home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A népzenei hagyaték hiteles tolmácsolói
Kónya-Kovács Otília
2013.07.03.
LXVIII. évf. 27. szám
A népzenei hagyaték hiteles tolmácsolói

Bemutatjuk a Bodor Anikó-díjas Muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusát és citerazenekarát

A Gomboson megrendezett XXXVII. Durindó és L. Gyöngyösbokréta Művészeti Szakbizottsága Bodor Anikó-díjjal tüntette ki a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusának és citerazenekarának tagjait — mint az elismerő oklevélen olvasható — az önnön népzenei hagyatékát bemutató népdal-összeállítás hiteles tolmácsolásáért.

A díjazottak arra törekszenek, hogy tegyenek valamit ezért a közösségért, hogy a határon innen és túl minél szélesebb körben bemutassák az itteni kulturális hagyatékot, népzenei örökségünket, s hogy öregbítsék Muzslya hírnevét. A tavalyi évben az anyaországi Vass Lajos Népzenei Vetélkedőn kiérdemelt Nagydíj után ez a délvidéki rangos elismerés nagy büszkeséggel tölt el mindenkit. Rendhagyó interjúnkban a két csoportvezető, Rontó Márta és Lele József mondja el meglátásait.

Több mint húszan a színpadon

Rontó Márta népdaloktató, a Muzslai Petőfi Sándor MME vegyes kórusának vezetője elmondta: mindannyian nagy megtiszteltetésnek tartják a Bodor Anikó-díjat.
— Csoportvezetőként mindig úgy érzem, van még min javítanunk, hogy talán jobban is el tudnánk énekelni egy-egy dalt, de a jelek szerint eljutottunk egy bizonyos szintre, és olyan teljesítményt nyújtottunk, amely elnyerte a szakemberek tetszését. Ilyen formában a csoport — a vegyes kórus és a citerazenekar — körülbelül 23 éve működik, jómagam 12 éve vagyok a művészeti vezető. Úgy érzem, hogy ez alatt az idő alatt észlelhető volt a csoport folyamatos fellendülése, a szakmai szint javulása. Ez a rendszeres gyakorlásnak köszönhető. A heti egy, de inkább két próba meghozta a kellő eredményt! Ahogy az asszonyok mondani szokták: „csűröm-facsarom” őket, ameddig csak az ő erejük és az én tudásom bírja. Azt hiszem, hogy a sokéves munka gyümölcse itt és most ért be.

* Vajdaság-szerte kevés a vegyes kórus, ez elhangzott a Durindón is...
— Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nálunk a férfi-női arány jól alakult. Sőt hangzásban is arányosak, nem mondhatom, hogy elnyomják egymást, vagy hogy az egyik csapat erősebb, mint a másik. Persze, ez sem volt mindig így, a jelenlegi állapotok hosszú évek során alakultak ki. Akadtak nálunk is hullámvölgyek, a férfiak sem voltak ennyien, mint most, de az eltelt időszak eredményeként létrejött az „egészséges” összhang. Összesen 23-an vagyunk: három citerás, egy köcsögdudás, a férfiak száma 7-8, a nőké pedig 12-13 — mondta Rontó Márta.

Dicséret a bordaloknak

A citerazenekar tagjai általában önállóan is bemutatkoznak a Durindón. Lele József, a citerások vezetője kiemelte: úgy érzi, hogy kevés a citerás.
— Nekem úgy tűnt, olyan erős a hangzása a vegyes kórusnak, hogy a citerajáték nem is volt hallható. Nagyon szeretném, ha többen lennénk, hogy itt is meglegyen az összhang. Az utánpótlás ügyében tenni kell valamit. Bővülnie kellene a zenekarunknak — esetleg megpróbáljuk rábeszélni a Pöngető citerazenekar tagjait, hogy csatlakozzanak hozzánk.
Az idei Durindón Bodor Anikó gyűjtéséből adtunk elő bordalokat Rontó Márta összeállításában. Jómagam is végighallgattam a zsűri véleményezését, bíráló megjegyzés alig hangzott el a produkcióval kapcsolatban. A szakemberek tetszését leginkább az nyerte el, hogy együtt kezdtük a dalcsokrot, azaz a citerazenekarnak nem volt külön bejátszása, és az összeállítást lassú népdallal fejeztük be.
Rontó Márta és Lele József egyaránt fontosnak tartotta megjegyezni: felemelő dolog Bodor Anikó nyomdokán haladva közreműködni a népzene, a népdalok továbbadásában. Nagyon büszkék a nagy elődre, a népdalgyűjtőre, a népzenekutatóra, akit nemcsak Vajdaságban, hanem a Kárpát-medencében is ismertek. Az ő gyűjtéseiből bemutatni egy-egy csokrot ugyancsak nagy megtiszteltetésnek számít.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..