home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A német egység
Talpai Lóránt
2019.10.12.
LXXIV. évf. 41. szám
A német egység

Merkel: az egységfolyamat nem ért véget — Greta Thunberggel egy huszonöt éves beszédet olvastattak fel — Sztrájkolnak a milánói Scala dolgozói

Merkel: az egységfolyamat nem ért véget 

Németország egységének megteremtése nem egyenlő az államiság egységének helyreállításával, és a németek egysége nem egy elért állapot, hanem egy továbbra is zajló folyamat — mondta Angela Merkel német kancellár Kielben, az újraegyesítés 29. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. Beszédében kiemelte, hogy a volt NDK területén élők többsége másodosztályú állampolgárnak érzi magát, a 40 százalékot sem éri el az újraegyesítést sikeresnek tartók aránya, és 50 százalék alatt van a demokráciával elégedettek aránya. Ezért a politikában és a társadalomban „mindenkinek meg kell tanulnia megérteni, hogy a keletnémet tartományokban sok embernek miért nem csak pozitív tapasztalat a német egység, és meg kell tanulnunk megérteni, hogy a gazdasági helyzet javulása önmagában nem eredményez azonosulást a demokráciánkkal”. „Meg kell tanulnunk megérteni, milyen lehet, amikor a megosztottság terhét az egyesülés súlya váltja fel” — mondta a német kancellár, hangsúlyozva, hogy a csalódottság „soha nem legitimálhatja mások kirekesztését, fenyegetését vagy megtámadását bőrszínük, vallásuk, nemük vagy szexuális irányultságuk miatt”.

 

Greta Thunberggel egy huszonöt éves beszédet olvastattak fel 

David Takayoshi Suzuki japán származású, kanadai klímaaktivista lánya, Severn Cullis-Suzuki alig tizenkét évesen az ENSZ által 1992-ben Rio de Janeiróban rendezett Környezet és fejlődés konferencián (röviden Föld-csúcs) egy nagyon hasonló beszédet mondott el — helyesebben olvasott fel —, mint Greta Thunberg svéd klímaaktivista az ENSZ New York-i klímacsúcsán 2019. szeptember 23-án — írja az American Thinker. Az 1992-beli ENSZ-csúcs azért is volt kiemelkedően fontos, mert akkor fogadták el a riói egyezményt — vagy teljes nevén A biológiai sokféleségről szóló egyezményt. A korabeli progresszív sajtó számos orgánumában a tizenkét éves kanadai gyerek nagy hatású beszéde a következő címmel jelent meg: A lány, aki öt percig elnémította a világot.

 

Sztrájkolnak a milánói Scala dolgozói 

A milánói Scala operaház dolgozói a múlt héten jelentették be, hogy október 18-ától sztrájkba lépnek, mivel nem született megállapodás a turnékon járó napidíjak emeléséről. A szakszervezet azután hirdetett sztrájkot, hogy a Scala felügyelőbizottságával nem sikerült dűlőre jutnia a kérdésben. Giuseppe Sala milánói polgármester, a Scala Alapítvány elnöke ugyan ígéretet tett arra, hogy tárgyalni fog az ügyben Dario Franceschini kulturális miniszterrel, és megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a jövő évtől nagyobb legyen a napidíj, ezzel azonban nem elégedett meg az érdekképviselet. A Scala kinevezett művészeti igazgatói tisztségét december közepétől veszi át két és fél hónapra Dominique Meyer, aki majd márciustól lesz a Scala rendes igazgatója. Az átmeneti időszakban Sala felügyeli az operát, de Meyernek valószínűleg nagy gondot fog okozni a feszült helyzet.


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..