home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A népdal énekelve válik közkinccsé
Kónya-Kovács Otília
2012.12.05.
LXVII. évf. 49. szám
A népdal énekelve válik közkinccsé

Budapesten, a Csepeli Munkásotthonban szervezték meg a IX. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjét. Hagyományos régiók, régiók hagyománya című rendezvény mottóját Bartók Bélától kölcsönözték...

Budapesten, a Csepeli Munkásotthonban szervezték meg a IX. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjét. A Hagyományos régiók, régiók hagyománya című rendezvény mottóját Bartók Bélától kölcsönözték: „...csak tiszta forrásból”.
Az ünnepélyes megnyitón elsőként Vass József, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnöke mondott köszöntőt, melyben a többi között hangsúlyozta: fontos, hogy a magyar népdalt összegyűjtötték, katalogizálták, kiadványok sokasága foglalkozik vele, ám ez mind holt anyag, ha nem énekelik.
— A népdalokat énekelni kell, mert akkor válik közkinccsé, és tölti meg az emberi lelket gondolatokkal — mondta.
Az egybegyűlteket dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató is üdvözölte, és megemlékezett a nemrégiben elhunyt dr. Szöllőssy Vágó László népművelőről is.
— Július elején a Délvidéken, Magyarkanizsán jártam egy nagy vetélkedőn, melyen 103 csoport mutatkozott be. A Vajdaságban volt egy csodálatos polihisztor, egy sokoldalú ember, dr. Szöllőssy Vágó László, akivel sokat beszélgettünk. Az ő lelke tovább él azokban, akik most képviselik a Délvidéket. Őket külön is köszöntöm, nagy a veszteségük. Olyan ember, mint amilyen Szöllőssy Vágó László volt, nagyon ritkán él a földön. Az egész életét a magyaroknak szentelte, és  annak, hogy megmaradjanak az ősöktől örökölt értékek. Volt alkalmam látni olyan csoportot, amelynek a tagjai a szórványban élnek. Már nem él a magyar nyelv a környezetükben, ennek ellenére alakítottak egy énekcsoportot, és így próbálják megtartani a nyelvet. Tisztelet nekik — mondta dr. Gerzanics Magdolna.
Az egybegyűltek közösen énekelték el a himnuszt, majd kezdetét vette a vetélkedő. A megmérettetés két helyszínen zajlott: a Munkásotthon színháztermében a felnőttek, az egyik előadóteremben pedig a gyermek és ifjúsági korosztály versenyzett.
A fiatalok mezőnyében negyven produkciót értékelt a zsűri. Két vajdasági csapat is bemutatkozott: a muzslyai Muzslai Petőfi Sándor MME Pöngető citerazenekara, valamint a bácsfeketehegyi Feketics MME Csalogány tamburazenekara. Mindkettő Kiemelt Nívó Díjat kapott a teljesítményéért. A felnőttek mezőnyében 60 produkciót látott a bírálóbizottság. Vajdaságból az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Dúdoló Énekcsoportja Kiemelt Nívó Díjat kapott. A Vass Lajos Népzenei Vetélkedő legrangosabb elismerését, a Nagydíjat az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör asszonykórusa, a muzslyai Muzslai Petőfi Sándor MME vegyes kórusa és citerazenekara, továbbá a szintén muzslyai Lele József citeraszólista, valamint a topolyai Kodály Zoltán MMK Kaláris asszonykórusa és a csantavéri Mendicus Művészeti Központ tamburazenekara vihette haza.
Muzslya helyi közösségének tanácsa fogadást rendezett a Vass Lajos Népzenei Vetélkedő Kárpát-medencei döntője részvevőinek, akik nemcsak sikeresen szerepeltek, hanem falujuk és a Muzslai Petőfi Sándor MME hírnevét is öregbítették. Mgr. Hallai Zoltán tanácselnök köszöntötte a népzene éltetőit, és további sikereket kívánt nekik.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..