home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
A nemzet mártírjaira emlékeztünk Eleméren
Kónya-Kovács Otília
2011.10.12.
LXVI. évf. 41. szám
A nemzet mártírjaira emlékeztünk Eleméren

Eleméren az idén is megtartották nemzeti gyásznapunkon, október 6-án a központi megemlékezést, amellyel az aradi vértanúk előtt tisztelegtünk, Kiss Ernő sírhelyénél. A Szent Ágoston-templomban a gyászmisét msgr. Gyuris László nagybecskereki plébános celebrálta paptestvéreivel együtt. A szer...

Eleméren az idén is megtartották nemzeti gyásznapunkon, október 6-án a központi megemlékezést, amellyel az aradi vértanúk előtt tisztelegtünk, Kiss Ernő sírhelyénél. A Szent Ágoston-templomban a gyászmisét msgr. Gyuris László nagybecskereki plébános celebrálta paptestvéreivel együtt. A szertartáson a református egyház képviseletében Kiss Nándor nagybecskereki lelkész, valamint Dolinszky Árpád evangélikus püspök szóltak az egybegyűltekhez. A gyászmisét követően a szervezőbizottság nevében dr. Tóth-Glemaba Klára és Balázs Ilonka megkoszorúzták a templom homlokzatán lévő emléktáblát.

A templom előtti téren elsőként Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár mondott beszédet. Hangsúlyozta, hogy európai kultúránk alapja a krisztusi tanítás, valamint hogy európai elvárás a békés egymás mellett élés, a nyitottság a másik ember felé, a diszkrimináció tilalma, az alapvető emberi jogok biztosítása.
- Ma Európában nem fogadható el és nem képzelhető el a kollektív bűnösség elvének alkalmazása, és nem lehet az igazság kimondása, a múlt elismerésének kötelezettsége alól sem kibújni. Ezért tárjuk fel szerb-magyar közös erővel, történészek támogatásával 1942 mellett az 1944/45-ös események ártatlan áldozatainak ügyét is. Az igazság kimondásával a másik fél és az áldozatok becsületét állítjuk helyre. Kiemelve a legfontosabbat, azt, hogy az erőszakos leszámolások soha többé ne történhessenek meg. Szent Száva és Szent István országainak közös nevezője a kereszténység és az európaiság kell hogy legyen.
- Kiss Ernő arra kér mindnyájunkat, hogy szülőföldünkhöz, őseink egyedülálló nyelvéhez és gazdag kultúrájához hűen és elválaszthatatlanul ragaszkodjunk. Ez mindannyiunk kötelessége - mondta Répás Zsuzsanna, arra ösztökélve a vajdasági magyarokat, hogy a népszámláláskor vallják meg a nemzethez tartozásukat, magyarságukat. Kitért továbbá arra is, hogy a vajdasági magyaroknak tudniuk kell, hogy bármilyen eredmények és arányok születnek majd egyes helyeken, az anyaország magyarjaira és a magyar kormányra mindig számíthatnak. A vajdasági magyarság nem önmagában áll, hanem a Kárpát-medencei, sőt az azon kívül élő teljes magyar nemzetközösségének fontos része - tette hozzá.
A megemlékezésen dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a nemzet 162 éve nem felejti a szabadságharc, a hős tábornokok, mártírjaink emlékét.
- Százöt esztendővel ezelőtt a Torontál c. napilap az egész címoldalát ennek az ünnepségnek szentelte. Ezen az ünnepségen avatták fel Kiss Ernő szobrát Nagybecskerek főterén. Az akkori ünnepségen a díszbeszédet dr. Várady Imre országgyűlési képviselő tartotta, kortársunknak, Várady Tibor akadémikusnak a nagyapja - mondta az MNT elnöke, majd idézett abból az egykori beszédből, amelyből kiderült, mennyire fájt az aradi golgota a nemzetnek. Várady Imre beszédének tanúsága szerint abban reménykedett, hogy az emlékmű hozzájárul majd ''e haza különböző nyelvű nemzetiségei közötti testvéri, békés egyesülés eszméjének a megteremtéséhez, terjesztéséhez és megvalósításához”.
- A Nagybecskerek főtéren álló szobrot azóta már rég összezúzták, beolvasztották. A vas, a fém beolvasztható, az erő keresztülviheti akaratát, a szoborból lehetett bilincseket, ketreceket kovácsolni. De egy valamit nem lehet megtenni puszta erővel és erőszakkal: nem foszthatnak meg bennünket a nemzet felemelkedésébe, a megmaradásba vetett hitünktől, a szabadságba és 48 eszméjébe vetett hitünktől. Erről csak mi magunk mondhatunk le. Ne tegyük ezt, tisztelt hölgyeim és uraim! Őrizzük meg nemzetünket, őrizzük meg a hős tábornokoknak, a szabadságharc vívmányainak az emlékét. Éljen a magyar nemzet! - fejezte be beszédét dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.
A megemlékezés koszorúzással zárult, amelynek keretében Kiss Ernő családi sírboltjában, ahol a tábornok földi maradványai nyugszanak, elhelyezték a kegyelet virágait. Koszorút helyezett el Magyarország küldöttsége, a belgrádi nagykövetség és a Szabadkai Főkonzulátus képviselői, a Magyar Nemzeti Tanács, a vajdasági magyar politikai pártok, a budapesti Erdélyi Örmény Gyökerek Kulturális Egyesület, Kiss Ernő leszármazottai, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a nagybecskereki önkormányzat és számos civil szervezet is.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..