home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
A női kéz dísze: a műköröm
Rencsényi Elvira
2014.02.11.
LXIX. évf. 7. szám
A női kéz dísze: a műköröm

Noha több munkahelye is volt már, mégis úgy döntött, hogy otthoni munkával keresi meg a kenyerét. Nem szeretett volna naphosszat távol maradni a gyermekeitől, ezért olyan hobbit választott, amelyet autodidakta módon magas szintre fejlesztett, és amelyet immár nemcsak kedvtelésből, hanem megélhetés céljából űz.

Bús Zsuzsanna harmincéves. Palicson született, jelenleg Szabadkán él férjével és két gyermekével, a hatéves Márkkal és a négyéves Ivettel.

— A szabadkai Műszaki Középiskolába jártam, közúti forgalmi technikus szakon végeztem — mondta. — Eleinte nem igazán szerettem a szakmámat, csak az iskola befejezése után kedveltem meg. Kapcsolatok hiányában azonban nem tudtam elhelyezkedni. Egy kis palicsi könyvkereskedésben kaptam állást, hét évig dolgoztam ott. Szerettem a munkám, mégis a szépségipar vonzott igazán. Középiskolás koromban arról ábrándoztam, hogy fodrász leszek, de ez az álmom sajnos nem vált valóra. Talán hiányzott belőlem az elszántság és a kitartás...

Zsuzsanna a szülési szabadság lejártával nem ment vissza a munkahelyére. Mindennap utazgatni Szabadkáról Palicsra úgy, hogy közben a kicsit óvodába kellett volna vinni, nagyon megterhelő lett volna.

— Úgy ítéltem meg, hogy ez a megoldás megnehezítené az életünket, ezért felmondtam a palicsi munkahelyemen. A városban próbáltam meg álláshoz jutni. Egy akkor nyíló telefonközpontban helyezkedtem el, és másfél hónapig dolgoztam ott. Sajnos a rugalmatlan, reggeltől estig tartó munkaidő egész napokra elszakított a családomtól, én pedig nem szerettem volna, hogy a gyermekeim — akkor már megszületett a fiam is — nélkülem nőjenek fel. Ismét felmondtam tehát.

A fiatal édesanya ekkor kezdett el gondolkodni rajta, hogy a saját otthonában milyen munkát tudna végezni, amellyel jól keresne, ugyanakkor maga oszthatja be a munka- és a szabad idejét. A műkörömépítés mellett döntött.

— A férjem munkájából adódóan sokat van távol. A gyermekek felügyelete és a háztartás vezetése rám hárult. Végül úgy határoztam, hogy kipróbálom a műköröm-építést. A szépségiparnak ez az ága egyébként is egyre jobban foglalkoztatott, szívesen ékesítem magam is ilyen kiegészítőkkel. Meg is vettem egy kezdők számára összeállított készletet, és amikor időm engedte — leginkább éjjel, amikor a gyerekek már aludtak — oktató videókat és képeket keresgéltem a világhálón. Segítségükkel elsajátítottam a műkörömépítés technikáit, valamint azt, hogy hogyan kell elkészíteni egy műkörmöt, hogy tetszetős, és egyben kényelmes is legyen. Autodidakta módon tanultam meg mindent, nem jártam tanfolyamra. Noha az internet segítségével sajátítottam el ezt a tudományt, nem biztos, hogy erre mindenki képes. Kell hozzá rátermettség, kézügyesség és nem utolsósorban tehetség meg sok-sok türelem. Az elején még magam is úgy gondoltam, hogy ez csupán hobbi marad, de másfél év elteltével már egyértelmű, hogy jelentős mértékben hozzá tud járulni a család fenntartásához.

Zsuzsanna annyira megszerette ezt a tevékenységet, hogy nem tudja munkának nevezni. Azt mondja, az ember akkor tud kiteljesedni igazán, ha azt csinálja, amit szeret.

— Nincs szükségem másik munkára. Szerencsére a műköröm fénykorát éli, csupán az a fontos, hogy a hölgyek tudják viselni. Ahogyan a magas sarkú cipő sem való mindenkinek, úgy a műköröm sem. Van, akit idegesít, és van, aki bármilyen tevékenységet el tud végezni annak ellenére, hogy műkörmöt visel. Egy biztos: jelenleg nagy rá az igény, és az újabbnál újabb formáknak, díszítéseknek köszönhetően nem tud kimenni a divatból. És melyik nő ne szeretné csinosnak, ápoltnak érezni magát? A műkörmök 3-4 hétig hordhatók, nem kell kétnaponta újra lakkoznunk, reszelgetnünk a körmünket. Időt és energiát takarít meg vele a megrendelő, és ha mi, műkörmösök jól végezzük a feladatunkat, gyarapszik az ügyfélkörünk is — zárta a beszélgetést Bús Zsuzsanna.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..