home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A módosítások ilyen formában ne kerüljenek a köztársasági parlament elé
2021.04.01.
LXXVI. évf. 13. szám
A módosítások ilyen formában ne kerüljenek a köztársasági parlament elé

Belgrádban megtartotta tizedik ülését a Nemzeti Kisebbségi Tanács Ana Brnabić kormányfő elnökletével, valamint az oktatási, a kulturális és tájékoztatási, az emberi és kisebbségi jogi, az igazságügyi és a külügyminisztérium képviselőinek, továbbá az egyházi és vallási közösségi kormányhivatal igazgatója és a szerbiai nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai valamennyi elnökének részvételével. Az alábbi összefoglalót a Magyar Nemzeti Tanács Facebook-oldalán olvashatjuk.

A testület elsőként arról döntött, hogy a Nemzeti Kisebbségi Költségvetési Alap idei évi kiemelt támogatási területe az oktatás legyen.

Gordana Čomić emberi és kisebbségi jogi és társadalmi párbeszédért felelős miniszter asszony ismertette A nemzeti kisebbségi jogok megvalósításáról szóló cselekvési terv végrehajtásának 13., 14. és 15. jelentését, amely legfontosabb eleme a nemzeti kisebbségi tanácsok közvetett, illetve a nemzeti közösségek tagjainak minél tömegesebb közvetlen részvételének elérése az idénre tervezett- de a jövő őszre halasztott - népszámláláson. Számunkra ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy a nemzeti kisebbségi identifikáció csupán a származási közösség tradícióihoz kötődik-e, vagy épp ellenkezőleg: ezen kívül a kisebbségi nyelvhasználathoz, életmódhoz és intézményhasználathoz is, azaz magyar életünk megszervezéséhez és kiteljesítéséhez anyanyelvünkön.

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ismertette a nemzeti tanácsok közös álláspontját A kultúráról szóló törvény módosításáról és kiegészítéséről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy a februári közvitán a nemzeti tanácsok koordinációs testülete megfogalmazta észrevételeit a módosítási javaslatokkal kapcsolatban, szóvá téve, hogy azok több helyen is bizonyos, törvény által szavatolt nemzeti kisebbségi kollektív jogok elvételét irányozzák elő, azaz kizárják a nemzeti tanácsokat a Nemzeti Kulturális Tanács munkájából, valamint a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai által kiemelt jelentőségű közintézmények irányításából, azokat az illetékes minisztérium mégsem vette figyelembe.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke felszólalásában emlékeztette a kormányfőt arra is, hogy hasonló folyamatnak voltunk már tanúi épp egy évvel ezelőtt, amikor a nemzeti tanácsok kizárásával született meg a médiastratégia, és hogy a kormányfő akkori józan és megfontolt javaslata ellenére a kulturális és tájékoztatási minisztérium a nemzeti tanácsokat mégsem vonta be a médiastratégia akciótervének kidolgozásába. Épp ezért ezúttal arra kérte Ana Brnabić kormányfőt, hogy az említett módosítások ilyen formában ne kerüljenek a köztársasági parlament elé, hiszen azok nemcsak a szerzett emberi és kisebbségi jogok védelmének nemzetközi elvét, de a szerb alkotmányt is sértik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..