home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
A nagy döntések napja: 21!
o. i.
2007.01.17.
LXII. évf. 3. szám

CECA ÉS KOŠTUNICA. A szerbiai kormányfőnek, Vojislav Koštunicának a pártja, a Szerbiai Demokrata Párt heteken át tagadta, hogy Velmir Ilićtyel (Új Szerbia) közösen olyan újévvárást szervez a Parlament előtt, amelynek Ceca Ražnjatović, Arkan özvegye lesz a csillaga. Nos, igaz...

CECA ÉS KOŠTUNICA. A szerbiai kormányfőnek, Vojislav Koštunicának a pártja, a Szerbiai Demokrata Párt heteken át tagadta, hogy Velmir Ilićtyel (Új Szerbia) közösen olyan újévvárást szervez a Parlament előtt, amelynek Ceca Ražnjatović, Arkan özvegye lesz a csillaga. Nos, igaz: szombatról vasárnapra virradóra Belgrádban, a pravoszláv újévet ünneplő százezres tömeg - és az említett két párt teljes vezérkara - nem pusztán Cecát hallgatta. A hajnalig tartó bulinak számos fellépője volt, köztük a turbofolk koronázatlan királynője, Ceca. Viszont éppen az énekesnő, Arkan özvegye szólította fel a közönséget, hogy: ,,Köszöntsük tapssal azt az embert, aki egyesítette Szerbiát! Köszöntsük szeretett miniszterelnökünket, Vojislav Koštunicát!
A Demokrata Párt elnöke, Boris Tadić Leskovacon, Vuk Drašković, a Szerb Megújhodási Mozgalom elnöke Šabacon töltötte a szabadtéri kampányújévet. Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke és koalíciós partnere, Nenad Čanak szombaton Szabadkán, a Szabadegyetemen tartott nagygyűlést. Čanak arra hívta fel a figyelmet, hogy Koštunica alkotmánya szerint ,,ma ebben a teremben minden alkotmányellenes: a latin betű, a Vajdaság jelképei, a VSZL, minden... åk az alkotmánnyal is bizonyították, hogy már nemcsak piti tolvajok, hanem nagy szakértelemmel megáldott profi tolvajok... A VSZL elnöke ,,Le Koštunicával! felkiáltással tiltakozott az aktuális hatalom ellen, a radikálisok viszont úton-útfélen a Demokrata Pártot és Tadićot támadják, Čedomir Jovanovićról egy gúnydalt is elénekeltek a belgrádi szabadtéri újévváráson... Mindez azt jelzi, a választási kampány finisébe értünk, eldurvul majd a választópolgárok kegyeiért folytatott harc. Miközben a civil szervezetek próbálnak higgadtságra inteni, és arra buzdítani: el kell menni szavazni.
VELED VAN ÉRTELME - jelszóval postázott ki egymillió névre szóló értesítést a CeSID. A szabad választásokat népszerűsítő civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy vasárnap, január 21-én parlamenti választások lesznek Szerbiában, ez a mostani választás pedig azért különös, mert az elkövetkező négy év kulcsfontosságú lesz Szerbia jövője számára. ,,Ezért január 21-e nem egy átlagos nap, hanem a nagy döntések napja... Képzeljen el egy olyan parlamenti választást, amelyen kizárólag olyan emberek szavaznak - és választanak hatalmat -, akiknek ugyanaz a meggyőződésük, értékrendjük, mint Önnek, ugyanazok a vágyai és szükségletei. Nem lenne rossz, ugye? Sajnos, nem ez történik majd. A mostani parlamenti választásokon olyan emberek is szavazni fognak, akikkel semmi, de semmi közös nincsen. A hatalmat pedig azok választják meg, akik többen lesznek. Ezért az Ön szavazata még fontosabb - olvasható a levélben, amely arra szólít fel, hogy el kell menni szavazni, mert 1+1, az 2.
2x2 NÉHA 5. Aki belenézett már a tévéstúdiók választási műsoraiba, az megtapasztalhatta: a 2007. évi választások előtt is dúl a számháború. Számok csatája, számadás és számonkérés, számításból elkövetett vádaskodás, sőt: letartóztatás! Koštunica káderei éppen a választási kampány finisére időzítették Đorđe Anteljnak, a Gemax tulajdonosának a letartóztatását. Azzal gyanúsítják, hogy a Rad építőipari cég magánosításában ,,visszaélt hivatali helyzetével és 7 millió euróval károsította meg a megbízóit. Szerbia egyik leggazdagabb emberének az elszámoltatásával igazán korábban is kirukkolhatott volna az aktuális hatalom, hiszen Antelj annak idején lakásokat és villákat osztogatott a szocialistáknak, s azóta is voltak gyanús ügyletei. Csakhogy az SZDP egyik fő választási ígérte a korrupció elleni küzdelem... A másik időzítés a Ćuruvija-per kezdete január 11-én. A hét évvel ezelőtt, 1999. április 11-én meggyilkolt belgrádi újságíró és laptulajdonos ügyében 2006 szeptember 27-én jelentették be, hogy ,,hamarosan nyilvánosságra kerülnek az ügy részletei, és bíróságra kerülnek az eset még életben levő részvevői. Mellékesen: a B92 Insajder című műsorában már két évvel ezelőtt a bűntett tanúja megnevezte a gyilkost Luka Pejović, a Különleges Egységek, a vörössapkások egykori tagja személyében. A tarkón lőtt laptulajdonos élettársa, Branka Prpa a múlt heti kihallgatást követően elmondta: jó, hogy 7 év után az ügy a rendőrségi eljárásból végre a bíróság elé került. Mert ez azt jelenti, hogy az állam, amely köteles megvédeni a polgárai életét és vagyonát, soha többé nem lesz a polgárainak gyilkosa.
VIHAR BOŽIDAR ĐELIĆ KÖRÜL. A Demokrata Párt újvidéki nagygyűlésén jelentette be Boris Tadić, hogy a DP kormányfőjelöltje Božidar Đelić. A bejelentés nagy vihart kavart. Az SZDP-s Andreja Mladenović azzal vádolja a Đinđić-kormány pénzügyminiszterét, hogy ,,Bogoljub Karić pénztárosa, egy körözött személy barátja volt, és a kormány beleegyezése nélkül 40 millió eurót adott a büdzséből Karićnak. Đelić válasza: ő a törvénnyel összhangban járt el, amúgy Bogoljub Karić barátságával éppen most az SZDP listáján szereplő Velimir Ilić és Dragan Marković Palma dicsekedett - igaz, három évvel ezelőtt. A DP alelnöke, Dragan Šutanovac szerint Koštunicának is van ,,lyuk az életrajzában, mondja már meg a polgároknak: hol volt és mit csinált 1996-ban az egyetemista tiltakozások idején, és hol volt 1999-ben, amikor a polgárok a rezsim ellen tiltakoztak?!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..