home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A munkát mások végezték el
2016.05.22.
LXXI. évf. 20. szám
A munkát mások végezték el

Élesen bírálták a hétvégén Angela Merkel német kancellárt a szövetségi parlament (Bundestag) ellenzéki és kormánypárti oldaláról is a menekültválság kezeléséről kötött EU—Törökország-megállapodás miatt.

Bírálják a német kancellárt

Élesen bírálták a hétvégén Angela Merkel német kancellárt a szövetségi parlament (Bundestag) ellenzéki és kormánypárti oldaláról is a menekültválság kezeléséről kötött EU—Törökország-megállapodás miatt.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unión (CDU) kívül a Bundestag valamennyi pártja jelezte fenntartásait. Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Welt am Sonntag nevű vasárnapi lapnak azt mondta, hogy ugyan nem ellenzi a tárgyalásokat Törökországgal, de „veszélyes függő viszonyt kialakítani Ankarával”, és nem szabad reagálni a fenyegetésekre. Szerinte nem a menekültválság közös kezeléséről kötött egyezség miatt csökken a Németországba érkező menedékkérők száma, hanem a balkáni migrációs útvonal lezárása miatt. „A munkát mások végezték el, kizárólag Ausztria és a balkáni országok döntéseiből profitálunk” — mondta Horst Seehofer. Hozzátette, hogy Bajorország akár rendőrökkel is kész segíteni Ausztriának az osztrák—olasz határon fekvő Brenner-hágó biztosításában, hogy semmiképpen ne ismétlődjék meg a tavalyi menekülthullám.

Hasonlóan vélekedett Sigmar Gabriel alkancellár, a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) elnöke a Der Spiegel című hírmagazinban megjelent interjúban. A megállapodás szerint egyébként vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20-a óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Az uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében — egy egyelőre 72 000 fős kontingens erejéig — legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban megkezdett tárgyalásokat. A vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie. Hiányosságok a többi közt a terrorizmus elleni fellépés szabályozásában mutatkoznak, Recep Tayyip Erdoğan azonban május elején bejelentette, hogy szó sem lehet a terrorizmus elleni harcra vonatkozó török törvény módosításáról. (Privatbankar.hu)

Pelenkát kell hordaniuk

Az amerikai csirkefeldolgozók munkásai még annyi szünetet sem kapnak a feletteseiktől, hogy kimehessenek a mosdóba. A megdöbbentő riportot az Oxfam jogvédő szervezet készítette az ágazatról. Azóta igyekeznek elérni, hogy a munkások jobb körülmények között dolgozhassanak, és hogy a szövetségi hatóságok is hassanak a cégekre. A legsúlyosabb gondok egyike, hogy a nagyvállalatok még mosdóba sem engedik ki a dolgozóikat, így a futószalag mellett kell végezniük a dolgukat. Ehhez pelenkát hordanak, közben pedig veszélyesen kevés folyadékot isznak. Kénytelenek elviselni a sok fájdalmat és kényelmetlenséget, pedig a helyzet az egészségüket is veszélyezteti. (Faktor.hu)

Százkilenc kilogramm kokain

Ekkora mennyiséggel kaptak el egy perui rendőrfőnököt a dél-amerikai ország északi részében — közölte az RPP helyi rádióadó vasárnap. A csendes-óceáni partvidéken található Santa tartomány Nuevo Chimbote nevű körzetének rendőrfőkapitányát drognyomozók kapták el szombaton, miközben két kábítószer-kereskedővel közösen utazott egy tehergépkocsiban Tortugas fürdővárosba.

Rendőrségi jelentések szerint a trió a kokaint hajón akarta továbbszállítani. Kolumbia után Peru számít a második legnagyobb kokaintermelő országnak. (Mno.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..