home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A nagybecskereki Petőfi MME jubileuma
Kónya-Kovács Otília
2015.12.21.
LXX. évf. 50. szám
A nagybecskereki Petőfi MME jubileuma

Ünnepséget tartottak a nagybecskereki Petőfi MME fennállásának 70. évfordulója alkalmából. Az egyesület székházában rendhagyó kiállítás nyílt, melyen a szervezet hét évtizedét mutatták be. A tárlat részeként az alakuló közgyűlésre hívogató plakátok másolata is helyet kapott.

A kiállítás megnyitóján Balázs Ilona elnök mondott köszöntőt, elhangzottak Bába Anna nyugdíjas versei, majd a történelmi áttekintés után Varga Katalin nyugalmazott magyartanár a Petőfi MME-hez kötődő első emlékeit idézte fel, nagyapja, Bodócsi György volt ugyanis az egyesület első elnöke. Katalin az alakuló ülésről elmondta, hogy 1945. május 6-án a Dunđerski-palotában mintegy ezer ember gyűlt össze a jeles eseményen. A nagyapa jóvoltából már ötévesen szinte mindennapi „vendég” volt az egyesületben.

Đurić Varga Anna nyugalmazott tanárnő is felelevenítette az emlékeit. Ő 1952-ben került Nagybecskerekre, azóta kíséri figyelemmel a város művelődési életét, és még mindig ott van minden megmozduláson.

A nagybecskereki Petőfi MME jubileuma kapcsán az ünnepi akadémiát a Toša Jovanović Népszínházban rendezték meg. Balázs Ilona elnök asszony köszöntője és történelmi áttekintése után Hajnal Jenő, az MNT elnöke mondott üdvözlőbeszédet. Kitért a nagy múltú egyesület előéletére, 140 éve ugyanis Nagybecskereken Olvasókört alapítottak, melyből hetven év után nőtt ki a Petőfi MME. Mint mondta, a közösség a nehéz körülmények ellenére is meg tudta őrizni a kultúráját, így a jövő felé is bizakodva tekinthet.

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke azt kívánta a jelenlévőknek, hogy öt év múlva már a néhai zárda felújított épületében ünnepelhessenek, melyben művelődési központot szeretnének kialakítani. Dudás Károly, a VMMSZ elnöke elhozta a szövetség legrangosabb elismerését, az aranyplakettet, melyet az egyesület elnök asszonyának adott át.

A rendezvény keretében átadták a jubileumi díszokleveleket és a Petőfi-díjat. A kitüntetést ebben az évben Konrád Emma karnagynak ítélték oda sokéves munkájának elismerése jeléül. 

A műsorban fellépett az Emmanuel kamarakórus, a Sonja Marinković Általános Iskola diákjai, a szavalók közül bemutatkozott Lackó Inesz, Halmai Tibor, Márton Leonárd és Balázs József. A Madách Amatőr Színház színészei egy jelenetet adtak elő, Izelle Károly előadásában pedig egy operettrészlet és egy monológ hangzott el. Bomble Olgica és Muhi Dániel népdalcsokorral, a Piros Rózsák énekkettős nótákkal kedveskedett a közönségnek. Erre az alkalomra összeálltak a Petőfi egykori néptánccsoportjának tagjai, kíséretüket a Torontál zenekar vállalta, melynek tagjai szintén az egyesületben kezdték bontogatni szárnyukat. Az egybegyűltek a nagyerzsébetlaki Császár-tó MME Szitakötő néptánccsoportjának is tapsolhattak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..