home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A német duó szokatlan útja
Zvekán Péter
2014.08.26.
LXIX. évf. 35. szám
A német duó szokatlan útja

A Modern Talking zenekar pályafutása semmiféleképpen sem nevezhető szokványosnak. Már évtizedek óta jelen van a zenei szintéren, és szinte folyamatosan hallunk róla — annak dacára, hogy valójában csak néhány évig volt aktív. Munkássága két részre osztható: a kezdetekre (az 1984 és 1987 közötti időszak), valamint a visszatérésre (az 1998 és 2003 közötti évek). Igazából ennyi. Akkor viszont miért ismeri őket szinte mindenki?

Valószínűleg azért, mert ezekben a viszonylag rövid időszakokban ontották a slágereket. A Thomas Anders és Dieter Bohlen által 1984-ben megalapított Modern Talking már az első dalával nagy sikert aratott. Ez volt a szintipop hangzású You're My Heart, You're My Soul, mellyel a fiúk harmincöt ország zenei listájára kerültek fel, a kislemezből pedig több mint nyolcmillió fogyott. Több csapattal ellentétben nem tűntek el a süllyesztőben — rendre gyártották tovább a slágereket. Megjelent a You Can Win If You Want, melyet azután a Cheri, Cheri Lady, a Brother Louie és a Geronimo's Cadillac követett. Ez utóbbi videoklipjét egyébként érdemes megtekinteni. Akkoriban valószínűleg nagyon modernnek számított, mai szemmel nézve azonban nem ez az első gondolatunk... A lényeg azonban az, hogy a zenekar nem teketóriázott, berobbant a köztudatba, és folyamatosan valami újjal állt elő. Hihetetlen, ám az először csupán három évig létező Modern Talking több mint 65 millió albumot tudott értékesíteni. Ennek ellenére Anders és Bohlen 1987-ben úgy döntöttek, hogy befejezik az együttműködést.  

Bohlen azonnal belevágott egy új zenei projektumba, mely a Blue System nevet kapta. Szólóban is sikeresnek bizonyult, mert a Sorry Little Sarah, a My Bed Is Too Big, az Under My Skin, a Love Suite, a Laila és a Déjà vu című dalok mind-mind jól szerepeltek a zenei listákon. Anders közben érdekes utat választott, mert habár folyamatosan készített saját albumokat, koncertjeit mindig Modern Talking néven szervezte. Nyilván így jobban el tudta magát adni...

S amikor már a Modern Talking együttes emléke halványulni kezdett, 1998-ban jött a hír: a német duó ismét összeáll — annak ellenére, hogy a sajtóban sokszor olvashattunk a két tag közti ellentétről, vitákról. A visszatérést okosan oldották meg. Nem akartak beleszakadni a munkába, ezért többnyire régi slágereiket keverték újra. A recept bevált: az immáron eurodance hangzású dalok ismét taroltak. Így lett például újfent sláger a You're My Heart, You're My Soul. A 2003-ig tartó együttműködés alatt a duó hat stúdióalbumot adott ki. A történetnek állítólag azért lett vége, mert Bohlen megírta a zenekar „önéletrajzát”. A könyvben szereplő személyek sorra pert indítottak ellene — azt állították, hogy a kötet számtalan valótlanságot tartalmaz. Frank Farian például annyira dühös lett, hogy válaszul maga is kiadott egy könyvet. Ebben azt próbálja megindokolni, hogy Bohlen miért számít csalónak. Röviden szólva: nagy volt az adok-kapok. Mindeközben Anders ismét turnézni kezdett, s ezt mindmáig eredményesen is teszi.

A zenekar, amikor alkotott, mindig tarolt. Sikerüket négyszáz aranylemez tanúsítja, és — nyilván okkal — sokak szerint ez Németország valaha létezett legnépszerűbb duója. S bár a Modern Talking az eredeti formában nincs többé, nem kell félteni a fiúkat. Bohlent beválasztották zsűritagnak egy németországi tehetségkutatóba, s mostanság a fiatal zenészekkel foglalkozik, az ő pályájukat egyengeti. Anders pedig Modern Talking néven járja a világot... 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..