A népi kultúra művelői

A népi kultúra művelői

Kisorosz olyan település, ahol nincs hiány eseményekben, rendezvényekben. Nemrégiben tartották meg a II. Határtalan Népzene- és Néptánctalálkozót.


Lackó Csaba felvételei 

A rendezvény megszervezésének ötlete tavaly született meg. Az akkori Petőfi-programos Gogolák Mariann és Talpai Sándor, a Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központ elnöke gondolt arra, hogy a zene és a tánc összekötheti a határon inneni és túli helységeket, csoportokat. Nagy sikere lett az eseménynek, és Mariann, habár már nem él Kisoroszon, az idén is szívesen vállalta a szervezést, műsorvezetést. A mostani találkozón nemcsak a kisorosziak és a Dabas-sáriak léptek fel, hanem berettyóújfaluiak is, Balázs Katalin jelenlegi Petőfi-programosnak köszönhetően.

A közönség meghallgathatta a bánáti népdalokat előadó helyi citerást, Lackó Mártát, a kisoroszi vegyes kórust és a helyi Torontál gyermek-citerazenekart, mely dél-alföldi népdalokból mutatott be ízelítőt. Nagy sikere volt a Dabas-sári Rozmaring Hagyományőrző Népdalkörnek is. A szlovák—magyar dalcsokor mindenki tetszését elnyerte, valamint a fellépők népviselete is lenyűgöző volt.

Balázs Amarilla Vass Lajos-nagydíjas népdalénekes körösfői népdalokkal kápráztatta el a megjelenteket. Amarilla a diószegi Kis István Református Általános Iskolában tanít. A Kacor citeracsoporttal érkezett, mely a hangszeres játékot énekkel is kísérte.

— Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek nagyon szeretnek énekelni, zenélni. Sok a tehetséges diák az iskolában. Én gyerekkoromtól foglalkozom zenével. A családom mindig is közel állt a művészetekhez, habár a szüleim a kézművesség irányába haladtak, s ma is azzal foglalkoznak, én viszont inkább a zenét választottam — hallottuk Amarillától.

Dancza István, a berettyóújfalui Bajnóca Néptáncegyüttes táncosa a következőket nyilatkozta:

Mezőkölpényi, magyarpalatkai, bihari táncokat mutattunk be a társaimmal. A néptánc iránti szeretet nálam akkor kezdődött, amikor láttam a nagyszüleimet a falunkban táncolni. Több mint huszonegy éve táncolok már. Jó a csoporttal együttműködni, mert a tagok szívüket-lelküket beleadják, és nem csak hobbiként élik meg ezt a tevékenységet. Először járok Vajdaságban, nagyon tetszik ez a környezet. Remek érzés látni az itteni népi kultúrát.

A rendezvény keretében kézműves-kiállítást is rendeztek. Köszöntőt Kormányos Erzsébet magyarcsernyei oktató mondott:

— Elérkezett az idő, hogy összefoglaljuk a tíz hétvégén át tartó fazekastanfolyamot, illetve beszámoljunk róla. Valamint most szeretnénk bemutatni ennek a programnak a gyümölcsét. A Csoóri Sándor-program segítségével csodálatos fazekasműhelyt alakíthattunk ki itt, Kisoroszon, és korszerű berendezésekkel szerelhettük fel. Továbbá lehetőség nyílt a tíz alkalommal történő képzés megszervezésére. Köszönet azoknak, akik kidolgozták számunkra ezt a pályázatot, és a maximumot nyújtották, hiszen minden feltétel (étkezés, szükséges anyagok, kellékek stb.) megvolt a résztvevők számára. Az előadások során a fazekasságról mint ősi foglalkozásról, ennek alapjáról, az anyag megmunkálásáról, különféle edények készítéséről, valamint a mázazásról esett szó, továbbá az égetés folyamatával is megismerkedhettek az érdeklődők. A most látható kiállításon a közönség megtekintheti a képzés alatt készült munkákat, melyek agyaglapokból, korongozott agyagból, valamint formaöntéssel jöttek létre. A végső szépségüket pedig a mázazás és az égetés során nyerték el. Ezek az alkotások szorgalmas munkával születtek meg, és szeretettel állítottuk ki őket a látogatók részére.

A nap zárásaként a régi és az új ismerősök közös vacsora során beszélgethettek a népzene, a néptánc értékeiről, fontosságáról. Mindenki egyetértett azzal, hogy ezt a találkozót jövőre is meg kell szervezni.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A népi kultúra művelői
Bánáti Újság
  • Kónya-Kovács Otília
  • 2019.12.05.
  • LXXIV. évfolyam 48. szám
A népi kultúra művelői
Bánáti Újság
  • Borbély Tivadar
  • 2019.12.04.
  • LXXIV. évfolyam 48. szám
Facebook

Támogatóink