home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A népzene és a néptánc ünnepe
Bacsik Lőrinc Natália
2021.10.26.
LXXVI. évf. 42. szám
A népzene és a néptánc ünnepe

Magyarcsernyén, az Ady Endre Művelődési Egyesület színháztermében megtartották a VI. Népzene- és Néptáncestet. A műsor előtt Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs vezetésével táncházban szórakozhattak az érdeklődők. A talpalávalót a Fokos zenekar húzta.

Nemcsak a gyerekek tanultak új tánclépéseket és dalokat, hanem a megjelent szülők, nagyszülők is szívesen beálltak táncolni.

— Nagy öröm számunkra, hogy az idén sikerült megrendezni ezt a hagyománnyá vált estet, mivel a koronavírus-járvány sajnos a mi munkánkra is rányomta bélyegét. Elmaradtak a néptáncpróbák, a fellépések, az előadások. Több mint egy évig csend volt a színházterem környékén, de nem olyan régóta újra megtöltöttük gyerekzsivajjal és élettel. Nagyon jó hangulatban telnek a táncpróbák, és egyre szaporodnak a gyerekek. Három tánccsoporttal dolgozunk, és azt hiszem, egy kis faluban ez nagy dolog. Örülünk, hogy egyre több kisgyermek választja a néptáncot, és szorgalmasan járnak a próbákra. Újra próbálnak a citerázó gyerekek is, valamint megkezdődhetett a különféle művelődési programokra való felkészülés is — hangzott el az ünnepi műsor kezdetén Hódi Juditnak, az Ady Endre ME elnök asszonyának köszöntőjében.

A programban fellépett mindhárom helyi tánccsoport. Vajdasági, somogyi táncokat és gyermekjátékokat adtak elő, a legidősebbek pedig rábaközi tánccal mutatkoztak be. A csoportok koreográfusa az óbecsei Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs, a művészeti vezetője Hódi Judit és Korom Izabella, felkészítője az óbecsei Lengyel Anna.

A Magyarcsernyei Kezdő Citeracsoport is színpadra állt, s a kis citerások megmutatták, hogy egy év alatt mennyit tanultak a törökbecsei Micsik Béla irányításával. A táncosokat az óbecsei Fokos zenekar kísérte.

Az estre vendég előadók is elfogadták a meghívást. A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület Csalogató táncegyüttese szilágysági (a koreográfiát Fábián Mihályfi Elvira és Fábián Szebasztián készítette), gömöri (koreográfus: Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs) és nagydobronyi (koreográfus: Sikentáncz Szilveszter) tánccal mutatkozott be. Micsik Béla hangszeroktató, citerakészítő csodálatos citera- és tekerőjátékával szórakoztatta a népes közönséget.

A rendezvényt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

Az esős idő ellenére sokan eljöttek megnézni az előadást, mely remekül sikerült. Öröm volt látni ennyi gyönyörűbbnél gyönyörűbb népviseletbe öltözött fiatalt, akik szívből, mosolyogva táncoltak. A lányok szép hangját, a fiúk csizmás dobbantásait jó volt hallgatni. Méltó megünneplése volt ez a magyar népzenének, néptáncnak.

Fényképezte: Bacsik Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..