home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A nemzeti összetartozásban a jövő
MIHÓK Anikó, KÓNYA-KOVÁCS Otília, BÖDŐ Sándor
2012.04.18.
LXVII. évf. 16. szám
A nemzeti összetartozásban a jövő

Szűcs Orsolya népdalénekes, a város kis csalogánya a fotózás előtt bácskai népdalaival kápráztatta el a vendégeket, Pásztor Bálintot, Brenzovics Lászlót, Nyilas Mihályt és Németh Zsoltot. - Puskás Károly felvételeTörökkanizsaDélvidéki körútjának első állomásaként Törökkanizsára látogatott...

Szűcs Orsolya népdalénekes, a város kis csalogánya a fotózás előtt bácskai népdalaival kápráztatta el a vendégeket, Pásztor Bálintot, Brenzovics Lászlót, Nyilas Mihályt és Németh Zsoltot. - Puskás Károly felvétele

Törökkanizsa

Délvidéki körútjának első állomásaként Törökkanizsára látogatott Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára. Útján elkísérte dr. Brezovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Korsós Tamás, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Pásztor Bálint, Varga László és Kovács Elvira, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselői, valamint Bús Ottó, a VMSZ tartományi képviselője.
Az államtitkár látogatásának elsődleges célja az volt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetséget támogassa a kampánya során, illetve segítséget nyújtson a minél jobb választási eredmények eléréséhez. A vendégeket Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke, a VMSZ törökkanizsai önkormányzati listájának vezetője, Jerasz Anikó, a VMSZ törökkanizsai tartományi képviselőjelöltje, valamint Kovács Magdaléna, a községi tanács tagja fogadta a törökkanizsai városházán.
- A magyar kormány stratégiájában kiemelt helyen áll a nemzeti összetartozás politikája. A magyar állampolgárság megszerzése csak a kezdete az intézményes nemzeti hovatartozásnak. Az elkövetkezendő időszakban Szerbiában meg kell erősödnie a nemzeti alapon működő politikának, akkor van jövőjük a magyaroknak itt Vajdaságban - mondta az államtitkár.
A delegáció megtekintette a helyi Szent György római katolikus templomot, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület felújítás alatt álló székházát, ellátogatott a mezőgazdasággal foglalkozó Kiss családhoz, valamint a hatgyermekes Bálint családhoz. Látogatásuk záró részében elbeszélgettek a Kéknefelejcs Hagyományápoló Kör tagjaival, akik rögtönzött kiállításuk néhány darabjával meg is ajándékozták az államtitkárt.

Nagybecskerek

Németh Zsolt, Magyarország Külügyminisztériumának parlamenti államtitkára április 10-ét, vajdasági látogatásának első napját Nagybecskereken zárta. Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnökével és Pásztor Istvánnal, a VMSZ elnökével érkezett a Bega menti városba. A Toša Jovanović Népszínházban találkoztak a nagybecskereki és környékbeli magyarsággal. A magas rangú vendégeket Tóthné dr. Glemba Klára, a nagybecskereki Petőfi MME elnök asszonya köszöntötte, miután a művelődési egyesület Sarkantyú néptánccsoportja egy rövid bemutatót tartott.
Németh Zsolt államtitkár elmondta, hogy azért fogadta el nagy örömmel Pásztor István meghívását, mert Azt szeretnék, hogy a magyarok jól szerepeljenek a választásokon.
- Erre nagyon jó esélyt látunk, mert kiválóak annak a munkának az eredményei, amelyet az elmúlt időszakban a VMSZ, illetve a vajdasági magyarság elvégzett, azt is mondhatni, egészen egyedülállóak - jelentette ki Németh Zsolt, majd hozzáfűzte: - Úgy gondolom, hogy az a siker, amit a vagyon-visszaszolgáltatás, illetve a kárpótlási törvény kapcsán elért a VMSZ, az önmagáért beszél. Bebizonyították azt, hogy egy önálló, nemzeti alapon szerveződő politikai erő sikeres tud lenni, és azt is, hogy azok a politikai erők, amelyek szerb pártokban próbáltak meg magyar érdekeket képviselni, leszerepeltek... Legfontosabbnak én azt tartom - szórványban és a tömbben egyaránt -, hogy erős, magyar nemzeti képviselettel kell rendelkezni minden szinten: a helyi önkormányzatban, a tartományban, a köztársaságban, és nagyon bízunk abban, hogy a VMSZ-nek, a vajdasági magyaroknak az elnökjelöltje szintén úgy fog szerepelni ezen a választáson, hogy érzékelhető politikai erőt tud megjeleníteni.
Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke nyilatkozatában kifejtette: a 2012-es év a választások éve a határon túl, a Felvidéken már megtörténtek a választások, a Délvidéken hamarosan sor kerül rájuk, ugyanúgy Erdélyben és Kárpátalján is.
Pásztor István, a VMSZ elnöke a nagybecskereki közösséggel való találkozáson a többi között kiemelte: külön öröm számára, hogy a nézőtéren az utóbbi években egyre több a fiatal.
- A megkezdett útnak csak az elején tartunk - mondta Pásztor -, az intézményépítés, az értelmiségi újraépítkezés, az erőre kapás, amit elindítottunk, az nagyon a kezdeti fázisában van. Május 6-ának a tétje az, hogy megteremtjük-e önmagunknak annak a lehetőségét, hogy továbbvigyük a megkezdett közösségépítő, előremutató, önmegújító folyamatot, amire ma meggyőződésem szerint megvan minden adottságunk - mondta a VMSZ elnöke Nagybecskereken.

Magyarkanizsa

- Május 6-án a magyarok legyenek ott a szavazáson, hozzanak létre minél erősebb képviseletet maguknak, és ezzel tegyék lehetővé, hogy ez a képviselet minél nagyobb súllyal tudjon beleszólni az önkormányzati, a tartományi és a köztársasági politika ügyeibe - szólította fel a vajdasági magyar közösséget Németh Zsolt, a Magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azon az előadáson, amelyet kétnapos vajdasági körútja utolsó állomásán, Nemzeti összetartozás címmel, a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény színháztermében tartott.
Az előadás után adott interjúban az államtitkár elmondta, hogy általában véve a magyar külpolitika a nemzeti összetartozás kérdéseiben kedvező talajra talált az anyaországtól elszakított területeken, Szerbiában kiváltképpen. Egyedül Szlovákiában merültek föl különféle problémák, elsősorban a nyelvhasználati törvény és a kettős állampolgárság tekintetében, ezek azonban megoldhatók, különösen ha azt az újonnan megalakult szlovák kormány is akarja majd.
- Sajnálom, hogy a küszöbönálló szerbiai választások előtt Vajdaságban nem jött létre egy teljes magyar koalíció. Hogy miért, azt nem az én tisztem megállapítani, egy azonban biztos: az erős magyar képviselet létrehozása csakis a Vajdasági Magyar Szövetségtől remélhető, ezért kíván, hozzám hasonlóan, Orbán Viktor miniszterelnök is részt venni a legnagyobb vajdasági magyar párt választási kampányában. Annak külön örülök, hogy a nézetkülönbségek ellenére éppen itt, Magyarkanizsán, sikerült egy szélesebb körű magyar összefogást létrehozni - emelte ki Németh.
Valamennyien fontosnak tartották, hogy Pásztor István indul a köztársasági elnökválasztáson, hiszen ezzel a VMSZ kiváló pozíciókat harcolhat ki magának a későbbi koalíciós tárgyalások során és a délvidéki magyarság helyzetét is megszilárdítja.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..