A néprajz szerelmesei

A néprajz szerelmesei

A Kiss Lajos Néprajzi Társaság, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Zentán, a Városi Múzeumban Adatok a néprajz szerelmeseinek élettörténetéhez címmel emlékülést tartott Tripolsky Géza néprajzkutató, a Városi Múzeum alapítója és igazgatója születésének 90. és dr. Burány Béla néprajzkutató születésének 85. évfordulója alkalmából.

Az eseményen számos érdeklődő mellett részt vettek a Tripolsky és a Burány család tagjai is. 

Tripolsky Géza juhásznótákat, betyárdalokat, katonadalokat, balladákat gyűjtött Zentán és környékén, kutatta a délvidéki népszokásokat, elsősorban a pásztoréletet, valamint a népi építészettel is foglalkozott. Dr. Burány Béla néprajzi munkássága mellett verseket is írt, és hosszú évtizedeken át figyelmeztetett arra, hogy a születésszám csökkenése, a népesség elöregedése, az „egykézés” és a kivándorlás a délvidéki magyarság vészes fogyásához vezet. Mindketten számos cikket, tanulmányt publikáltak, könyveket adtak ki.


Fent: Hugyik Richárd, Juhász Gyula, Koncz Lázár és Kónya Sándor. Lent: Nagy Abonyi Ágnes, Perpauer Attila és Szőke Anna

A megjelenteket dr. Szőke Anna, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke, Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója, valamint Perpauer Attila, a városi tanács kulturális és oktatási ügyekkel megbízott tagja köszöntötte.

A jeles néprajzkutató tudósokról Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató, muzeológus, Kónya Sándor néprajzkutató, Juhász Gyula népzenész, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet népzenei archívumának gondozója, dr. Szőke Anna néprajzkutató, kulturális antropológus és Koncz Lázár, az oromhegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke beszélt, illetve idézte fel a velük kapcsolatos emlékeit. Az esten bemutatták Vicsek Károly Tripolsky Gézáról készült dokumentumfilmjét is.

A zentai Hófehérke Óvoda kicsinyei Híres Laura óvónő felkészítésében Burány Béla gyűjtéséből adtak ízelítőt. A programban fellépett a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület és a Tópart Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa, valamint az oromhegyesi Tisza Menti Zengő citerazenekar.


A szerző felvételei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink