home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A mozdíthatatlan örök
Bíró Tímea
2020.02.27.
LXXIV. évf. 9. szám
A mozdíthatatlan örök

Február 26-án este egy különleges élményben lehetett részük azoknak, akik ellátogattak a Kortárs Galériába, ahol bemutatták Bicskei Zoltán magyarkanizsai filmrendező és képzőművész legújabb alkotását, a húszperces Láttam című némafilmet.

A kisjátékfilm megtekintése előtt az alkotóval Miroslav Jovančić képzőművész, hegedűművész, a Kortárs Galéria kurátora beszélgetett.

— Az én elképzelésem a pusztáról és a síkságról mindig élettel teli és erős. Már többen észrevették, hogy nálam nem az elhagyatottság és a magány jelenik meg a filmjeimben, mint például Jancsó alkotásaiban. Valójában én így is élem meg ezt a tájat, rettentően nagy izgalomba tudok jönni a nagy pusztaságban — mondta Bicskei, akiről azt is megtudtuk, hogy a ’90-es évek háborújában gyakran ment ki a pusztába, hogy a földre lefeküdve megnyugodjon.

Az alkotó szerint a pusztában a nyugalom dominál, és erre hatalmas szükség van ebben a kaotikus világban.

— Úgy gondolom, nincs a világnak egy annyira transzparens tája, amely a teremtésnek ezt a boldog egységét sugallja, mint az alföld, a szikes föld. Azt érzem a pusztán, hogy egy mozdíthatatlan örök.

A film megtekintése után a közönség meggyőződhetett arról, hogy nemcsak egy filmről, hanem filmversről van szó a Láttam esetében, melyben többféleképp értelmezhető, gyönyörű színvilágú képek kerülnek a néző szeme elé. A film behívja az „olvasóját”, hogy írja tovább a jeleneteket, melyek a magas ég alatt játszódnak. Zseniális alkotói ötlet az, hogy amíg a film a Láttam címet viseli, addig az egyik szereplője egy vak ember, aki a belső szemével látja és érzékeli a tájat.


A szerző felvételei

Az est lezárásaként Miroslav Jovančić és Dukić Zoran közös zenei produkcióját hallgathatta meg a közönség.

A film szereplői: Szilágyi Nándor, Resócki Rolland, Berecz István, Bagi Gábor és Bicskei Elizabetta. A zenéjét Ittzés Gergely és Szabados György jegyzi. Operatőr: K. Kovács Ákos.

Az alkotók a filmmel Huszárik Zoltán és Sára Sándor előtt tisztelegnek. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..