home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A múlt idők épületeit kutatva
Bacsik Lőrinc Natália
2022.04.15.
LXXVII. évf. 15. szám
A múlt idők épületeit kutatva

Dr. Szilágyi Mária sokat tett azért, hogy minél több, építészettel kapcsolatos tényt, ismeretet mentsen meg Magyarcsernyéről az utókor számára. Rengeteget kutatott a faluban és környékén, több kötete is megjelent már, melyben a régmúlt idők épületeit s ezáltal a lakóit, az akkori időszakot mutatta be.

Szilágyi Mária jelenleg az Újvidéki Egyetem Építészeti és Városrendezési Tanszékén tanít, a végzettsége: az építészet doktora, műemlékvédelmi szakmérnök. Nemrégiben díjban részesült a könyve a VMMSZ Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázatán. A művészeti könyvek és albumok kategóriájában nyert az Antal Szilárddal közös könyvük, az Üzenetek a falakról 2: a zsidóság jelei. Mint mondta, ez a folytatása a 2019-ben megjelent Üzenetek a falakról című könyvnek, melyben az újvidéki Mária neve római katolikus templom falfirkáit próbálták megfejteni.

— A 2020-ban megjelent kötetben az újvidéki zsinagóga külső és belső falain lévő feliratoknak, neveknek jártunk utána. Igazából egy kicsit játékos módon próbáltuk megfejteni, hogy kik voltak a feliratok (nevek) mögött rejtőző személyek. Néha egészen biztosan be tudtuk azonosítani őket, és levéltári források, korabeli újságok segítségével rekonstruáltuk az életrajzukat. Máskor több azonos nevű személy is jelentkezett, itt csak feltételeztük, hogy ki is volt a tettes. Igazából egy nyomozás az egész könyv. A kutatás folyamán az is kiderült például, hogy azok közül, akik otthagyták a névjegyüket, a későbbiek során többen is fontos szerepet töltöttek be a város életében. De sajnos tudjuk, hogy a zsinagóga a II. világháború alatt gyűjtőtáborként is szolgált, így egy-egy személy utolsó jelei, üzenetei is lehettek a falba vésett írások… Találtunk érdekes rajzokat, melyeket szintén bemutattunk a könyvben, emellett a bevezető rész magáról a zsinagógáról, a zsinagóga építésének körülményeiről szól. Ezáltal Újvidékről is adtunk egy kis ismertetőt, azaz a városnak a XX. század első feléből való életéről, a zsidó lakosság társadalmi helyzetéről. A kiadványt a Művészeti Akadémia és a CULTstore Egyesület jelentette meg — mesélte Mária, és azt is elmondta, a könyvet két alkalommal mutatták be Újvidéken. — Először a Vajdasági Levéltárban, a témához kapcsolódó kiállítás keretében ismerhette meg a közönség, másodszor az Újvidéki Zsidó Hitközség székházában. Tervezünk még könyvbemutatót Budapesten is. Egyébként mindenki nagyon érdekesnek találta, hiszen egyedi megközelítése ez az örökségnek, melyet az előttünk élők hagytak ránk.

* Neked ez már hányadik könyved?

— Több mint tíz jelent meg eddig. Főleg a kollégákkal együtt írjuk őket, ketten, hárman, de van olyan is, amelynek én vagyok az egyetlen szerzője.

* Miért fontos számodra a díj?

— Azért, mert ezzel elismerik a munkánkat, és értékelik… Erőt és lendületet ad ahhoz, hogy tovább folytassam, folytassuk a kutatásokat, új könyvek alkotását.

* Vannak-e újabb tervek, témák a következő kiadványokhoz?

— Azóta már jelent meg új könyvünk, az újvidéki vasútállomásról, egy katalógus Újvidék vasúti örökségéről és szintén egy katalógus a nagybecskereki cukorgyárról. Az idén is tervezünk néhány publikációt. Mindegyik az épített örökséggel foglalkozik, de nemcsak tudományosan mutatja be, hanem társadalmi kontextusba helyezve, bekapcsolva a szellemi örökséget is, tehát nem pusztán magát az épületet, épületeket.

Máriát ismerve biztosan tudom, hogy még sok könyvnek lesz szerzője. Kíváncsisága, akaratereje, alkotókedve nem hagyja nyugodni, ami nem is baj, hiszen a célja minél több régi jelet, nyomot, épületet, alkotást körüljárni, kutatni, könyvbe róni — s ezáltal megóvni az utókornak.


Fotók: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..