home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A múlt tisztelete és a jövő felelőssége
Tóth Lívia
2006.09.13.
LXI. évf. 37. szám
A múlt tisztelete és a jövő felelőssége

Többnapos, rendkívül gazdag városnapi jubileumi programot szervezett Zenta abból az alkalomból, hogy II. Ulászló magyar király ötszáz évvel ezelőtt kiadott adománylevelével városi (civitas) szabadalmakkal é...

Díszülés. A szószéknél Bojan Pajtic, a vajdasági kormány elnöke - Szabó Attila fotója

Többnapos, rendkívül gazdag városnapi jubileumi programot szervezett Zenta abból az alkalomból, hogy II. Ulászló magyar király ötszáz évvel ezelőtt kiadott adománylevelével városi (civitas) szabadalmakkal és a pecséthasználat jogával ruházta fel a települést. A rendezvénysorozat dr. Szeli István akadémikus Tájkép- és portrévázlatok Zenta honlapjára (második könyv) című legújabb kötetének a bemutatójával kezdődött, majd Eisenhut Ferenc (1857-1903) palánkai születésű, neves festőművész retrospektív tárlatának a megnyitójával folytatódott. A nyitó események sorában méltó helyet foglalt el a Tisza menti Fúvószenekar hangversenye a Vénusz mazsorettcsoport közreműködésével és az Illúziók háza elnevezésű tudományos játszóház és kiállítás, amelyet dr. Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének tanára, valamint Körmendi Ferenc zentai atomfizikus ajánlott az érdeklődők figyelmébe. Teret kaptak a kék égbolt és a szél szerelmesei is: a vásártérről és a Népkertből hőlégballonok emelkedtek a magasba. A parkban a virágkötők mérték össze tudásukat, s itt helyezték el a zentai Art 90 festőcsoport szabadtéri műhelyét, valamint a község civil szervezeteinek a sátrait is. A színes kavalkádot két koncert tette élvezetesebbé: a budapesti Republic együttesé és Ðorðe Balaševiæé, a legnépszerűbb vajdasági előadóművészé, akinek a fellépését a JT International szponzorálta.
Hit az Istenben, a hazában és a jövőben
Szeptember 9-én, szombaton neves vendégek érkeztek a Tisza-parti városba. Dr. Habsburg Ottó, a Nemzetközi Páneurópai Unió elnöke, fia Habsburg György nagykövet, a Magyar Vöröskereszt elnöke és dr. Almacht Ottó elnöki tanácsadó, akik ft. Nagy József főesperes úr kalauzolásával megtekintették az épülő Kis Szent Teréz-emléktemplomot és a Szent István-emlékkutat, útba ejtették Stevan Sremac szülőházát, betértek a Szent István-templomba, majd a Városi Múzeumban részt vettek a Testvérvárosi kézfogás elnevezésű találkozón. Zenta, a testvérvárosi kapcsolatainak további bővítése jegyében - Hódmezővásárhely, Kranj és Munkács után - két újabb várossal: Budapest főváros Budavár (Budapest I. kerülete) és Niš város Medijana nevű helyi önkormányzatával kötött együttműködési szerződést. Az ünnepséget dr. Érszegi Gézának, a Magyar Országos Levéltár főtanácsosának Zenta adománylevele 1506-ból című előadása vezette be.
Az együttműködési szerződések aláírása és a zászlócsere előtt dr. Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere szólt az egybegyűltekhez. Mindenekelőtt azt a kérdést tette fel, mit tehetünk a felejtés, a szétszakítottság ellen.
- A mi dolgunk az, hogy ne hagyjuk feledésbe menni a múltat, felidézzük, továbbadjuk, hogy ne csak üres információ, adat legyen, hanem forrás. Forrása a tudásunknak, öntudatunknak, azonosságtudatunknak, a világ s önmagunk látásának. Kell egy másik térkép, vagy inkább kell egy másik ország térképe, ahol igazi történelem íródik azok által, akiknek természetes, hogy az öröklődés nemcsak biológiai folyamat, hanem anyanyelvünket, nemzeti kultúránkat is továbbadjuk gyermekeinknek. Ők azok, akik fenntartották a nemzeti lét folyamatosságát, és akikre most is nagy szükségünk van - hangsúlyozta a budavári polgármester. A jelenlévőket köszöntötte Dragoslav Æirkoviæ, Niš város Medijana önkormányzatának vezetője és Aleksandar Juricsevity Galaj alpolgármester a munkácsiak képviseletében.
