home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
„A népzene a miénk, ezt művelni kell”
Szakáll Laura
2021.08.10.
LXXVI. évf. 31. szám
„A népzene a miénk, ezt művelni kell”

Húsz éve tizenkilenc taggal kezdte meg működését a palicsi Szederinda Népdalkör. Jelenleg huszonnégy énekessel folyik a munka Brezovszki Eszter irányításával, aki 2000 óta él Palicson. Korábban Topolyán vezetett népdalkört, és néptáncot is oktatott. 2001-ben, a kezdetekkor csatlakozott a Szederinda Népdalkörhöz.

A vegyes kórus tagjai rendkívül aktívak, számtalan fellépésnek tesznek eleget, emellett 2006 óta rendszeresen szerveznek kórustalálkozókat. A népdal szeretete tartja össze a csapatot, de barátokká is váltak, a második családjuknak tekintik a kórust.

— Az éneklés számomra a minden. Kicsi korom óta énekelek, ez az életem. Bácsfeketehegyen, ahol születtem, énekeltem, később Topolyán is folytattam, és itt Palicson is — mesélte Brevoszki Eszter, a Szederinda Népdalkör vezetője. — A kórussal nyáron is sokat dolgozunk. Augusztus 28-án Hajdújáráson kórustalálkozó lesz, ahova meghívtak bennünket. Szeptemberben lesz a Durindó, majd októberben az úgynevezett Csoóri-fesztiválra megyünk. Most ezekre a fellépésekre készülünk. Palics Helyi Közösségében dolgozunk jelenleg, hála istennek van hol próbálnunk. Mi családi légkörben tevékenykedünk, megünnepeljük egymás születésnapját, névnapját vagy a nagyobb családi eseményeket, például, ha valakinek unokája, dédunokája születik, karácsonykor is megajándékozzuk egymást.


A XV. Kárpát-medencei Népdalkör-találkozón (Kenderesi Vilmos felvétele)

Nagy Katalin kórustag elmondta, véletlenül csöppent a kórus életébe tizenhat évvel ezelőtt.

— Úgy éreztem, hogy egy nagy családba érkeztem. Ez egy nagyon szép közösség, sok élménnyel gazdagodom. Számos fellépésünk van, nem hagyjuk cserben a magyarságot, a ludasi, hajdújárási rendezvényeken is fellépünk, őket pedig meghívjuk a mi eseményeinkre. Nemcsak a mi környékünkön, hanem a testvértelepüléseink rendezvényein is jelen vagyunk, mert rendszeresen meghívnak bennünket, de voltunk Magyarországon, Horvátországban is. A járványhelyzet miatt vissza kellett vennünk a tempóból, de már vannak felkéréseink. Reméljük, most már tudjuk folytatni a munkát a megszokott módon. Nagy örömünkre szolgál, hogy vannak pártoló tagjaink is, akik nem kórustagok, de szívesen besegítenek a munkánkba.

Kőrösi Rudolf kórustag: — Gyerekkorom óta szeretem a zenét. Amikor a ’60-as években hozzájutottunk egy rádióhoz, mindig azt hallgattam. 2003 óta vagyok a kórus aktív tagja. Rengeteg csodálatos élményben van részem. Ez egy olyan remek közösség, olyan életvitel, amelyet mindenkinek ajánlok. Amióta nyugdíjasok vagyunk, a kórus kitölti az időnket. Csak nagyon sajnáljuk, hogy egyszer elfogyunk. Fiatalok nem csatlakoznak hozzánk. Ha majd mi nem tudjuk csinálni, akkor elveszünk.


A Durindóra készül a kórus (Szakáll Laura felvétele)

Szél Mihály kórustag: — Tetszenek a dalok, a zene nemesít, gyógyít. Nagyon szép kis közösség ez itt Esztike vezetésével, sokat tanultunk tőle, és szép eredményeket is elértünk. Minden héten kétszer próbálunk. Amikor eljön a kedd és a csütörtök, már a reggeli kávét is úgy iszom, hogy az esti próbára készülök. A népzene a miénk, ezt művelni kell. Eddig több mint 600 dalt tanultunk.

Kricskovity Erzsébet kórustag: — Három éve vagyok a kórus tagja. A kisunokám néptáncos a Palics Magyar Művelődési Egyesületben, sokszor elkísértem a fellépésekre, így kedvet kaptam, hogy csatlakozzak. Nagyon szépen fogadtak, kiváló kapcsolatot sikerült kialakítanom mindenkivel. Élvezem a próbákat. Együtt éljük meg a magyar népdalok szépségét.

Szegyiva Marcella kórustag: — Pártoló tagként kerültem ebbe a társaságba. Hallgattam, ahogy énekelnek, Esztike pedig egyszer berakott a kórusba, és így maradtam. Nagyon megszerettem ezt a fajta zenét. Örülök, hogy Esztike segítségével igazából megismerhettem a népdalokat.

A palicsi Szederinda Népdalkör fennállásának huszadik évfordulóját a XV. Kárpát-medencei Népdalkör-találkozón ünnepelte meg, melyet a palicsi Ökoközpontban tartottak meg a közelmúltban. Az eseményt a Palics Magyar Művelődési Egyesület és a jubiláló népdalkör szervezte.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..