home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A művészet az online térbe költözött (2.)
Szerda Zsófi
2020.04.20.
LXXV. évf. 16. szám
A művészet az online térbe költözött (2.)

Az otthon ülős délutánok, esték kitöltésére már a múlt héten ajánlottunk néhány virtuális kultúrprogramot, a többi közt egy drámaíró versenyt, színházi előadásokat, hangjátékot.

Most moziba, múzeumba visszük önöket, emellett bekukkantunk majd ismert költők otthonába is, és közös családi kvízezésre invitáljuk önöket. Jelige: fogyassz művészetet a foteledből is, ne a kifogásokat, hanem a programokat keresd!

Ha filmekről van szó, manapság már szinte minden megtalálható az interneten, nézhetünk sorozatokat, egész estés alkotásokat, rajzfilmeket, dokumentum- és kísérleti filmeket… Természetesen a legkönnyebb leülni egy sorozat elé, ezek közül is ajánlom a kedvenceimet, a Peaky Blinderst (Birmingham Bandája), a House of Cardsot (Kártyavár), a Sherlockot, a Stranger Thingset, esetleg az igen aktuális Black Mirrort (Fekete Tükör). De újranézhetünk néhány régi kedvencet is, például a Jóbarátokat. Ha mégis inkább filmezni támadna kedvünk, akkor a következő két link lehet hasznos, és talán a választást is megkönnyíti számunkra.

Klasszikusok

Az alábbi linken száz olyan filmet találhatunk, amely ingyen nézhető (angol szükséges). Olyan klasszikusokra és sikerfilmekre futhatunk rá, mint az Arábiai Lawrence, Volt egyszer egy vadnyugat, Taxisofőr, Kék bársony, Karate kölyök, Adaptáció, Esőember…

Hol? A linken.

 

Magyar filmek

Ha valaki inkább magyar nyelvű filmeket nézne, kattintson az NFI Filmarchívum oldalára, ahol egy kilencven mozgóképet tartalmazó válogatást talál, benne irodalmi alkotások filmváltozatával, fontos történelmi, ifjúsági és animációs filmekkel. Az irodalmi klasszikusok válogatásban a legkiemelkedőbb írók alkotásainak filmes feldolgozásai válnak elérhetővé, különös tekintettel a kötelező olvasmányokra, hogy az élmény még hatásosabb legyen: A kőszívű ember fiai, A Pál utcai fiúk, Egri csillagok, Édes Anna, Légy jó mindhalálig, Szent Péter esernyője.

történelmi válogatásban játékfilmek szerepelnek, köztük A tizedes meg a többiek, Budapesti tavasz, Feldobott kő, Hideg napok, Szamárköhögés, Valahol Európában. Mind fontos vizuális lenyomat egy korról, a magyarság létét meghatározó történésekről. Dokumentumfilmek között is böngészhetünk, az ide bekerült filmek a Pócspetri, Pergőtűz, A Dunánál, Én is jártam Isonzónál, ezek a magyar történelem traumáit feltérképező művek, a túlélők vallomásaival. S ott vannak a személyes kedvenceim, kiválóak egy délutáni, ebéd utáni pihenő kitöltésére, az ifjúsági filmek. Például a Keménykalap és krumpliorr, Égigérő fű, Hahó, Öcsi, emellett a gyerkőcök számára a magyar animáció gyöngyszemei, a Vuk, Szaffi, Vili, a veréb vagy Lúdas Matyi.

Hol? A linken.

 

Hangos irodalom

Lackfi János költő karanténszínházba kezdett. Mulattat bennünket, és mint mondja, önmagát is. Saját szövegeit olvassa fel, frissen írottakat és régebbieket is, a felolvasás előtt beszél róluk, velük és velünk, akik hallgatjuk. Videói visszanézhetőek, mindennap 12 és 18 órától élőben követhető. Emellett Gryllus Dániel zeneszerzővel, a Kossuth-díjas Kaláka együttes alapítójával összefogva a nagyhét alkalmából közösen írtak új dalokat, melyek a Várkert Bazár Facebook-oldalán találhatóak.

