home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A néptánc és a népzene bűvkörében
Bacsik Lőrinc Natália
2019.07.24.
LXXIV. évf. 29. szám
A néptánc és a népzene bűvkörében

Magyarcsernyén nemrégiben népzenétől volt hangos az Ady Endre Művelődési Egyesület. Jubileumot ünnepeltek, hiszen öt éve folyik néptáncoktatás az egyesületben.

A műsor elején Hódi Judit, az Ady Endre Művelődés Egyesület elnök asszonya köszöntötte a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet képviseletében Kiss Tóth Erika alelnököt és Sutus Áron elnököt. Üdvözlőbeszédében kiemelte, nagyon büszke a táncosokra. A Pitypang és a Tulipán néptánccsoportba harmincöt táncolni vágyó gyerek és fiatal jár. Továbbá háláját fejezte ki a szülőknek, amiért fontosnak tartják, hogy gyermekeik megismerkedjenek saját nemzeti és kulturális hagyományaikkal a néptánc segítségével.


Molnár Géza felvételei

— A fiatalok sok élménnyel gazdagodhatnak a tánccal kapcsolatban: népdalokat, régi szokásokat, mesterségeket, helyeket és embereket ismerhetnek meg. A próbákkal eltöltött hetek, hónapok bizonyítják, hogy a sok munka meghozza gyümölcsét. Az Óbecsén megrendezett Kőketáncon a Pitypang néptánccsoport bronz, a Tulipán néptánccsoport pedig ezüst minősítésben részesült. Közben igyekszünk eleget tenni minden felkérésnek. Felléptünk Nagybecskereken, Muzslyán, Magyarittabén, Péterrévén, mert egy-egy jól sikerült fellépés nemcsak a közönségnek, hanem magának a táncosnak is hatalmas élmény. Ezen az estén a néptáncé a főszerep, valamint ízelítőt kapunk népi játékokból, népdalokból és természetesen népzenéből is. A műsorban megközelítőleg száz pár tánccipő kopogásától fog zengeni a színpad, különféle tájegységek koreográfiáját lehet megcsodálni. Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy vendégeink elfogadták meghívásunkat, és ezzel színesebbé teszik a mai esténket! Köszönetet mondunk a magyar kormánynak a támogatásokért. E pályázatokból tudjuk folyamatosan felújítani a táncosok viseletét. Ez a rendezvényünk is a Bethlen Gábor Alap és a Szekeres László Alapítvány támogatásával jöhetett létre — mondta Hódi Judit.

A legfiatalabb magyarcsernyei táncosok (Pitypang) bánáti játékokat mutattak be. A Tulipán tánccsoport szatmári és jászsági táncokat táncolt. A helybeli Oláh Anita dél-alföldi dalokat énekelt.

A színes és színvonalas műsorban fellépett még az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Csiperke néptánccsoportja bácskai és szilágysági tánccal, a Kiscimbora csoport tagjai rábaközi és szucsági táncokat lejtettek, a Csörögi fiúkórus pásztordalokat adott elő Kiss Lajos gyűjtéséből. A tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Kincsünk néptáncegyüttesének szólótáncospárja, Sári Iván és Rác Kornélia harmadik osztályos tanulók somogyi táncokkal mutatkoztak be, a középső csoport pedig bukovinai táncok előadásával érkezett. A tánccsoportok zenéjét és Szerda Ákos dalait az óbecsei Fokos zenekar húzta, nem is akárhogyan. Felejthetetlen élmény és érzés volt hallgatni őket, akik egyébként 2018-ban megnyerték a Fölszállott a páva című vetélkedő úgynevezett döntők döntőjét is. Köszönet a remek hangulatért. A Torontál citerazenekart Kovács Éva (Magyarcsernye) és Ördög Lóránt (Kisorosz) képviselték, szlavóniai népdalokkal elbűvölve a népes közönséget.

A műsor végén a táncosok virággal lepték meg az óbecsei Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs koreográfus párost, valamint Hódi Judit és Korom Izabella művészeti vezetőket. Ezzel köszönve meg nekik a kitartó, eredményes és gyümölcsöző munkájukat.

A vidám, hangulatos műsor minden résztvevőt elvarázsolt. A többszöri vastaps a fellépők megérdemelt dicsérete, elismerése volt. A tánccsoportoknak további szorgalmas gyakorlást kívánva reménykedem a legközelebbi, mielőbbi lenyűgöző szereplés megtekintésében. Vallom, hogy az ilyen rendezvény ajándék a fülnek, szemnek, de legfőképp a léleknek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..