home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A művészet az online térbe költözött (1.)
Szerda Zsófi
2020.04.17.
LXXV. évf. 15. szám
A művészet az online térbe költözött (1.)

Virtuális múzeumtúrák, karantén-drámaverseny, ingyen nézhető magyar klasszikusok, online koncertek és élő bejelentkezések. Az ember mindenhez tud alkalmazkodni. Még az addig elképzelhetetlennek tűnő helyzetekhez is.

A művészek s a művelődésben dolgozók eddig is használták az online felületeket, most viszont érthető okból ez maradt az egyetlen platform, ahol tarthatják a kapcsolatot a közönségükkel. Ha eddig valaki véletlenül azt gondolta volna, hogy a művészet másodlagos, akkor most képzelje el az otthon töltött napjait filmek, zene, színházi előadások és könyvek nélkül.

Az eddig fizetős oldalak legtöbbje ingyenessé vált, a fotelből nézhetjük kedvenc színházainkat, sétálgathatunk múzeumokban, vagy hallgathatjuk imádott előadónkat muzsikálni.

Összegyűjtöttem hát a kedvenceimet, válogassanak!


Színházaink a YouTube-on

Most nem lehet kifogás, hogy nincs időnk, pénzünk, lehetőségünk, vagy hogy esik az eső, hiszen házhoz jönnek az előadások, csak be kell kapcsolni a laptopot hozzá. Jó, ez azért nem ugyanaz, mint ott ülni a nézőtéren, s arra várni, hogy lemenjen a fény, kezdődjön a darab, de azért így is nagy élmény lehet. A szabadkai Népszínház Magyar Társulata már össze is állította repertoárját áprilisra. 10-én a Vörös, 17-én az Amadeus, 24-én a Nyolc nő, május 1-jén pedig az Édes Anna című előadásokat nézhetjük meg a színház közösségi oldalán, illetve a YouTube-on. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is túl van már néhány élő közvetítésen, láthattuk például a The beachet, a Turbo Paradisót és a Terápiát, ma, április 8-án este 8-tól pedig a Vojáger kerül fel a YouTube-ra. Háromnaponta nézhetünk meg új darabot, a színház tervei között szerepelnek már nem játszott és még repertoáron szereplő előadások is, például a Szardínia, Dogs and Drugs, Tango, Vér, Brecht The Hardcore Machine, Godot-ra várva, Exodus, X, Urbi et Orbi, One Girl Show stb. Most csak így lehet tartani a kapcsolatot az otthon ülő közönséggel. De elutazhatunk egy-egy romániai színházba is a fotelből, hiszen a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Kolozsvári Állami Magyar Színház is elérhetővé tette több előadását. Olyan nincs, hogy ne legyen színház, így Budapesten megalakult az Első Magyar Karantén-színház, a TRIP hajó igazgatójának, Magács Lászlónak az indítványozására. A virtuális társulat tagjai: Láng Annamária, Rába Roland, Vecsei H. Miklós, Trill Zsolt, Kamondy Ági, Georgita-Tenki Dalma, Martinkovics Máté, Jenővári Miklós, Balázs Júlia, Fabacsovics Lili, Divinyi Réka és Magács László. Megalakulásuk óta már több rövidebb előadást bemutattak a TRIP hajó oldalán.

 

Karantén-drámaverseny

Ha színház, akkor dráma. Lehet, hogy eddig soha nem jutott eszébe egy átlag színházkedvelőnek drámát írni, de most itt az alkalom, hogy kipróbálja magát. Olyan egyfelvonásos drámai műveket vár a fent említett Első Magyar Karantén-színház és a Litera, amelyek a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett rendkívüli élethelyzetre reflektálnak. Beküldési határidő: 2020. április 15-e. Kikötések: a szereplők száma legfeljebb 3 legyen, a dráma terjedelme ne több, mint 40 perc, legyen új mű, egy személy csak egy alkotást küldhet be kizárólag saját néven, saját e-mail-címről. A felkért írók és a nyílt pályázaton részt vevő alkotók művei közül a legjobbakat felolvasószínházi formában, neves rendezőkkel és színészekkel adja elő az Első Magyar Karantén-színház. Az előadásokat élőben közvetítik a TRIP hajóról. A munkákat a litera@litera.hu e-mail-címre lehet beküldeni, KARANTÉN-SZÍNHÁZ tárgymegjelöléssel. A pályázatokat Word-formátumban kell csatolni, a dokumentum címében pedig a pályázó neve kell hogy szerepeljen. A műveket első körben a Litera irodalmi portál szerkesztősége és az Első Magyar Karantén-színház tagjai bírálják el: ők választják ki az előadásra leginkább alkalmas egyfelvonásosokat. A bemutatott művekről közönségszavazás dönt, mely az utolsó előadás közzététele után indul. A közönségtől függ tehát, hogy kié lesz az első, a második és a harmadik díj, valamint az azzal járó pénzjutalom (300 000, 200 000 és 100 000 forint).

 

Rádiójáték

A kerti munkálatok közben a háttérben zene vagy valami egészen más is szólhat. Például egy hangoskönyv vagy egy rádiójáték. Ajánlok is egyet, melyet az elsősorban filmekből és színházi produkciókból ismert Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya készített. A rádiójáték alapját a színésznő édesanyjának, Illyés Kinga erdélyi előadóművésznek, színésznőnek a lehallgatási dossziéi adják a ’70-es évekből. A 2004-ben elhunyt színésznő hangja ismerős lehet számunkra például A kis herceg bakelitlemez-verziójából. Mielőtt a rádiójátékot meghallgatnánk, nézzünk meg egy általa előadott Kányádi Sándor- vagy Szilágyi Domokos-verset, netán egy népdalt. Minden bizonnyal nagy hatással lesz ránk. A ’60-as, ’70-es és ’80-as évek egyik legismertebb erdélyi magyar színésznője volt, akit — mint utólag kiderült — rendszeresen lehallgatott a román titkosszolgálat. Néhány évvel a művésznő halála után a lánya, a szintén színésznő Török-Illyés Orsolya hozzájutott az édesanyja megfigyeléséről és lehallgatásairól készült dossziékhoz, és férjével úgy döntöttek, hogy hangjátékot készítenek belőle. A dokumentumok mennyisége körülbelül 3000 oldalra rúgott, mintegy húsz év történéseit tartalmazza. A hangjátékban a párbeszédek pontosan úgy hangzanak el, ahogy azt a titkosszolgálat munkatársai lejegyezték. Olyan színészek hangját halljuk, mint Zsótér Sándor, Hegedűs D. Géza, Szilágyi Tibor, Máté Gábor, Trokán Nóra, Sárosdi Lilla és Katona László. Illyés Kinga a lánya, Török-Illyés Orsolya hangján szólal meg. (https://anchor.fm/obiectiva-theodora)


Koncert a balkonról

Egy kis zenei csemegét is ajánlanék annak, aki szereti a harmonika hangját. Móser Ádám ugyanis mindennap kiáll a teraszára, s egy rövid koncerttel szórakoztatja az utcát, a szomszédokat és persze mindenki mást, aki otthon, a gépe mellett hallgatja. Igazán lélekemelő dallamok, melyek segítenek elutazni egy francia, sajttól bűzlő utcácskába vagy a tangó hazájába, Argentínába. Hallgassátok Ádámot minden délután 17 órakor a Facebook-oldalán.

(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..