home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A múlt történelem, a jövő titok, a jelen ajándék
László Edit
2021.04.07.
LXXVI. évf. 14. szám
A múlt történelem, a jövő titok, a jelen ajándék

2012-ben ért az a megtiszteltetés, hogy a Hét Nap Lapkiadó Kft. igazgatói pozíciójába kerülhettem. Nagy élmény volt számomra, hogy a média világát nemcsak hírfogyasztóként, olvasóként ismerhetem, hanem teljesen más szemszögből is lehet rálátásom egy sajtótermék tartalmának születési folyamatára — akár indirekt módon. A Hét Nap állomása az életutamon valahol talán sorsszerű is volt, hiszen a kertvárosi utcánk szomszédságában lakott a hetilap néhai főszerkesztője, Mészáros Zakariás, akire kislányként nagy tisztelettel néztem, amikor pipával a szájában kiszállt Citroënjéből.

Közgazdászként volt alkalmam dolgozni külföldi magán-, illetve multicégnél, valamint állami vállalatokban is. Természetesen mindegyik ügyvitele a maga profiljában másként volt kihívás, de abban hasonlítottak, hogy a törvénytisztelő, korrekt, átlátható gazdasági folyamatok beállítása és a piaci viszonyokhoz képest a maximálisan kihozható pozitív gazdasági eredmények produkálása volt a lényeg.

A Hét Nap szerkesztősége 2012-ben is egy relatív kis közösségnek számított. Több olyan szegmense volt a munkaszervezésnek és a gazdasági folyamatoknak, amelyeken igencsak időszerű volt változtatni annak érdekében, hogy a szerkesztőség felvegye a tempót a modern kori trendekkel.

A humán erőforrás átszervezése, valamint a működési költségek átcsoportosítása és ezen belül egyfajta racionalizáció azt a célt szolgálta, hogy a lapkiadó egy lendületes és korszerű gazdasági egységként tevékenykedjen tovább. Néha ezek a váltások, változtatások nem voltak könnyűek, de meg kellett őket lépni, a közös ügy érdekében. Ilyenkor bármennyire nehéz is, felül kell kerekedni az egyéni érzelmeken, érdekeken, változtatni a beidegződött, múltbéli szokásokon, gyakorlatokon.

Megtisztelő, hogy olyan nagynevű szerkesztőket és újságírókat ismerhettem meg személyesen (a teljesség igénye nélkül), mint Dudás Károly, a néhai Orosz Ibolya, Molnár Krekity Olga, Kovács Nándor és még sokan mások, akik évtizedekig a hetilap szerkesztőségének munkatársai voltak.

A Hét Nap a vajdasági magyarság legrégibb hetilapjaként a kezdetektől az itt élő magyar emberek egyetemes kultúráját, hagyományainak ápolását tűzte ki célul, mindezt pedig igényes nyelvezetű és színvonalas tartalmakkal az oldalain. Éppen ezért volt fontos, hogy a 2012-ben kezdődő generációváltással fokozatosan olyan új, fiatal kollégákat vonzzunk be, akik méltó módon tudják majd folytatni ezt az irányvonalat.

Egy újság szerkesztősége akkor lehet elégedett, ha minél többen olvassák írásait. Ám ez manapság már nemcsak attól függ, hogy mennyire érdekes és aktuális tartalmakat hoz le, hanem attól is, hogy mennyire tudunk versenyképesek lenni a korszerű internetes felületeken. Honlapunk az utóbbi egy évtizedben folyamatos fejlesztésen, gondozáson esett át, és ennek eredményeként úgy látjuk, sikerült optimális egyensúlyt kialakítani a nyomtatott lap és a netes tartalmaink között, valamint folyamatos jelenlétet elérni a hazai kisebbségi médiapiacon.

A múlt történelem, a jövő titok, a jelen ajándék — ezzel az örök érvényű mondással szeretnék köszönetet mondani és tisztelegni a 75. évét betöltő hetilapnak.

Kívánom, hogy szerdánként még nagyon-nagyon sokáig ott virítson a friss, ropogós Hét Nap az újságárusok polcain. Boldog születésnapot, Hét Nap!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..