home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A neobarokk napjainkban
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.03.26.
LXXIV. évf. 12. szám
A neobarokk napjainkban

— avagy a modern bujaság

A neobarokk berendezés, mint már az elnevezéséből sejthetjük, a régi barokk korból átalakult modernebb változatra utal. Leginkább a nők kedvelt irányzata, hiszen kihívó dekorációs elemeket kíván meg.

Az alapjegyeket — mint amilyen a túldíszítettség, az erős fények, a luxus — továbbra is magában hordozó lakberendezési stílust a modernitás is jellemzi, mellyel lágyítjuk, maivá tesszük. Jellemzője a drámai hatás, a színpadiasság. Az anyaghasználatnál — csakúgy mint a berendezési formáknál, motívumoknál — a feltűnőség és a pompa a meghatározó.

Az elmúlt néhány évben indult ismételten hódító útjára a barokknak ez az új megjelenési formája, és természetesen magából a klasszikus barokkból inspirálódik.

A klasszikus, történelmi barokk irányzat a főurak és az egyház kiváltsága volt. Mindenekelőtt a mozgalmasság, a túldíszített motívumok, textúrák, a pompás színek, az óriási formák jellemezték, továbbá az arany csillogása volt a legelengedhetetlenebb elem az otthonok és az egyéb belső terek kialakításában.

A neobarokk új tendenciát hozott a történelmi barokk és a rokokó stíluselemeinek keveredésével, mely — elődjéhez hasonlóan — a látványos megoldások híve. Az otthonok berendezésében elsődleges a barokkos vibrálás és az ultramodern technika beiktatása.

A STÍLUSRÓL

A neobarokk lényege az előkelőség, a fényűzés, a csillogó és a matt felületek remek párosítása. Kifinomult megoldások jellemzőek a világításban is — ilyenek a hatalmas, pompázatos csillárok, melyek arannyal, kristállyal és nagystílű, organikus mintával vannak díszítve.

Ezeket a stílusjegyeket nyugodtan alkalmazhatjuk az egész lakásban, legyen szó nappaliról, előszobáról, hálószobáról vagy akár konyháról — mindez attól függ, mennyire vagyunk a stílus hű hívei.

 

JELLEGZETESSÉGEI

* Tipikus motívumok a növényi minták (levelek, virágok), melyek többször is megismétlődnek más-más felületeken, például a tapétán, a burkolaton, a textileken.

* Igényesen kimunkált, modernizált gyertyatartók, képkeretek, rámák tartoznak a dekorációs elemek közé.

* A jól ismert, kecses lábú rokokó székek neobarokk megfelelője plexilábbal készül, és hangsúlyos eleme lehet otthonunknak.

* A kedvelt darabok közé tartoznak még a füles fotelek, a tűzött kanapék, melyeket természetesen feltűnő, elegáns kárpittal vonnak be. A lényeg a sok textil, mely csillogással, gazdagsággal párosul.

* Ettől a stílustól a puha, nemes anyagok, például a bársony, selyem, szőrme, bőr, illetve a tolldíszítés, a strasszok sem állnak távol.

* A burkolatok terén használhatunk apró mozaikkerámiákat, de hatalmas, fuga nélküli kerámialapokat is, melyek lehetnek minta nélküliek, noha a stílus elbírja az apróbb virágmintás elemeket is.

* Színekben egyaránt használhatjuk a feketét, az ekrüt, a lilát, az aranyat és az ezüstöt.

 

Mint említettem, inkább női stílusról van szó, ám a férfiaktól sem idegen, hiszen a gazdagság és a pompa tőlük sem áll távol. A jellegzetes neobarokk stílus tehát nem más, mint a régmúlt idők értékeinek keveredése a mai modern darabokkal, amiből egy ízléses, kellemes otthon hozható létre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..