home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A múlt kísértete
2016.05.28.
LXXI. évf. 21. szám

Tisztogatások, leváltások, Šešelj újbóli aktivizálódása jellemezte a múlt hetet. Kísértenek a kilencvenes évek?

Minden törvényes

Az elmúlt napokban leváltották a VRTV programigazgatóját, Slobodan Arežinát, ezután pedig lemondott Srđan Mihajlović igazgató, Marjana Jović, az Újvidéki Televízió igazgatója, illetve 14 szerkesztőt is leváltottak. Aleksandar Vučić miniszterelnök szerint a Vajdasági Rádió és Televízióban bekövetkezett leváltások teljesen törvényesek, a politikához semmi közük sincs. (Tanjug)

Az RTS-t is szét kell kergetni

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke szerint a Szerbiai Rádió és Televízióban (RTS) is végbe kell mennie annak, ami a VRT-ben éppen folyamatban van. A radikálisok elnöke úgy fogalmazott, hogy a felhalmozódott üledéket egyszerűen ki kell söpörni ebből az intézményből. Šešelj szerint a VRTV a Demokrata Párt és az amerikaiak érdekében dolgozott. (Beta)

Júniusban alakul meg az új kormány

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, miután találkozott és megbeszéléseket folytatott Tomislav Nikolić köztársasági elnökkel, kijelentette, hogy az új kormány júniusig meg fog alakulni, s két területet leszámítva már azt is tudja, kik lesznek név szerint az új kabinet tagjai. A volt és leendő kormányfő kilátásba helyezte, hogy a következő mandátumban vélhetőleg alkotmánymódosításra is sor fog kerülni, s az ehhez szükséges kétharmados többség is meglesz. A Večernje novosti egyébként úgy tudja, hogy a kérdéses két terület az egészségügyi és a mezőgazdasági tárca. (Tanjug, Večernje novosti)

Šešelj nem ment el Nikolićhoz

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke nem ment el azokra a választások utáni konzultációkra, amelyekre Tomislav Nikolić köztársasági elnök hívta meg a parlamentbe bejutott pártokat. A radikálisok elnöke ugyanis továbbra sem hajlandó kommunikálni egykori legközelebbi párttársával, akit személyesen tesz felelőssé a pártszakadásért. Ezért a megbeszéléseken Nemanja Šarović és Nataša Jovanović vett részt a 22 mandátumot szerzett Szerb Radikális Párt nevében. (Beta)

Továbbra is kérdéses a liga és a haladók szövetsége

Noha Alibunar községben a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga közösen alapította meg a hatalmi többséget, továbbra is erősen kérdéses, hogy mindez tartományi szinten is így lesz-e. Legalábbis erre utalnak azok az információk, amelyek e két párt vezetőségéből jutnak el a médiához. (Večernje novosti)

Vuk Jeremić jelöltsége

Szerbia Vuk Jeremić egykori külügyminisztert jelöli az ENSZ főtitkári tisztségére. Több nyugati nagyhatalom egyébként ellenzi a jelöltségét. Jeremić a Politika napilapnak adott interjújában cáfolta, hogy az oroszok vagy a kínaiak embere volna. (Fonet)

Már nem az állami munkahely az álom

Szerbiában az állami munkahelyek sokat veszítettek eddigi népszerűségükből. Ezt mutatja egy 10 000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás, mely szerint a megkérdezettek csaknem 40 százaléka legszívesebben egy külföldi cégnek dolgozna, miközben az állami intézményeket csak a megkérdezettek minden negyedike jelölte meg. Ami a fizetési elvárásokat illeti, ugyancsak nagy eltérések tapasztalhatóak a válaszokban. A legfiatalabbak (18 év alattiak) havi 155 000, a 19 és 25 év közöttiek 58 000, a 31 és 35 év közöttiek 75 000, a 36 és 40 év közöttiek 78 000, a 40 év felettiek pedig 79 000 dináros átlagfizetést szeretnének. A nők átlagban 65 000, a férfiak pedig 80 000 dinárt tartanak elfogadhatónak. A megkérdezettek 73 százaléka szívesen váltana munkahelyet. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..