home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A nagy meleg sem volt akadály
Tóth Tibor
2019.08.20.
LXXIV. évf. 33. szám
A nagy meleg sem volt akadály

Magyarkanizsán 38. alkalommal tartottak nemzetközi úszó- és futófesztivált, mely iránt hatalmas érdeklődés nyilvánult meg a versenyzők és a közönség részéről egyaránt.


Rajt előtti pillanatok

Úszásban összesen 197-en indultak, ebből 143-an választották a 3, 54-en a 7,5 km-es távot, futásban pedig 352-en álltak rajthoz, akik közül 250-en 10 km-t, 102-en pedig 21 km-t futottak. A gyerekek számára is szerveztek futamokat, ők úszásban 200 és 570 méteren, futásban pedig 900, 1400, 2600 és 3500 méteren indulhattak.

A hagyomány szerint az óvodások, azaz a katicabogarak versenye nyitotta a rendezvényt, akik a kismedencében szüleik segítségével úsztak le egy hosszt. A rövidebb úszótávok közül a 200 méteres távot az 570 méteres futam követte, majd megkezdődött a két főfutam, a 3 és a 7,5 km. A leghosszabb távon a férfiak mezőnyében az óbecsei Farkas Tamás nyert (1:13:19), megelőzve Aleksandar Drakulićot és a szintén óbecsei Pesti Eriket.


Farkas Tamás, a 7,5 km-es úszás abszolút győztese

— Egy picit nehéznek éreztem a megmérettetést, mivel már az idény végén járunk. Egy versenyem lesz még, majd kéthetes pihenőt veszek ki, elmegyek nyaralni, kifújom a nyári, a világbajnokság utáni gőzt, és szeptemberben újult erővel kezdem a következő idényt. A verseny teljesen rendben volt, minden úgy alakult, ahogy elterveztem, az elején kisebb előnyt harcoltam ki, melyet a futam végéig csak növeltem. А kvangdzsui vizes vb a harmadik világbajnokságom volt. Elsőként a számomra fontosabb, 5 km-es távon indultam, mivel jobban magaménak érzem ezt a rövidebb szakaszt. Elégedett vagyok a 27. hellyel, mivel a világbajnok Rasovszky Kristóftól mindössze 23 másodperccel, a 3. helyezettől pedig 12 másodperccel maradtam el. Öt éve Szegeden úszom Gellért Gábor irányítása alatt. Velem készül a világbajnoki ezüstérmes, olimpikon Olasz Anna is. Keresve sem találtam volna jobb körülményeket Szegednél. Óbecse és Szeged között nem nagy a távolság, sűrűn haza tudok látogatni, és a Szegeden végzett munkával is elégedett vagyok — mondta Farkas.

A leggyorsabb magyarkanizsai versenyző Fábián Tamás lett, aki 1 óra 37 perces idejével összesítettben a 11. helyen végzett.

A nők mezőnyében a 7,5 km-es távot a Vojvodina tagja, Marija Stanić teljesítette a leggyorsabban 1 óra 26 másodperccel. A 2. helyen, öt másodperccel a győztes mögött, az óbecsei Tóth Hasznosi Karolina végzett, a 3. helyen pedig a magyarországi Fekete Hanga csapott célba.

— Többször voltam ezen a versenyen, és mindig próbáltam minél jobb helyezést elérni, ami most sikerült is. A vízben is nagyon meleg volt, de kerestem a hűvösebb helyeket, ahol egy kicsit hidegebb a víz. A sodrás lehetett volna erősebb is, akkor jobban hozott volna bennünket a víz, de így is elégedett vagyok a körülményekkel. Valamelyest erősebb konkurenciával számoltam, de ebben a mezőnyben sem volt egyszerű teljesíteni. A szerbiai hosszútávúszó-kupán, melynek ez a verseny az egyik állomása volt, összesítettben a 3. helyen állok. Az idén két-három verseny vár még rám Szerbiában, majd következik az évzáró — nyilatkozta Tóth Hasznosi.

A legjobb magyarkanizsai női úszónak Mészáros Tamara bizonyult, aki 1 óra 39 perces idejével összesítettben a 6. helyen zárta a maratont.

A 3 km-es táv férfimezőnyének győztese a szabadkai Borislav Fermanović (31:56), a 2. helyen a törökkanizsai, de a Magyarkanizsa Úszóklubban versenyző Balog Kornél, a 3.-on pedig az užicei Ivan Tešić végzett.

