home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A művészet úttörő és masszív ereje
Bíró Tímea
2019.11.30.
LXXIV. évf. 48. szám
A művészet úttörő és masszív ereje

November 29-én nyitották meg a Szabadkai Városi Múzeumban A Bosch+Bosch csoport és Szabadka, a csoport megalakulásának 50 éve című kiállítást, amelyre rengeteg érdeklődő ellátogatott.

Mgr. Hulló Istvánnak, a múzeum igazgatójának a köszöntője után a tárlatlátogatóknak különleges élményben lehetett részük, ugyanis videófelvételen megtekinthették a csoport egyik tagjának, Ladik Katalin költő, perfomanszművész, színésznő Tranzit Zoon című performanszát.

A folytatásban dr. Fabényi Júlia, a budapesti Ludwig Múzeum igazgatója mondta el megnyitóbeszédét, amelyben felhívta a figyelmet az avantgárd művészet fontosságára.

Őt követte Nebojša Milenković, a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum főmuzeológusa, aki a Bosch+Bosch csoport egyik tagjáról, Slavko Matkovićról írt monográfiát.

A kiállítás záróakkordjaként Szombathy Bálint A vonalon című performanszát láthatta a közönség.


Ljubica Vuković Dulić, Szombathy Bálint, Csernik Attila, Nebojša Milenković, Ninkov K. Olga, Ladik Katalin és dr. Fabényi Júlia (fotó: Roncsák Alexander)

A képzőművészeti és egyéb alkotások, folyóiratok, újságok és kisfilmek mellett fiatalkori fotók is a kiállítás anyagát képezték, amelyeken a csoport tagjai láthatóak. Név szerint: Csernik Attila, Kerekes László, Ladik Katalin, Magyar Zoltán, Slavko Matković, Szalma László, Szombathy Bálint, Slobodan Tomanović, Ante Vukov, illetve két olyan művész, akik közel álltak a csoporthoz, Ács József és Markulik József.

A színvonalas tárlat kurátorai Ljubica Vuković Dulić és Ninkov K. Olga.


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..