home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A néptánc, mely összeköt
Mihók Anikó
2016.05.18.
LXXI. évf. 19. szám
A néptánc, mely összeköt

Megtartották a VIII. Észak-bánáti Néptánctalálkozót — Bánát legészakibb csücskében, Törökkanizsán a hétvégén megtartották az Észak-bánáti Néptánctalálkozót. A rendezvény sajátossága, hogy minden Vajdaságban élő népcsoport képviselteti magát, bemutatja saját néphagyományát, a tradicionális népviseletét, népzenéjét és táncait. Ilyenkor egy napra ez a bánáti kisváros a multikulturalizmus sokszínű fellegvárává alakul át.

Az idén huszonöt éves Tiszagyöngye Művelődési Egyesület rendezvénye a kezdetek óta megszokott műsorrend szerint folyik. A délelőtti órákban Törökkanizsa főterén kézműves-kirakodóvásárral várták az érdeklődőket, majd a helybéli óvodások és modern táncosok léptek színpadra. A kora délutáni órákban népzenészek szórakoztatták a közönséget, majd 16 órakor elkezdődött a találkozó, mely a részt vevő együttesek felvonulásával kezdődött.


A kunszállási Csűrcsavaró

A Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénnyé nyilvánított eseményt Hajnal Jenő, az MNT elnöke nyitotta meg, aki kiemelte:

— A magyar közösség ereje, hite, bátorsága, nyitottsága akkor tud igazán megmutatkozni, ha egy ilyen kulturális eseményt fel mer és fel tud vállalni. Törökkanizsán ezt a merészséget, ezt a nyitottságot látjuk. Az itteni magyarok úgy tudják az identitásukat vállalni, hogy nem bezárkózva, befelé fordulva próbálnak óvni és védeni értéket, hagyományt, örökséget, hanem úgy, hogy nyitottakká válnak. Nem vegyítik, hanem egymás mellé rakják ezeket az értékeket. Azt hiszem, ez a találkozó erről szól.

Az előző évekhez hasonlóan most is számos magyar, szerb, román, ruszin, szlovák, bunyevác és roma néptáncegyüttes érkezett a találkozóra, melyek ismét bizonyították, a zene és a néptánc szeretete varázslatos módon köti össze a különböző kultúrákat.


A házigazda Tiszavirág

Elsőként a házigazda, a Tiszagyöngye ME Tiszavirág néptánccsoportja mutatkozott be kalocsai táncokkal a Fokos zenekar kíséretében, őt követték a színpadon a szerbkeresztúri romák, majd a tiszaszigeti Kikerics néptánccsoport pünkösdölést mutatott be. A magyarországi vendégeken kívül már a kezdetek óta ellátogatnak a rendezvényre a romániai Gottlob (Kisősz) néptáncosai, akik ezúttal bánáti román táncokat mutattak be. Táncoltak a tornyosi Romano Drom tagjai, és felléptek a szerbkeresztúri Milan Ajvaz ME tagjai is.

A szemlén első alkalommal vendégszerepelt a magyarországi Kunszállásról érkezett Csűrcsavaró néptánccsoport. A középkorú táncosok a Galga menti és a felcsíki műsorszámukkal, valamint a nagy lelkesedésükkel megörvendeztették a közönséget.

— Három évvel ezelőtt alakult meg a Csűrcsavaró néptáncegyüttes Kunszálláson. Akkor született meg az ötlet, hogy a faluban is indítanak néptánccsoportot. Engem kértek fel, hogy legyek az oktatójuk, és ezt a feladatot szíves örömest elfogadtam. Azóta folyamatosan dolgozunk. A lelkes kis csapat tagjai azért döntöttek a néptánc mellett, mert érezték, valami kimaradt az életükből. Amikor ugyanis ők fiatalok voltak, akkor a néptáncnak nem volt nagy hagyománya Magyarországnak abban a régiójában, a Kiskunságban. Ezért úgy döntöttek, megpróbálják pótolni mindazt, ami kimaradt a fiatalságukból. Nagyon ügyes, összetartó társaság, látszik a tagjain, hogy a néptánc örömmel tölti el őket. Nekik köszönhető, hogy a térségben a néptánc fellendülőben van, hiszen az ismeretségi körükből is folyamatosan bevonzanak embereket, és így állandóan gyarapodunk. Jelenleg huszonöt táncosunk van, de ez a szám folyamatosan növekszik — mondta a vajdasági származású koreográfus, Kátai Tibor.


A gottlobi románok

A találkozó további részében dél-alföldi táncokkal lépett színpadra a magyarittabéi Csavargók néptánccsoport, melyet a tavankúti bunyevác kultúrközpont táncosai követtek, majd a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai és a Fokos zenekar varázsolta el az egybegyűlteket. A fellépés után Cseszák Balázs koreográfus és művészeti vezető mutatta be a csoportot.

— Tizenöt éve létezik az egyesület, 2002-ben jött létre, amikor Törökbecsén tartották meg a Gyöngyösbokrétát. Azóta kitartóan dolgozunk. Gyermekcsoportok is alakultak, melyekből jelenleg három működik az egyesületben, emellett pedig létezik egy felnőttcsoport is. Állandó részvevői vagyunk a Gyöngyösbokrétának, melyen a zsűri minden évben a gálára javasolja az együttest. Ezen a találkozón először veszünk részt, igyekszünk eleget tenni minden meghívásnak. Rendszeresen jelen vagyunk a testvértelepülések rendezvényein a magyarországi Mezőtúron, illetve a szlovákiai Párkányban. Erdélyben és Lengyelországban is jártunk már, valamint Vajdaság számos településén. A Csalogató néptáncegyüttes tagjai táncolni szerető fiatalok, akik szívügyüknek tekintik a néptáncot és a néphagyományok ápolását.

A program része volt még a zentagunarasi Petro Kuzmjak Művelődési Egyesület, a nagykikindai Egység ME, a bajmoki Egység ME, valamint a helyi Bánát ME táncosainak fellépése. A színes összeállítást a házigazda Tiszagyöngye ME idősebb néptánccsoportjának, a Tiszafának a fellépése koronázta meg szatmári táncokkal.


A helyi óvodások (Foto by Goldman)

Kovács Magdaléna fő szervező, a Tiszagyöngye ME elnöke elégedettségét fejezte ki a részvevők létszámát illetően, hiszen az idei volt az eddigi legnépesebb találkozó.

— Ez az esemény arról szól, hogy barátkozzunk, és megismerjük egymás kultúráját, néphagyományait, mert ezáltal sokkal inkább meg tudjuk becsülni a saját értékeinket is. Sajnos ezúttal is szembesülnünk kellett azzal, hogy amatőrként nehéz tevékenykedni. A támogatás kevés, ezért kénytelenek vagyunk megérteni és elfogadni, ha egy-egy meghívott együttes az anyagi lehetőségek híján lemondja a szereplését. Nagyon örülünk, ha új csoportokkal is találkozunk, mint például az idén a magyarittabéi Csavargókkal, valamint a kunszállási Csűrcsavaró Néptáncegyüttessel.

A VIII. Észak-bánáti Néptánctalálkozó nem valósulhatott volna meg a Magyar Nemzeti Tanács, Törökkanizsa község önkormányzata, a Tartományi Gazdasági és Művelődési Titkárság, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatása nélkül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..