home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
A nemzet lelki megújulását segítő évfordulók
SZABÓ Anikó
2006.11.08.
LXI. évf. 45. szám

Délvidéki zarándokok Újlakon Kapisztrán Szent János halálának évfordulójánAz idei év a nándorfehérvári diadal 550., valamint az 1956-os magyar szabadságharc és forradalom 50. évfordulójának jegyében telik. Ebből az alkalomból szervezett a Keresztény Értelmiségi Kör és az újvidéki ferences rendház za...

Délvidéki zarándokok Újlakon Kapisztrán Szent János halálának évfordulóján
Az idei év a nándorfehérvári diadal 550., valamint az 1956-os magyar szabadságharc és forradalom 50. évfordulójának jegyében telik. Ebből az alkalomból szervezett a Keresztény Értelmiségi Kör és az újvidéki ferences rendház zarándoklatot október 23-án, szombaton Újlakra a ferences kolostorba, ahová 550 évvel ezelőtt a nándorfehérvári diadal után Kapisztrán Szent János visszavonult, és október 23-án a rendház egyik cellájában elhunyt. A csaknem 500 délvidéki zarándoknak dr. HARMATH Károly OFM tartott előadást a szent életútjáról. Ezt követően pedig lélekemelő szentmisét mutatott be a kárpátaljai ferences MAJNEK Antal, munkácsi megyés püspök Pénzes János szabadkai megyés püspökkel, msgr. Varga Gézával, a diakovári püspökség általános helynökével és a horvát ferences rend tartományfőnökével, valamint a zarándoklaton részt vevő délvidéki papsággal együtt. Szentbeszédében Majnek Antal püspök atya szólt Kapisztrán Szent Jánosról és a nándorfehérvári győzelem erkölcsi értékeiről, s azoknak a követésére buzdított.
Az ünnepi szentmise után a zarándokok megtekintették a rendház folyosóin a Kapisztrán Szent János életét és munkásságát bemutató kiállítást, illetve azt az emlékszobát, amelynek falai közt a hős áldozópap visszaadta lelkét teremtőjének. A népes zarándokcsoportnak alkalma volt körbejárnia a történelmi helyszínt, megtekintenie a múzeumot, és jutott idő ellátogatni a híres újlaki borospincékbe is.
Az autóbuszok Vukovár érintésével indultak haza. A zarándokok megtekintették a kifosztott valkóvári ferences templomot. A rendház gvárdiánja, P. Zlatko Špehar atya mesélt az 1990-es években dúló háború okozta károkról. Elmondása szerint Valkóváron mintegy 5000 embert végeztek ki, és 850 gyermek maradt árván. Azóta nevezik Valkóvárat a vértanúk városának.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..