A művészet úttörő és masszív ereje

A művészet úttörő és masszív ereje

November 29-én nyitották meg a Szabadkai Városi Múzeumban A Bosch+Bosch csoport és Szabadka, a csoport megalakulásának 50 éve című kiállítást, amelyre rengeteg érdeklődő ellátogatott.

Mgr. Hulló Istvánnak, a múzeum igazgatójának a köszöntője után a tárlatlátogatóknak különleges élményben lehetett részük, ugyanis videófelvételen megtekinthették a csoport egyik tagjának, Ladik Katalin költő, perfomanszművész, színésznő Tranzit Zoon című performanszát.

A folytatásban dr. Fabényi Júlia, a budapesti Ludwig Múzeum igazgatója mondta el megnyitóbeszédét, amelyben felhívta a figyelmet az avantgárd művészet fontosságára.

Őt követte Nebojša Milenković, a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum főmuzeológusa, aki a Bosch+Bosch csoport egyik tagjáról, Slavko Matkovićról írt monográfiát.

A kiállítás záróakkordjaként Szombathy Bálint A vonalon című performanszát láthatta a közönség.


Ljubica Vuković Dulić, Szombathy Bálint, Csernik Attila, Nebojša Milenković, Ninkov K. Olga, Ladik Katalin és dr. Fabényi Júlia (fotó: Roncsák Alexander)

A képzőművészeti és egyéb alkotások, folyóiratok, újságok és kisfilmek mellett fiatalkori fotók is a kiállítás anyagát képezték, amelyeken a csoport tagjai láthatóak. Név szerint: Csernik Attila, Kerekes László, Ladik Katalin, Magyar Zoltán, Slavko Matković, Szalma László, Szombathy Bálint, Slobodan Tomanović, Ante Vukov, illetve két olyan művész, akik közel álltak a csoporthoz, Ács József és Markulik József.

A színvonalas tárlat kurátorai Ljubica Vuković Dulić és Ninkov K. Olga.


Még több kép!▼

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

A művészet úttörő és masszív ereje
Múzsaidéző
  • Csermák Zoltán
  • 2020.07.09.
  • LXXV. évfolyam 28. szám
Facebook

Támogatóink