home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A néző iskolába indul
Szerda Zsófia
2023.12.10.
LXXVIII. évf. 49. szám
A néző iskolába indul

Az Újvidéki Színház háza táján nemsokára egy különleges „iskola” indul, melyet a nézők számára kínálnak. De senkinek nem kell aggódnia, feleltetés nem lesz, puskázni sem kell majd, és megbukni sem fog senki. A színházról, arról, hogyan nézzünk egy-egy előadást, annál több szó esik majd.

A résztvevőkre izgalmas iskolaórák várnak, beláthatnak ugyanis a kulisszák mögé, egy-egy próbafolyamatba. Lénárd Róbertet, a színház művészeti vezetőjét kértem, meséljen a részletekről.

— Az elnevezés, tudjuk, egy kicsit komoly, de a színes-szagos, vidám plakát már árulkodó: nem egy sötét osztálytermet kell elképzelni, ahol ex cathedra megtanítjuk a nézőt „nézni”. Arra viszont remek alkalom, hogy az emberek jobban elmerüljenek a színház világában, izgalmas alkotókkal ismerkedjenek meg, belessenek az alkotófolyamatba, egyszóval hogy jobban értsék, amit néznek. Hogy közelebb kerüljenek a színházhoz, mint az, aki csak úgy beül az utcáról, és elfogyasztja, amit lát. Nem lesz kevesebb attól valaki, hogy nem jelentkezik, de valószínűleg jobb néző lesz, ha igen. A képzés két hónapon keresztül különféle alkotókkal ismertet meg, akik mindannyian a hazai (vajdasági és szerbiai) színházi élet crème de la crème-jét alkotják. Egy bevezetőóra után a rendezés, a dramaturgia, a színházi zene, a díszlet, a jelmez és persze a színészet titkaiba leshet bele a nagyérdemű, aztán pedig osztályvizsga is lesz ám. Nem lehet csak úgy diplomás nézővé válni. Olyan szakemberek fognak könnyedén és közérthetően foglalkozni a nézőművészet leendő oklevél-tulajdonosaival, mint Urbán András, Góli Kornélia, Maria Kalabić, Marina Sremac vagy Irena Popović. Fontos megjegyezni, hogy ez a szerda délutánonként ingyenesen megvalósuló sorozat két nyelven folyik majd: a beszélőtől függően szerb vagy magyar szimultán fordítással történik. A korhatárt tizenhat évnél szabtuk meg — ez alatt talán egy kissé nehézkes lenne követni. Felső korhatár nincs, és nagy örömünkre minden korosztályból vannak jelentkezőink. Az iskolát negyvenfősre terveztük, és gyorsan telnek a helyek. A Nézők Iskolája programsorozatot Ljubica Ristovski producer álmodta meg, és más városokban már hatalmas sikerrel űzte: diplomás nézői Szabadkán és Belgrádban is megtalálhatóak. Az órákat ő fogja vezetni, rendszeresen vendégeket fogadva. A cél a néző közelebb hozása, hiszen aki „jobban” néz, az közelebb is áll hozzánk, jobban érti, mi volt egy-egy elemmel, egy-egy szakmai részlettel a célunk — tudtuk meg a művészeti vezetőtől.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..