— Izgalmas futam volt, jól hozott a Tisza, a víz kitűnő, úgyhogy elégedett vagyok. Nyílt vízi hosszútávúszással foglalkozom, rengeteg maratont leúsztam már, de Magyarkanizsa különleges helyet foglal el a futamok között. Részt vettem a csehországi ifjúsági Európa-bajnokságon is, melyen számomra kiváló eredményt értem el — mondta Fermanović.

A nők mezőnyében az óbecsei Jovana Ječanski (31:56) vitte el a pálmát, megelőzve a szabadkai Csajkás Petrát és a nagykikindai színekben versenyző Imara Bella Thorpe-ot.

— A mezőny erős, a víz pedig elég forró volt. Fermanović előttem úszott, és én csak az általa diktált tempót követtem. Én is szerepeltem az Európa-bajnokságon, és jól teljesítettem, a legnagyobb sikerem azonban az országos bajnokságon értem el, melyen megnyertem a 10 km-es távot — nyilatkozta Ječanski.

A legjobb magyarkanizsai úszóknak ezen a távon Muhi Ádám (38:00, összesített 4. hely) és Tandi Adél (39:03, összesített 10. hely) bizonyultak.

Az úszás után kezdődött az esemény hivatalos megnyitója, melyen Fejsztámer Róbert polgármester üdvözölte a sportolókat, és örömét fejezte ki, hogy a magyarkanizsai úszó- és futófesztivál újra népes mezőnyt vonzott a Tisza partjára.


A 10 km legjobbjai: Bognár Anna és Vörös Márk

Futásban az óvodások 200 métert teljesítettek a strand homokjában, majd az általános iskolások 1400, 2600 és 3500 méteres futama következett a sorban.

A félmaratont a férfiak mezőnyében a lazarevaci Marko Ranković nyerte meg 1:13:07-es idővel, Miloš Milosavljević (Partizan) és Đuro Borbelj (Apatin) előtt.

— Címet védtem, mivel tavaly is első lettem. Az idén sokkal erősebb mezőny alakult ki, az ország legjobb félmaratonosai jöttek el Magyarkanizsára, és nagy harc folyt a minél jobb helyezésekért. Milosavljevićtyel vívtam nagy csatát, de az utolsó 3 km-en sikerült megelőznöm — mondta Ranković.

A nők 21,1 km-es távját a belgrádi Ivana Živković teljesítette a leggyorsabban 1:28:23-as idővel, megelőzve Nataša Ćulafićot (Partizan) és Tijana Kabićot (Somaraton).

— Először vagyok itt, és lenyűgözött a pálya. Nagyon meleg van, de egyáltalán nem esett nehezemre lefutni a félmaratont. Egész nyáron edzettem, készültem a versenyekre, így jól éreztem magam — nyilatkozta Živković.

A legjobb magyarkanizsai futóknak Hajas József (1:27:27, 8. hely) és Nagy Izabella (1:56:24, 8. hely) bizonyultak.

10 km-en a hódmezővásárhelyi Vörös Márk a 34 perc 46 másodperces idejével szakította át elsőként a képzeletbeli célszalagot, megelőzve a zentai Nagy Gellért Bélát és a belgrádi Aleksandar Adžićot.

— Egy barátom hívott, hogy jöjjek el vele, biztosan jól fogom magam érezni. Még sosem futottam ilyen hosszú távot, általában rövidebbeken indulok. Közép- és hosszútávfutó atléta vagyok, inkább a középtávok felé kacsintgatok, általában 800 és 1500 méteren indulok. Az idén 1500 méteren részt vettem az U23-as Európa-bajnokságon. Ha belefér a versenynaptárba, akkor jövőre is itt leszek — mondta Vörös.

A nők 10 km-es futamában hazai győzelem született, hiszen Bognár Anna 39 perc 37 másodperces idővel megnyerte a versenyt, a csantavéri Német Anett és az apatini Marijana Čegar Lukić előtt.

— A kánikula miatt ez egy nagyon nehéz és kemény megmérettetés volt, ami meg is látszik a befutóidőmön. Örülök, hogy nyertem, küzdenem kellett érte rendesen. Szeretnék gyorsulni, illetve a szeptemberi magyar országos bajnokságon a félmaratonon jól szerepelni. A magyarkanizsai verseny egy felkészítő volt az országosra — nyilatkozta Bognár.

Az idei nemzetközi úszó- és futófesztiválon úszásban 20-20, futásban pedig 15-15 korcsoportban vetélkedhettek egymással a versenyzők, emellett azokat a sportolókat is díjazták, akik a 3, illetve a 7,5 km úszás után lefutották a 10, illetve a 21 km-es távot is.

Az úszó- és futófesztivál Magyarkanizsa község kiemelt jelentőségű rendezvénye.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..