Hol? Lackfi János és a Várkert Bazár Facebook-oldalán.

Péterfy Gergely íróval nemrég még élőben beszélgettünk (ezt az interjút önök is olvashatták). A szerző folytatásban olvassa fel saját sikerregényét, a Kitömött barbárt. A könyv története röviden: 1796-ban Kazinczy Ferenc hétéves börtönbüntetését tölti Csehországban, amikor is Bécsben meghal barátja, Angelo Soliman. Holttestét császári parancsra kitömik, és kiállítják a Természettudományi Múzeumban. Harminchat évvel később Török Sophie, Kazinczy özvegye elmegy a múzeumba, hogy szembenézzen a kitömött testtel.
Péterfy és Kazinczy Ferenc kapcsolata valamikor a ’80-as évek végén, egy Frankel Leó utcai cselédszobában kezdődött. A belső udvarra néző szoba korábban Péterfy nagyapjáé, Jékely Zoltáné volt, aki hatalmas könyvgyűjteményt hagyott maga után. Ebből választotta ki unokája Kazinczy levelezésének második kötetét, itt bukkant rá Angelo Soliman történetére. Hát hallgassuk meg, hogyan olvassa fel a szerző ezt az igen izgalmas regényt.

Hol? Péterfy Gergely Facebook-oldalán.

Péterfy-Novák Éva (az író felesége) könyve, az Egyasszony is megszólal, a hangot Tenki Réka színművésznő kölcsönzi hozzá. Most már valóban nem lehet kifogásunk, hogy miért nincs időnk és kedvünk kortárs szerzőket olvasni. Megteszik ezt mások helyettünk, nekünk. Esti mesék felnőtteknek.

Hol? Tenky Réka Facebook-oldalán.

 

Virtuális séta a világ legnagyobb múzeumaiban

Ahhoz, hogy hús-vér valónkban ténylegesen is bejárjuk ezeket a múzeumokat, sok-sok pénz és idő szükséges (persze minden időt és pénzt megérnek), most azonban kapunk belőlük egy jó nagy szeletet — ingyen. És hogy hova utazhatunk az egerünket mozgatva? Emeljünk ki néhányat a sorból: például a British Museumbe vagy a Tate Modernbe Londonba, a New York-i Guggenheim-múzeumba és a Modern Művészetek Múzeumába, azaz a MOME-be, a párizsi d’Orsay múzeumba, a firenzei Uffizi képtárba, a melbourne-i nemzeti galériába, a Picasso Múzeumba Barcelonába, s a sornak itt még nincs vége.

Hol? A linken.

 

QuizNight — minden hétfő este

S hogy egy picit haza is beszéljek, a QuizNight sem szűnt meg (melynek évek óta Vajdaság több városa is résztvevője), csak ezentúl a saját nappalinkat kell pubbá alakítanunk, összegyűjtenünk barátainkat egy konferenciabeszélgetésbe, s máris törhetjük a fejünket a válaszokon, melyeket egy online felületen versenybe is küldhetünk. Játsszunk együtt több mint 1500 emberrel határokon kívül és belül!

Hol? A játékba a QuizNight.hu nevű Facebook-oldalon szállhatunk be minden hétfőn este 8 órakor.

És ha még ez sem elég, keressünk rá kedvenc együttesünk albumára, s elalvás előtt hallgassunk zenét, mint akkor, amikor még nem volt minden szobában tévé vagy számítógép, csak egy rozoga hifi. Aztán ha már megtehetjük, ugyanezt élőben is csináljuk meg. Színházazzunk, járjunk múzeumba és galériába, üljünk az első sorban kedvenc előadónk koncertjén. Addig is, még egy picit maradjunk otthon!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..