home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A nagycsaládos mozgalom erősítése
Tóth Lívia
2018.01.02.
LXXII. évf. 52. szám
A nagycsaládos mozgalom erősítése

A péterrévei helyi közösség zsúfolásig megtelt nagytermében tartották meg a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége (Vancsesz) díjátadó, jubileumi és évzáró ünnepségét a szervezet fennállásának tizenöt éves évfordulója alkalmából.

Az egybegyűlteket Krizsán V. Vilmos, a szövetség elnöke köszöntötte. Beszédében a családi értékek fontosságára mutatott rá. Hangsúlyozta, egy-egy ilyen eseménnyel is fel lehet hívni a közvélemény figyelmét a nagycsaládosok helyzetére és a családbarát szemlélet kiterjesztésének szükségességére. Tevékenységükről szólva arra mutatott rá, hogy rendkívül sikeres évet zárnak. Az idén ugyanis átadták rendeltetésének a nagycsaládos házat, megvalósították a Népesedési és családgondozási cselekvési programot, több rendezvényt szerveztek, valamint tovább erősítették a vajdasági nagycsaládos mozgalmat.

A három részből álló műsor a díjátadó ünnepséggel kezdődött. A Vancsesz igazgatóbizottságának döntése értelmében a Családbarát Önkormányzat Díjat Zenta község kapta. Az indoklás szerint intézkedéseivel jobbá tette a gyermekes famíliák helyzetét, segítette a nagycsaládosok egyesületének működését, valamint több olyan közösségépítő rendezvényt szervezett, illetve támogatta azok létrejöttét, ahol az emberek találkozhattak, jól érezhették magukat, és tartalmas kikapcsolódásban, szórakozásban lehetett részük. Az elismerést Perpauer Attila, a zentai községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagja vette át.

A rendezvényen második alkalommal adtak át a Családbarát Helyi Közösség Díjat, melyet ezúttal az adai Első Helyi Közösség vehetett át. Érdeme, hogy megalakulása óta anyagilag és erkölcsileg is segítette a helybeli nagycsaládosok egyesületét meg a Vancseszt, a szervezetek több alkalommal használhatták a helyiségeit, és más támogatást is kaptak. A díjat Sáfrány Ágnes tanácselnök és Gecse István, a helyi közösség titkára vette át.


Az adai Első Helyi Közösség képviselői Krizsán V. Vilmossal

A Családbarát Vállalkozás Díjat az idén is a belgrádi MikroElektronika cégnek ítélték oda, ahol a leginkább megbecsülik a dolgozókat és azok közeli hozzátartozóit. A harmadik gyermek után 200, a negyedik után pedig 400 euró pluszfizetést kapnak munkásaik, illetve a vállalatban érezhető családbarát hangulat és az igazán méltányos bérezés is indokolttá tette a díj odaítélését.

Immár harmadik alkalommal talált gazdára az év legsikeresebb nagycsaládos egyesületének járó díj, mely a jövőben a kishegyesi KINCSE-t gazdagítja. A jelen levő Ábrahám Krisztina is tanúsíthatta, hogy ebben az aránylag kis egyesületben szorgalmasan dolgoznak, több tartományi szintű családbarát rendezvényt szerveztek, részt vesznek a Vancsesz és a KCSSZ összejövetelein, valamint kiváló az együttműködésük a helyi közösséggel és az önkormányzattal.

Ötödik alkalommal adták át a Példamutató Nagycsalád Díjat. Az idén a kishegyesi Rác Amál és László családját emelték ki, ők kilenc gyermeket nevelnek példásan. Szorgalmuk, kitartásuk és akaraterejük valóban elismerésre méltó, hiszen nem vállalatban dolgoznak, a szükséges zöldségfélét és gyümölcsöt otthon termelik meg, baromfit és disznót tartanak.


A kishegyesi Rác Amál és László a gyermekeikkel

Példamutató nagycsalád lett az adai Milošev Аnnamária és Branislav is, akik egy fiú mellett nevelőszülőként három leányról is gondoskodnak. A helybeli nagycsaládosok egyesülete minden megmozdulására elmennek, és segítenek, amiben csak tudnak. Annamária és Branislav a díjátadás előtti napon lettek nagyszülők, hiszen világra jött az első unokájuk, Léna.


Milošev Аnnamária és Branislav a nevelt lányaikkal

A Vancsesz Arany oklevelét a következő személyek, illetve intézmények képviselői vették át: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a nagycsaládos ház építéséhez nyújtott nagymértékű donációjáért, a Magyar Nemzeti Tanács a Vancsesz támogatásáért, illetve a Népesedési és családgondozási cselekvési program felkarolásáért, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság a szövetség támogatásáért, a kishegyesi Kátai-tanya a több sikeres rendezvény lebonyolításában nyújtott segítségéért, a magyarkanizsai Kávai Eleonóra a több mint egy évtizedes kitartó és állhatatos munkájáért, illetve az egészséges életmódot népszerűsítő előadások megszervezéséért, valamint a magyarkanizsai Keramika és Potisje cégek a nagycsaládos ház munkálataihoz nyújtott támogatásukért.

A művelődési műsorban felléptek a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör és az Aranykapu Művelődési Egyesület tagjai, valamint Károlyi Egon óbecsei meg Gombár Viktor temerini versmondók, akik nemcsak a vajdasági, hanem a felvidéki Sajó Sándor hazafias versmondó versenyen is a legjobbak között szerepeltek.


Károlyi Egon és Gombár Viktor versmondók

A díjátadó, jubileumi és évzáró ünnepség befejező részében a csongrádi Bölcső Nagycsaládos Egyesület családjai mutatták be a félórás Dáridó című összeállításukat, mellyel kiváló hangulatot teremtettek. A vidámság és a barátkozás az esti vacsorán, illetve a bálon folytatódott, melyet a csongrádi és a szegedi vendégek részére a nagycsaládos házban szerveztek meg.


 


Az ünnepi műsor részletei


Az adai Dobai Foto Video Stúdió felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..