A német nyelv ápolása
Bíró Tímea
2020.03.06.
LXXV. évf. 9. szám
A német nyelv ápolása

A Maria Theresiopolis nevű német egyesületet 2011 novemberében az akkori Regenbogen kórus tagjai alakították meg azzal a céllal, hogy önmaguk szabják meg a szervezet tevékenységének további haladási irányát, mert más elképzeléseik voltak, mint az akkor már létező egyesület vezetőségének.

Kiváltak, és saját szervezetet alapítottak. Weigner Kornélia, az egyesület jelenlegi elnöke mesélt nekünk a szervezet megalakulásáról.

— Az alapító tagok Heinrich Hilda, Deák Magdaléna, Marthe Pfeiffer, Király Pál, Ruzman Katalin és Belovity Mária voltak, akik az első évben a kórus aktivitásaira és a Guck mal című háromnyelvű folyóirat kiadására fókuszáltak. Az anyagi támogatás igen csekély volt, és az akkori vezetőség úgy vélte, a projektumírásban van a jövő, fiatalítani kell. Így kerültem én a képbe 2013-ban. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy idős, komoly munkát végző emberek láttak bennem annyi bizalmat, hogy akkor, huszonnyolc évesen képletesen szólva engem választottak a főnöküknek. Az elkövetkező három intenzív év arról szólt, hogy mi is helyet kapjunk a nap alatt. Nehéz volt, mert bizonyítani kellett minden téren, hogy megálljuk a helyünket a sok régi motoros között. 2015-ben megismerkedtünk Szabó Gabriellával, ő segített megalapítani az első táncos gyermekkórust. 2016 és 2020 között kezdődtek el a nagyobb projektumaink és a több embert megmozgató rendezvényeink. Megalakult a gyermek-színjátszócsoportunk, elindult a Kinderspielhaus Projekt, melynek keretében játékos németórákat szerveztünk gyerekek számára, illetve sikerült Szabadka várostól egy rendkívül jó helyen levő irodát bérelni jelképes áron. Nagyon fontos volt számunkra, hogy végre a Rudics utca 2. alatt állandó helyünk és címünk lett.

A hagyományápolás és a német kultúra népszerűsítése mellett helyet kapott az oktatás is, mely egyre nagyobb és fontosabb szerepet töltött be az egyesület életében. A kétnyelvű Pöttöm Panna Óvodával, az Október 10. Általános Iskolával és a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziummal is egyre szorosabbá vált az együttműködés.

— 2018-ban megvalósítottunk egy pilótaprojektumot, mellyel igazi pionírokká váltunk a hasonló egyesületek között, hiszen a bilingvális oktatás megszűnése következtében elmaradt németórákat az Október 10. Általános Iskolában ezzel a projektummal sikerült pótolni, a szülők és a gyerekek nagy megelégedettségére. A kezdeményezést a német belügyminisztérium támogatta, és ezáltal a német nagykövetség, valamint Németország is felfigyelt ránk. Egyre több tanár és értelmiségi csatlakozott hozzánk. A német nagykövetség támogatta 2018-ban a gyermekkórus karácsonyi CD-jének kiadását, a Guck mal folyóirat pedig a kilenc év alatt 4-ről 56 oldalasra nőtt — tudtuk meg az elnöktől.

Az egyesület aktív tagjai még Vujković Binecz Elvira és Bacsa Orsolya tanárnők. Orsolya a fogalmazásversenyről számolt be lapunknak.

— Immár harmadik éve szerveztük meg a németfogalmazás-versenyt, melyről elmondható, hogy 2019-ben országos szintű lett. Az általános iskola felsős tagozataitól és a középiskolásoktól prezentációkat, fogalmazásokat és rövidfilmeket vártunk különféle témakörökben. Nagyon örültünk, hogy nyolcvan iskola tanulói vettek részt a versenyen, a Szabadkától 400 kilométerre található Tutin volt a legtávolabbi település, ahonnan érkezett pályamunka. Nehéz dolga volt a háromtagú zsűrinek, hiszen a 43 településről 377 munkát kellett értékelnie. Rendkívül motiváltak voltak a diákok, mert az első díj egy egynapos bécsi út volt, a második helyezett Budapestre, a harmadik pedig Temesvárra utazhatott.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..