Az ünnepi műsor után a velencei Szent Benedictus, a szegedi Szent Vince és a bácsfeketehegyi Szent György Borrend borbemutatója és -kóstolója következett.
Ezután a vendégek feldíszített fiákerekkel a Tisza-parti emlékhelyre hajttattak, hogy az emlékharang megkongatása mellett a zentai csata 309. évfordulója alkalmából elhelyezzék a kegyelet virágait. A fiákeres séta a városban folytatódott a Jézus Szíve-templom előtti térig, ahol a százhalombattai Ifjúsági Fúvószenekar és a zentai Önkéntes Tűzoltótestület Fúvószenekara adott térzenét. A hálaadó ünnepi istentiszteletet is a jeles jubileum alkalmából szolgáltatták, majd következett az Örökség című népitáncgála fellépőinek látványos felvonulása a Tisza-parti nagyszínpadig, ahol a népes közönség a XIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok keretében a XLIII. Gyöngyösbokréta tíz legjobb együttesének gálaműsorát láthatta. Köszöntőt mondott: Dudás Károly Magyar Örökség-díjas író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és dr. Habsburg Ottó, a Nemzetközi Páneurópai Unió elnöke.
- Zenta, bármilyen nehéz helyzetbe került is, hűséges volt a koronához, az anyanyelvhez, a magyar kultúrához, a szabadságért, ha kellett kardot is rántott, és őrizte a legsötétebb időkben is. Ha ez a szabadság még nem is érkezett el végérvényesen, a zentaiak tehetnek azért a nagytekintélyű barátaink segítségével, hogy ez megtörténjen -- mondta Dudás Károly, majd az kívánta mindenkinek, hogy merítsenek erőt ebből az estéből és az együttlétből.
Juhász Attila polgármester a város jubileumi emlékplakettjét adta át a díszvendégeknek, majd dr. Habsburg Ottó főherceg úr, a Nemzetközi Páneurópai Unió elnöke ihletett szavakat intézett a közönséghez.
- Még az ilyen embernek, mint én vagyok, is nagy szüksége van arra, hogy szép és buzdító dolgot lásson. Szeretném megköszönni honfitársaimnak, hogy ezt nekem ma bőségesen megadták. Megmutatták, mennyire él itt a nyelvünk, békében van a határos nyelvekkel, hűségesek a hitünkhöz, hisznek Istenben, a hazában, a jövőben. Sokan azt mondják, otthon Magyarországon is, mivel olyan sok bajunk volt a történelem során, nem bízhatunk a jövőben. Erre Zenta azt válaszolta a mai nappal, hogy bízhatunk benne - hangsúlyozta Habsburg Ottó, aki szerint a szép jövő záloga az, ha az utódok is megtartják azokat az elveket, amelyek a magyarságot naggyá tették.
Az est vendége volt a topolyai Vuk Karadžiæ Művelődési Egyesület tánccsoportja. A tartalmas napra a színpompás tűzijáték tette fel a koronát.
Zentai kézfogás
A községi képviselő-testület díszülését szeptember 10-én, vasárnap tartották meg, amelynek díszvendége volt Sólyom László, a Magyar Köztársaság és Boris Tadiæ, a Szerb Köztársaság elnöke. Ünnepi köszöntőt mondott Juhász Attila polgármester és Bojan Pajtiæ, a Vajdasági Végrehajtó Tanács elnöke.
- ,,Emlékek nélkül nemzetnek híre csak árnyék' - áll előttünk jelmondatként a Vörösmarty-idézet - kezdte beszédét a polgármester, majd arra tért ki, hogy a múlt emlékezésre kötelez, a jelen alkotómunkát kíván, a jövőnek pedig felelősséggel tartozunk. Bojan Pajtiæ magyarul és szerbül mondta el gondolatait, mert véleménye szerint az igazi vajdasági politikusnak mindkét nyelvet ismernie kell. Kifejtette, hogy Vajdaság Európa kicsiben, ez a világ egyetlen olyan régiója, amelyben hat nyelv van hivatalos használatban. Ezt a gazdagságot őrizni kell - figyelmeztetett, majd így fejezte be: Zenta a bizonyítéka annak, hogy Európa nem példakép, hanem szükséglet.
