home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
A múltból élő, jelenhez kapcsolódó hagyományok
Zséli Ágnes
2019.07.05.
LXXIV. évf. 26. szám
A múltból élő, jelenhez kapcsolódó hagyományok

Sikeres évet zárt a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület

Népzenétől volt hangos a zsúfolásig megtelt Törökbecse Községi Művelődési Ház színházterme a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület évadzáró műsorán. A rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt bizonyították, hogy a népi hagyományoknak volt, van és lesz is jövője a bánáti faluban.

A huszonhét éves, sikeres múltra visszatekintő egyesületben a legkisebbektől a felnőttekig mintegy nyolcvanan táncolnak, énekelnek, és a lelkes hagyományápolás mellett — mint minden évben — az idén is számos szemle, népzenei vetélkedő kitűnő eredményével dicsekedhetnek. A hagyományápolás a település magyar közösségében nem ismer határokat, hiszen az egyesület tagjai szívvel-lélekkel teszik a dolgukat, legyenek ovisok, általános, középiskolások vagy akár felnőttek, közöttük családanyák és -apák. 


Becsei Szebasztián és Erős Lilla (Erős Molnár Angéla felvételei)

Az évadzáró műsor kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy az elsajátított, jól begyakorolt tudást bemutassák a nagyszülőknek, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek. Ilyenkor a művelődési ház nagyszínpada népviseletbe öltözött résztvevőkkel telik meg, akik szólóéneket, népi gyermekjátékokat vagy a Fokos zenekar kíséretében különféle tájjellegű táncokat mutatnak be.

Vannak törökbecsei családok, melyekből két vagy akár három csemete is a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában ropja a táncot.


A Kiscsutorás énekcsoport

A hatéves Nagy Noémi tavaly szeptemberben csatlakozott táncos lábú társaihoz, s örömmel dicsekedte, hogy a vezetéknevének megfelelően ő már bizony olyan „nagy”, hogy a Cifrázó tánccsoportban több népi gyermekjátékot is elsajátított. A nyolcéves Király Csaba az évadzáró műsoron a Parapács tánccsoportot erősítette, sőt, azt is elmesélte, hogy ikertestvérével, Csengével immáron három éve rendszeresen járnak a próbákra, fellépésekre, s mindezt a jövőben is így teszik majd. A másodikos Erős Lilla két csoportban is táncolt, a Parapácsban, valamint a Cifrázóban. Emellett sikeres évet könyvelhet el, hiszen gyönyörű énekhangjával ezüst minősítésben részesült a legutóbbi Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn. A tagok többsége a 2003-ban megalakult, akkor még kisiskolásokat felölelő Csalogató tánccsoportban „nőtt fel”. Az egyesület keretében működő, több mint tizenöt éves Csalogató néptáncegyüttesben az ifik táncolnak. A tizennyolc éves Rényi Attila azt is megjegyezte, hogy a csoportban a középiskolások mellett családanyák, családapák is aktívak, hiszen a hagyomány ápolását nem lehet megunni, különösen, ha az ember szívvel-lélekkel teszi. 


A Cifrázó tánccsoport

A Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület évadzáró műsorán a szólóénekesek mellett több tánccsoport is bemutatta mindazt, amit az elmúlt évben tanult meg az oktatóktól. Minderre az oktatók és a vezetőség egyaránt büszke. Fábián Mihályfi Elvira néptáncoktató boldogan jegyezte meg, hogy a kitartó munkájuk gyümölcsözött.

— Az évadzáró műsoron négy tánccsoportunk lépett fel. A legkisebbek — az óvodásokat felölelő Cifrázó csoport — vajdasági népi játékokat mutattak be. Velük az ősszel kezdtünk dolgozni, s mondhatom, hogy lelkesen, örömmel járnak a próbákra, sőt, mind többen csatlakoznak a kicsik csapatához. Az alsósokból álló Parapács somogyi táncokkal tündökölt, a felsősök pedig, vagyis az Aprókák — akik már nem is oly aprók, hiszen a tánccsoportban nőttek fel — rábaközi táncokkal színesítették a műsorunkat. A gömöri táncokat a legidősebbekből álló Csalogató néptáncegyüttesünk mutatta be. Tavaly szeptemberben szólistákkal, kórusokkal is kezdtünk foglalkozni, mely aktivitás a fiúk érdeklődését is felkeltette. A szólistáink — Becsei Szebasztián, Bálint Ervin, valamint Erős Lilla — ezüst minősítésben részesültek a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn. Emellett pedig gyönyörűen dolgozik a Cseperke leány- és a Kiscsutorás fiúkórusunk is. Az idén bővítettük a különféle versenyeken való részvételünket. Első alkalommal indultunk a Horgoson megrendezett Dunán innen, Tiszán túl nevű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató versenyen, melyen egy bronz helyezést is kiérdemeltünk, Vastag Annamária pedig ezüst minősítést szerzett. A Kőketáncról sem jöttünk haza üres kézzel, hiszen a somogyi táncokat bemutató Parapács tánccsoportunk bronz, a rábaközi tájegység táncát felvonultató Aprókák csoport pedig ezüst oklevélben részesült. Visszatekintve az elmúlt évre örömmel telik meg a lelkünk, s a jövőre vonatkozóan is új terveket szövünk. Reméljük, hogy az egyesületünk égisze alatt a hagyományápolókhoz még többen csatlakoznak majd, hiszen mindannyiunkban, de főként bennük van a jövő.


A Csalogató néptáncegyüttes

Babó Julianna, az egyesület elnöke hozzáfűzte, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület már 2002 óta töretlenül ápolja a hagyományokat, s ezt teszi a jövőben is. Az elnök, Szajbély Mihály gondolatát idézte, mely pontosan körülírja a bánáti falu egyetlen magyar egyesületének a kitartó, odaadó munkáját, sikerét: „Hagyomány az, ami él a múltból, kapcsolódik a jelenhez, és folyamatosan bővül a jelen múlttá válása által.”

Az est fénypontjaként a Bokréta kézimunkacsoport gyönyörű kézimunkái mellé a színpadra a Gyöngyösbokréta zászlóját is kihelyezték, hiszen a helyieknek, a tagoknak, a néptáncoktatóknak, az elnökségnek, illetve minden falubelinek megtisztelő és felemelő az, hogy jövőre Törökbecse lesz a házigazdája a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták szemléjének, a Durindónak és a Gyöngyösbokrétának.


A Cseperke énekcsoport

 

 

Képek:

Becsei Szebasztián

Erős Lilla

A Cifrázó tánccsoport

A Csalogató néptáncegyüttes

A Cseperke énekcsoport

A Kiscsutorás énekcsoport

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..