home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A nagyböjt végéhez közeledve, a sonka előtt
Hodolik Boglárka
2022.04.13.
LXXVII. évf. 15. szám
A nagyböjt végéhez közeledve, a sonka előtt

Sokunknak ez az időszak a tavaszi nagytakarítás ideje, húsvétra készülve átrázzuk a házat, leporoljuk a tél szürkeségét, függönyök fehérednek, és friss virágillat zúdul be az ablakon. A férjek és urak a felfordulás elől a kertbe vagy a földekre menekülnek, esetleg locsolóverset tanulnak. Az asztalon vázában barka pihen, és a tojások színes ruhát öltenek. A gyerekek izgatottan leskelődnek a nyuszi után, lelkes izgalommal készülve a tojáskeresésre.

Elrepült két nagyon hosszú év, félelemmel és kilátástalansággal, láthatatlan veszedelemmel, mely most eltűnni látszik, de máris új kihívások érkeznek a nyomába, így az euforikus megkönnyebbülés elmaradt. A tudatunkra nehezedő sötét lepel eltűnt, helyére lépett a valóság. Beburkolózott lelkünk azonban újra élni akar, ezért lerázza magáról a port, és próbál visszatérni oda, ahol két évvel ezelőtt megállt minden. Csaknem negyven nappal ezelőtt, a hangos farsangi mulatozás után, az idén is megkezdődött egy csendes időszak, időt és teret adva a megtisztulásnak, a lelki nagytakarításnak.

Miközben igyekszünk visszahozni a normális mindennapokat, arra emlékezünk, milyen is volt, amikor maszkot még csak az orvosi rendelőben láttunk, és nem féltünk közeledni a másikhoz. A múltidézésben mélyebbre is visszanyúltunk, egyre több eltűntnek hitt szokás és hagyomány éled újra. A legapróbb falvakban és a nagyvárosokban is ünnepségeket, húsvétváró fesztiválokat szerveznek, a régmúlt legjavát idézve meg.

Gyermekkoromban az ünnep a templomban kezdődött és a család körében fejeződött be. A sonkánakvalót még a januári fagyok idején készítettük elő, és a füstölőből felszálló illatok erősen próbára tették a böjt tisztaságát. A fagyos földből kiásott torma minden tavaszi kórságra gyógyír volt, miközben a konyha előtt a szabadban reszeltük és sirattuk. A friss főtt tojások magukban rejtették a tavasz első zöld hajtásainak erejét. A hetekig tartó felkészülés közepette mindig volt idő az imára és a gyónásra. Az ünnepi asztalra nagyszombat este, a mise után kerültek a finomságok, így a lélek mellett a test is jóllakhatott.

Az idén a várakozás időszaka a többszörösére nőtt, hiszen az elmúlt néhány hétben a tojásfestő ecsetet glettre és falfestékre cseréltük, a tavaszi nagytakarításból nagy rakodás lett, a kicsi, bérelt garzonunkat családi házra cseréltük. A nyuszi már a küszöbön toporog majd, amikor a helyére kerülnek a dolgaink. Így „friss házasokként” életünk egyik meghatározó pillanatában készülünk a kereszténység legnagyobb ünnepére.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..