A rendezvény keretében átadták a kitüntetéseket. Zenta község jubileumi emlékplakettjében részesült dr. Burány Béla orvosprofesszor, nyugalmazott egyetemi tanár és dr. Körmendi Ferenc atomfizikus, nyugalmazott rendkívüli egyetemei tanár. Emlékplakettet érdemelt ki dr. Miodrag Mrkšiæ sebészszakorvos, továbbá a Zentai Színtársulat és a Zentai Diáksegélyező Egyesület. Köszönőlevelet vehetett át a budapesti Segítő Jobb Egészségügyi-Humanitárius Alapítvány és az UNICEF belgrádi irodájának képviselője. Közreműködött a zentai Musica Pannonica kamarakórus Juniku Ildikó vezetésével, a Városháza második emeletén pedig Tari László helytörténeti kutató rendezésében Zenta szabad királyi város címmel dokumentumkiállítás nyílt.
Az idei rendezvénysorozatnak külön jelentőséget adott az a tény, hogy Zentán találkozott és tárgyalt a két szomszédos állam, Magyarország és Szerbia köztársasági elnöke. Boris Tadiæ és Sólyom László a képviselő-testület díszülése után ült asztalhoz, és csaknem egyórás beszélgetést folytatott. A zárt körű tárgyalást a sajtótájékoztatón mindketten nagyon konstruktívnak jellemezték. Bevallásuk szerint nemcsak a szerbiai és a magyarországi politikai folyamatokat érintették, hanem szóba kerültek mindazok a feladatok, amelyeket együttesen kell megoldaniuk.
A Tisza-parton, Dudás Sándor topolyai születésű, ma Csongrádon élő művész Révész című jubileumi szobrának a felavatásán az elnök urak ünnepi beszéddel fordultak a szép számban egybegyűltekhez. Boris Tadiæ a zentaiakat a szerb és a magyar kultúra nagyköveteiként jellemezte, akik bizonyítják, hogy felelősséggel viszonyulnak Szerbia és Vajdaság jövője iránt ezekben a nehéz esztendőkben, amikor új, európai szabványokra és munkavitelre van szükség.
- Tisztelt hölgyeim és uraim, köztársasági elnökként mindig a gondját viselem valamennyi itteni nemzeti közösségnek, ugyanakkor figyelmem középpontjába az egyént helyezem, az előrehaladását és jövőjét - mondta Szerbia elnöke, majd a révészről mint jelképről szólt. A szobor a város szellemiségének is emléket állít, amely nem akart megrekedni ezen a parton, átment a túlsó oldalra, megpróbált kijutni a világba.
Sólyom László, Magyarország elnöke hangsúlyozta, a bácskaiak szívós munkával harcolták ki, hogy visszatérjenek a nyugati, európai közösségbe. Virágzó települést hoztak létre a zentai csata után, s ahogyan akkor, ma ismét megnyílt az újrakezdés lehetősége az észak-bácskai régió, egész Vajdaság, sőt egész Szerbia előtt, de mindez függ a szerbiai választópolgárok döntésétől is. Attól, hogy milyen kormányt, parlamentet választanak maguknak, milyen alkotmányt fogadnak el. Az Európához való visszatéréshez szükség van a demokratikus erők összefogására. Magyarország őszintén kívánja és segíti ennek a folyamatnak a sikerét.
- Reméljük, hogy Szerbia és a Vajdaság minden polgára élvezheti a jogállam biztonságát, személyes biztonságban és békében élhet itt. Nem kell senkinek attól tartania, hogy támadásoknak lesz kitéve csupán azért, mert más a nemzetisége, az anyanyelve. Tadiæ elnök úr személyes garanciát vállalt arra, hogy nem ismétlődnek meg a vajdasági kisebbségek, köztük a magyarok elleni támadások - emelte ki Sólyom László, és hozzátette, a kisebbségeknek biztosítani kell azt is, hogy megfelelő arányban legyenek jelen a közigazgatásban, a belügyben, a bírósági apparátusban.
A szobor leleplezésénél közreműködött a százhalombattai Ifjúsági Fúvószenekar és a zentai Önkéntes Tűzoltó Testület Fúvószenekara, verset mondott Mirela Maèak, népdalt énekelt a Szélrózsa leánykórus.
A rangos vendégek vasárnap délután ellátogattak a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumba és Kollégiumba, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetbe és a városi kórházba, a Zentai Alkotóházban pedig találkoztak a délvidéki kulturális és civil élet képviselőivel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..