettel tartozom az ismerőseimnek és a szervezőknek, hogy megtiszteltek a meghívással. Nagyon jól éreztem magam, és a mielőbbi találkozás reményében válok el régi és új barátaimtól.

A színpadi díszletet Mészáros Hajnalka készítette. A virágok és az égő gyertyák kellemes látványt nyújtottak, az összkép emlékezetes marad.

A magyar nóta is múltunkra emlékeztet, hiszen elődjeink hagyták ránk a dallamos szövegeket, a zene iránti mélységes szeretetet. A műsor példa volt arra, hogy ezt a műfajt a XXI. században is lehet szeretni.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A nótaszót jó hallgatni
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2020.04.02.
  • LXXV. évfolyam 13. szám
A nótaszót jó hallgatni
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.03.31.
  • LXXV. évfolyam 13. szám
Facebook

Támogatóink