home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„A múlt a jövendő tükre”
Tóth Lívia
2020.11.02.
LXXV. évf. 44. szám
„A múlt a jövendő tükre”

Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából Zentán a Felsővárosi köztemetőben kegyeletadó rendezvényt tartottak, melyen mindazokra a hősökre és mártírokra emlékeztek, akik életüket áldozták, vérüket hullatták a városért és népéért. A kálváriadombon az ünnepi szentmisét ft. Szeles Oszkár plébános úr celebrálta, a megemlékezés szónoka Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere volt.

A szentmise után sírszentelés, alkalmi műsor és koszorúzás következett az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc, valamint az 1944-es ártatlan áldozatok emléksírhelyénél.

Miután ft. Szeles Oszkár megszentelte a két emléksírhelyet, a kegyeletadókhoz Sztantity Szebasztián, Zenta község tanácsának tagja szólt. Hangsúlyozta, ezekben a napokban nemcsak a saját halottainkra emlékezünk, hanem mindazokra, akik előttünk jártak, és az életük, örökségük fontos a város számára.

— A múlt a jövendő tükre, mondotta Kossuth Lajos, ezért kötelességünk a múlt előtt főt hajtani. Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc zentai hőseinek neve csak töredékében ismert, azt azonban tudjuk, hogy a szabadságot nem egy arctalan tömeg vívta ki, hanem a közös célokért tenni tudó és akaró egyének teremtették meg. Ez az összefogás azóta is a magyar nemzet leggazdagabb erkölcsi és érzelmi erőforrása. Az 1944-ben ártatlanul kivégzett áldozatok emléksírhelyénél állva még inkább kötelességünk az emlékük őrzése és a kegyeletadás. A hangsúly az ártatlan szón van, ezért is kell emlékeznünk rájuk minden évben. Emlékeznünk és emlékeztetnünk, hogy ők mi vagyunk. Hetvenhat év elmúltával sem halványulhat a rettenet emléke — mutatott rá beszédében Sztantity Szebasztián.

A műsorban közreműködött a zentai Pöndöly asszonykórus Tóth Rozália vezetésével.

Magyarország szabadkai főkonzulátusa képviseletében dr. Csige Gábor vezető konzul helyezte el az emlékezés virágait, a Magyar Nemzeti Tanács nevében mgr. Hajnal Jenő elnök rótta le tiszteletét, Czegledi Rudolf polgármester és Szabó Dékány Zsófia, a községi képviselő-testület elnöke Zenta minden emlékező polgára nevében koszorúzott. A Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Pék Zoltán és Kormányos László hajtott főt, a VMSZ Ifjúsági Fóruma, Nyugdíjas Fóruma és Női Fóruma részéről Bóbán Réka, Barsi Márta és Burány Hajnalka fejezte ki kegyeletét, a VMSZ zentai községi szervezetét Rác Szabó Márta és Cipó Igor képviselte. A Magyar Mozgalom nevében Berze Gizella és Sándor József helyezte el a tisztelet virágait.

A kegyeletadó megemlékezést Zenta Község Önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szervezte

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..